Bartók Béla szívügyével Kocsis Zoltán emlékére

– Két dologgal tudott hatni a világra Kocsis Zoltán: elképesztő zenei tudásával és előadásaival, hangversenyeivel – mondta lapunknak Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatója, akivel a magyar klasszikus zene napja alkalmából tartott emlékkoncertjük apropóján beszélgettünk. Az együttes Bartók Béla A csodálatos mandarin című zenekari szvitjét adja elő ma élőben, közönség előtt, vasárnap pedig felvételről.

2021. 05. 28. 7:15
null
Fotó: Budafoki Dohnányi Zenekar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományteremtő szándékkal május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét. A kezdeményezéshez egy erre az alkalomra összeállított és rögzített online koncerttel csatlakozik a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az ismeretterjesztő, szuggesztív, karmesteri magyarázatokkal kiegészített és átszőtt Megérthető zene sorozatukba ráadáskoncertként felvett Bartók: A csodálatos mandarin szvittel kívánnak emlékezni és tisztelegni a kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze előtt.

– Kocsis Zoltán két dologgal tudott hatni a világra: elképesztő zenei tudásával és előadásaival, hangversenyeivel. Mindaz, amit létrehozott, minta- és referenciaértékű – kezdte a beszélgetést Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgató karmestere, aki közismerten sajátos viszonyt ápol a Kocsis Zoltán által is kiemelt kötődéssel kezelt Bartók-életművel. Mint megtudtuk, azért választotta A csodálatos mandarin című művet a Kocsis Zoltán születésnapján megvalósuló koncertjükre, mert ez volt az utolsó zenemű, amit a karmester vezényletével hallhatott. Jelen volt azon a Müpa-hangversenyen 2016-ban, amelyen két Bartók Béla-alkotás csendült fel: A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin. – Akkor már mindnyájan sejtettük, hogy Kocsis Zoltán utolsó koncertjei­nek egyikén veszünk részt, tisztában voltunk betegségével. Mindkét mű tolmácsolása rengeteg újdonságot tartogatott azoknak, akik ismerték őt és előadó-művészetét, Bartókról vallott gondolkodását. A kékszakállú herceg vára hihetetlen letisztultságát és bölcsességét, az előadásból sugárzó megrázó magányt, befelé fordulást éreztük meg a közönség soraiban. Dermesztő volt, összeszorult torokkal hallgattuk. Ezzel szemben A csodálatos mandarin a maga drámaiságával, brutalitásával, szinte emberfeletti tempójával ijesztő, de egyben megrázó megjelenítésével életre szóló emlékként maradt meg bennem. Az életöröm és a búcsútudat különös egyvelegét éltem át – idézte fel a karmester.

Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester egyik utolsó vezénylése
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ez a koncertélmény az egyik oka a mostani műsorválasztásnak. A másik oka pedig az, hogy saját muzsikussá válásának is meghatározó személye Bartók, akinek életművét középiskolásként ismerte meg. – A Megérthető zene sorozatunkban eddig már hét Bartók-művet dolgoztunk fel, a bartóki életmű igazi keresztmetszetét bemutatva. A Mandarinnal teljessé válik a keresztmetszet, s a közönség közelebb kerülhet Bartók műveihez – hangsúlyozta Hollerung Gábor, aki azt is elárulta, hogy az olykor szokatlan eszközökkel operáló mű előadása mind a karmesternek, mind a zenekarnak kihívást jelent.

Bartók szívügye volt ez a darab, de a korszak félreértelmezte. Hollerung Gábor úgy véli, Bartók három színpadi műve – A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin – a XX. századi zenei gondolkodás kulcsa. Mindhárom mű középpontjában a nő áll, emellett a Mandarin bizonyos szempontból egyfajta szintézise az első két darabnak.

Ma este 19 órakor a Klauzál Házban, közönség előtt rendezett hangversenyen A csodálatos mandarin koncertszvitje szólal meg, amely a Hajszával záródik. A mű a XX–XXI. század örök érvényű, ma is aktuális kérdéseit taglalja: mi a civilizáció és mi a barbárság? Hogyan tudjuk a bűnt és a tisztaságot megkülönböztetni? Hogyan tudunk elevickélni a mindig is létező bűnök és a – reményeink szerint – szintén mindig létező tisztaság között? A Budafoki Dohnányi Zenekar ezekkel a gondolatokkal, Hollerung Gábor szuggesztív, szórakoztató magyarázataival és Bartók zenéjével várja közönségét vasárnap délelőtt 11 órakor A magyar klasszikus zene napja – in memoriam Kocsis Zoltán elnevezésű online koncertjén, amelyet az együttes YouTube-csatornáján követhetünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.