Anthony Paul Marchetti ismeretlen nagyapja életéről készített fotósorozatot

Anthony Paul Marchetti első egyéni kiállítását Paul címmel nyitották meg a TOBE Galleryben. A fotóművész nem ismeretlen itthon, 2016-ban fél éven keresztül tanított a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vendégelőadójaként Fulbright-ösztöndíjjal. De annak előtte is járt Magyarországon, amikor 2013-ban belekezdett a Paul-projektbe, amely hazánkból elmenekült nagymamája útját követi, keresve nagypapáját.

2021. 05. 27. 7:52
null
Elhagyott tárgyak mesélnek Fotó: Anthony Marchetti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marchetti anyai nagyanyja és családja 1945-ben kerekedett fel Szegedről, menekülve a közeledő Vörös Hadsereg elől. Ausztrián keresztül érkeztek, jórészt gyalogszerrel egy müncheni menekülttáborba, ahol a nagymama megismerkedett Paullal, aki Pál néven látta meg a napvilágot Magyarországon. A szerelem olyan erősen lobbant fel kettejük között, hogy hamarosan eljegyezték egymást. 1951-ben azután lehetőség nyílt az Egyesült Államokba utazni. A család nekivágott az útnak, ám a vőlegény híjával, aki akkor még nem indulhatott, így abban maradtak: később követi jövendőbelijét és leendő anyósát. A menyasszony az átkelést nehezen viselte, lévén várandós volt. Szerencsésen partot értek az Újvilágban, ahol megszületett Anthony Paul Marchetti édesanyja. Pault soha többé nem látták.

Ő is lehetne az igazi Pál
Fotó: Anthony Marchetti

A fotográfus a lehetetlenre vállalkozott: a művészet eszközeivel felidézni a múltat, megmutatni Pault, egyúttal megismerni sosem látott nagypapáját. Igen ám, de ha lehetetlen, mégis hogyan? Megteremtve a saját maga elképzelte Pault. Ennek érdekében számos portrét fotózott nagyapjával egyidős magyar férfiakról, akik aztán a történetből hiányzó főszereplőt helyettesítették. Magát a történetet pedig az egykor volt környezet, épületek, tájak, tárgyak bemutatásával meséli el.

Elhagyott tárgyak mesélnek
Fotó: Anthony Marchetti

E módszer nem teljesen új keletű az alkotónál, aki Apartment for Rent sorozatában akkortájt megüresedett amerikai külvárosi lakásokat fotózott, az egykori lakók által hátrahagyott tárgyakra összpontosítva. Ekkor alakult ki a szemlélet, amellyel a hiányt ábrázolja. Amely szemlélet központi eleme a Paulnak.

Ráadásul Marchetti a Paulig tájakat, épületeket fotografált, s csupán nagymamája útjának megismétlésekor fogott portréfotózásba. Ugyanakkor az épített környezetet most kiállított sorozatában szintén másképpen mutatja be, mint tette korábban, ugyanis az épületek jelentős részét takarásban látjuk. Noha ez kezdetben nem volt tudatos, amint szembesült a jelenséggel, kifejezőeszközként használta, érzékeltetve, hogy a múltat képtelenség minden elemében feltárni. Így az utazás már nem is a múlt feltámasztása, hanem egy képzeletbeli történet, valóság megelevenítése.

Járt itt Paul?
Fotó: Anthony Marchetti

Érdekes kulisszatitok, hogy a vendégprofesszor Marchetti munkáját több MOME-hallgatója segítette, egyfelől a kutatásban, másfelől a portrék elkészítésében.

Hasonló közösségi alkotásra hívja látogatóit a TOBE Gallery, arra kérve őket, hogy fontos családi élményei­ket osszák meg, post-iteket ragasztva a művész Duna-part képére, amíg végül az összegyűjtött emlékekből közös történetet alakítanak ki.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, s része a Műtárgyak éjszakája 2021 és a Gallery Weekend Budapest 2021 hivatalos programjának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.