Lélegzetelállító tánc a levegőben

A cirkusz- és a táncművészet páratlan találkozásának lehetünk tanúi a Recirquel Újcirkusz Társulat Non Solus című produkció­jában, amely az emberi létezés alapvető mérföldkövein vezet végig bennünket. A lenyűgöző, szemet és lelket gyönyörködtető, hihetetlenül érzékeny előadást péntekig ingyenesen nézhetjük meg az osztrák Festspielhaus St. Pölten színház honlapján.

2021. 04. 01. 7:00
null
Fotó: Pozsonyi Roland
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Recirquel és Vági Bence művészeti vezető a Non Solusszal új előadó-művészeti műfajt teremtett, a cirque ­danse-t, amely a cirkuszművészetet ötvözi a táncművészettel. Az eredeti tervek szerint tavaly decemberben a Fest­spielhaus St. Pöltenben debütált volna a nemzetközi közönség előtt a Recirquel legújabb, Solus Amor című produkció­ja, de a már kitűzött premier a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Ezért most a színház a társulat Non Solus című előadását tűzte műsorra a márciusban elindított online programsorozatában. A Müpa stúdiójában készített felvételt pénteken 8 óráig díjmentesen tekinthetjük meg a színház weboldalán.

A Magyarországon 2015-ben bemutatott Non Solus két ember egymásra találásának története, akik útjukon a születés és az elmúlás között bejárják a képzelet világainak legbenső magasságait és mélységeit. A Vági Bence által rendezett és koreografált produkció szavak nélkül, a testek, a mozdulatok kifejező erejét a legmagasabb művészi fokon használva arra keresi a választ, hogyan keletkezett az élet, milyen pozíciót foglal el test és lélek, egyáltalán: hogyan élhető az élet? Illés Renátó artista és Zsíros Gábor táncművész előadása átível műfaji határokon, emellett két ember egymás iránti feltétel nélküli bizalmának is a története. Az egyórás darabban a két művész nagyrészt a levegőben, hat méter magasan táncol hol kötélen, hol trapézon, s miközben őket nézzük, lélegzet-visszafojtva csodálkozunk minden egyes emelésen, egyensúlyozáson, nyújtáson, de leginkább azon, hogy minden biztosítás nélkül egymás kezébe adják az életüket. Egyetlen pillanatra sem tudjuk levenni a szemünket a képernyőről.

Illés Renátó artista és Zsíros Gábor táncművész előadása átível a műfaji határokon
Fotó: Valkai Réka

Emberfeletti és nagyon magas művészi színvonalú mindaz, amit látunk, ugyanakkor valamiféle ősi nyugalom, elfogadás és oltalmazás is árad milliméter pontosságú mozdulataikból.

A produkció az élet legfőbb kérdéseit járja körbe a születés-élet-halál-feltámadás jegyében, így az isteni energia az első pillanattól az utolsóig jelen van, ahogy a dramaturgia, a látványvilág és a zene által sugallt szakralitás is végigkíséri a darabot.

A látvány Iványi Árpád díszletének köszönhetően egyszerre sokatmondó és hihetetlenül érzékeny, olykor kommunikál velünk. A nejlonburok, a homályos tükröződések, a fény-árnyék hatások, a fent és a lent játéka vagy a végső nyughelyet szimbolizáló asztal már-már festményszerűvé varázsolja azt a káprázatos világot, amely elénk tárul. Ráadásul a zenei aláfestés is ezt a hangulatot erősíti: Bach és Rahmanyinov művei elektronikus zenével és Fassang László kortárs orgonáján lejátszott futamokkal kísérve igazán misztikussá válnak.

A Non Solus már eddig is komoly nemzetközi karriert futott be: 2019-ben debütált a kortárs alkotások fellegvárának tekintett New York-i Brooklyn Academy of Music kulturális összművészeti központban. A nézőket elvarázsolta az előadás elbűvölő szépsége, magas művészi színvonala. Nem véletlenül. Hiszen a Non Solus egy olyan katartikus utazás a valóság és a képzelet határán, amelynek kifinomult, szemet és lelket gyönyörködtető előadására kizárólag a legnagyobb művészek képesek.

Ausztria művészeti fellegvára

Az 1997-ben alakult Festspielhaus St.Pölten mára a kontinens egyik legjelentősebb előadóművészeti helyszínévé vált, amely fontos szerepet játszik a tradicionális és a kortárs műfajok közötti párbeszéd megteremtésében. Az évi 70 ezer nézőt vendégül látó színházban sokféle műfaj széles repertoárja kap helyet, évadonként több mint 70 produkciót mutatnak be a kortárs balettől a nemzetközi alkotásokon és klasszikus koncerteken át a dzsesszig. Elsősorban az itt színpadra állított kimagasló színvonalú táncművészeti produkciók vonzzák a közönséget Európa és a világ minden tájáról, és ebbe a sorba illik a Vági Bence művészeti vezető és a Recirquel által megteremtett új előadóművészeti műfaj, a cirkuszművészetet a tánccal ötvöző cirque danse is. (MN)

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=q6JoShVRoEo&t=23s[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.