A magyar klasszikus zene napja

Május 30-án este a Nemzeti Filharmonikusok ünnepi koncertjét online követhetjük a Zeneakadémiáról. A magyar klasszikus zene napja alkalmából megrendezett gálán először hangzik el Fekete Gyula Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerzőnek az új, Szimfonikus fantázia című kompozíciója.

Magyar Nemzet
2021. 05. 28. 12:30
null
Miskolc, 2016. június 19. Kocsis Zoltán karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a Bartók Plusz Operafesztivál záróhangversenyén a Miskolci Nemzeti Színházban 2016. június 19-én. MTI Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze. Az együttes és a Zeneakadémia közös kezdeményezésére és szervezésében születésének az évfordulóján, május 30-án ünnepeljük a magyar klasszikus zene napját, az e köré szervezett többnapos eseménysorozat részeként országszerte számos koncertet rendeznek – közölte lapunkkal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.

Mint írják, a részletes program, valamint számos szimfonikus együttes és zeneiskola felvétele megtekinthető a www.magyarklasszikuszenenapja.hu oldalon. A május 30-i gálakoncert ezen a honlapon, valamint a Zeneakadémia online felületein, továbbá a Bartók rádióban élőben követhető este fél nyolctól. Néhány órával később, 22.07-től pedig az M5 közszolgálati tévécsatorna is műsorára tűzi a hangversenyt egy felvezető riporttal.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar
Fotó: Csibi Szilvia

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi estjének a helyszíne a Zeneakadémia Nagyterme, a koncerten Madaras Gergely vezényel, közreműködik Devich Gergely csellóművész. A műsorban lesz az ősbemutatója Fekete Gyula Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerzőnek, a Zeneakadémia rektorhelyettesének és tanszékvezetőjének az új, Szimfonikus fantázia című kompozíciója, valamint előadják Erkel Ünnepi nyitányát, Bartók–Serly Brácsaversenyét (cselló átiratban), Dohnányi Szimfonikus percek című darabját, Kodálytól a Galántai táncokat és Liszt II. magyar rapszódiáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.