Könyvek között a debreceni Partium Házban

A Debrecenben működő Partium Ház munkatársai nem csinálnak titkot abból, hogy szeretik a könyvet. Megjelentek a tavalyi könyvhét standján is, majd könyvbemutatókon népszerűsítették határon túli írók könyveit. 

Gőz József Miklós
2021. 04. 04. 15:00
null
Fotó: Partium Ház Debrecen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei első alkalommal természetesen online körülmények között zajlott a könyvismertetés. Az est vendége Csinta Samu, Feleki László díjas erdélyi újságíró, közíró volt, akit a Magyar Nemzetben megjelenő tudósításairól is ismerhetnek lapunk olvasói. Egyszerre két riportkötetét is bemutatták, az Erdély újranemesítői és az Arisztokraták honfoglalása címűt is. Az erdélyi magyar arisztokrata családokról, az erdélyi arisztokrácia újrakezdett történeteiről szóló könyvekről, azok megszületéséről Mikos Ákos beszélgetett. Az online könyvest programján – amelyet órák alatt több százan tekintettek meg – Béke Csaba zenész, énekmondó és Új Judit működött közre. Előbbi Tinódi Lantos Sebestyén históriás énekét adta elő Báthory Gáborról. Utóbbi részletet olvasott fel Csinta Samu könyvéből, Teleki Gemmáról, Marosvásárhely legendás virágárusáról, az első virággyerekek, hippik egyikéről.

A könyvek azért is hiánypótlóak, mert a szocializmus évtizedei alatt a hivatalosság agyonhallgatta a magyar arisztokrácia pozitív tetteit, s különösen agyonhallgatta az erdélyi, román fennhatóság alatt álló arisztokrácia kálváriáját. Tette ezt úgy, hogy azért mindenki tanult, így tudott a Hunyadiakról, Rákócziakról, a Bethlenekről, s a többi patinás családról. A riportkönyvek választ adnak arra, hogy ma milyen lehetőségek állnak az arisztokrata családok leszármazottai előtt.

Csinta Samu két könyvét is bemutatták az online találkozón
Fotó: Partium Ház Debrecen

Csinta Samu az internet segítségével beszélgetett a műsorvezetővel, aki megkérdezte: milyen hatások érték és milyen tanulságokat vont le belőlük a riportok készítése közben. A szerző elmondta, hogy sokat tanult a munka során, jó néhány dologban megváltoztatta világról vallott nézeteit. Hozzátette: a magyar erdélyi arisztokrata családok históriája nem pusztán családtörténet, hanem magának a magyarságnak a története.

Legújabb könyves akciójuk, hogy az élőszó segítségével ismerkedhessenek meg az érdeklődők a határon túli magyar alkotók műveivel. Ez Némethy-Szilágyi Norbert, a Partium Ház munkatársának az érdeme, aki a soundcloud internetes felületen helyezett el szövegeket. Rövid részletek, ajánlások hangzanak el itt, amelyeket úgy hallgathatunk meg, ahogyan a járvány idején népszerűvé vált podcast-eket. Többek között Szilágyi István, György Attila, vagy éppen a föntebb említett Csinta Samu művei hangzanak el a debreceni Csokonai Színház művészeinek, többek között Gelányi Bence és Papp István hangján. Még Bethlen Zsuzsa szakácskönyvéből is hallhatnak recepteket az érdeklődők. Az ide fölkerült művek listája bővülni fog, már csak azért is, mert más Magyar Házak munkatársai is csatlakoztak a debreceni kezdeményezéshez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.