Bartók-darabbal emlékezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Ma este 17.30-tól a Liszt Ferenc Kamarazenekar is tiszteletét fejezi ki Kocsis Zoltán életpályája előtt A magyar klasszikus zene napja programsorozatában. Az online közvetített hangversenyen Bartók Béla Divertimentójának III. tétele hangzik el a Zeneakadémián, az esemény apropóján Várdai Istvánnal, az együttes művészeti igazgatójával beszélgettünk.

2021. 05. 30. 7:28
null
Forrás: Művészetek Palotája
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kocsis Zoltán Bartók Béla munkásságának egyik legnagyobb ismerője volt, ráadásul Bartók Divertimentója azért kivételes, mert talán ez a legfontosabb mű, amely a XX. században kamarazenekarra íródott – hangsúlyozta Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója. Mint megtudtuk, a darab harmadik tétele lendületes, pozitív és ünnepélyes, ezért is választották Bartók Divertimentójának előadását a magyar klasszikus zenei színtér valaha volt egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb zenei tehetsége, Kocsis Zoltán halálának ötéves évfordulója alkalmából tartott koncertjükre.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar szimbolikus darabja a Divertimento, első ütemei arculatukban is visszaköszönnek
Fotó: LFKZ

Várdai István a hangverseny kapcsán úgy fogalmazott: – Az örök érvényű, korokon és határokon átívelő, szüntelenül inspirációs forrásként szolgáló zsenialitás épp annyira ott van Kocsis Zoltán művészetében, mint Bartók Béla munkásságában, kézenfekvő volt számunkra, hogy egy Bartók-darabbal tisztelegjünk az emléke előtt. A Divertimento a zenekar szimbolikus darabja, amelynek első ütemei köszönnek vissza az arculatunkban is. A zeneválasztásunk tehát jelképes gesztus: a zenekar a maga egészében fejet hajt Kocsis nagysága előtt. Emellett az együttes nem először tiszteleg munkássága előtt: a Hungaroton gondozásában 2017-ben jelent meg a Kocsis-életmű bemutatását célzó, Tribute nevű kétlemezes kiadványuk, amelyen több zenekari felvétel is hallható.

A zongoraművész-karmester művészi munkájában, repertoárjában Bartók alkotásai kiemelt szerepet kaptak, Bartók Új Sorozata néven készített Bartók-összkiadása például egyértelmű művészi iránymutatás a zeneszerző értelmezésében a jövő generációinak, nem véletlenül nevezte Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész Kocsis Zoltánt „Bartók földi helytartójának”.

– Amikor Kocsis Zoltánnal zenéltem, az mindig nagyon inspiráló, életigenlő és lelkesítő volt – emlékezett vissza Várdai István, aki lapunknak azt a hangversenyt is felidézte, amikor Kocsis Zoltán Dvořák Csellóversenyét dirigálta. – Ez a mű a legnagyobb kihívást jelenti minden csellista számára. Kocsis Zoltán ezen a bizonyos koncerten egy olyan perspektívát mutatott, amely megalapozta a későbbi előadásmódomat. Érthetővé tudta tenni a darab komplexitását, ami egészen különleges élmény volt – hangsúlyozta.

Összességében tehát elmondható, hogy az a zenei tradíció, gondolkodásmód és lenyomat, amelyet Kocsis Zoltán az utána jövő generációkra, a magyar zenekultúrára hagyott, megkerülhetetlen. A zeneművek iránti hihetetlen lelkesedése és alázata pedig példaértékű minden zeneművész számára.

A ma esti koncertfelvételt 17.30-tól követhetjük a Liszt Ferenc Kamarazenekar honlapján, Facebok-oldalán, valamint A magyar klasszikus zene napja felületein. A hangverseny elején pedig Várdai István gondolatait hallgathatjuk meg az emléknaphoz kapcsolódóan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.