A hatalmas információrengetegben elvész a lényeg

A Magyar Művelődési Társaság konferenciát rendezett szerdán a Viselkedéskultúra változása a kilencvenes évektől napjainkig, a művelődés, a művészet útjai a Covid-járvány alatt címmel. Földiák András, a Magyar Művelődési Társaság elnöke megkeresésünkre összegezte a konferencián elhangzottakat.

Magyar Nemzet
2021. 06. 30. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán délelőtt Szedlacsek Emilia, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója Közművelődés a pandémia alatt és után címmel tartott előadást, melyben többek között azokról az OKJ-s képzésekről beszélt, melyekre pályázat útján nyertek pénzt. Hatvanhat kistelepülésen indult olyan OKJ-s képzés, melynek elvégzése után el is tudnak helyezkedni a szakmában. Említette a JogyakorlatON.hu honlapot, melynek célja, hogy a közművelődési szakemberek részére az online térben megteremtsen egy közös platformot, amelyen a szakma jó gyakorlatait megoszthatják egymással.

Szebeni Dóra közművelődési szakember Tapasztalatok, kreatív megoldások – kis budapesti körkép a járvány után című előadásában arról beszélt, hogy számos online kiállítást hoztak létre, ahol azt is lemérték, mi érdekli az embereket. Sok példát hozott, ami nem jutott volna eszükbe, ha nincs a járvány. Az egyik az Újbudai Dekameron, melyre nagyon sok történet érkezett.

Ocsenás Katalin protokollszakértő, közművelődési szakember Társadalmi viselkedési szabályok: együtt az udvariasság világában, vagy azon kívül? című előadásában a viselkedéskultúra fontosságáról beszélt.

Szünet után Blankó Miklós, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának főtitkára a Covid-nyelvről, a koronavírus-járvány nyelvi (mellék)hatásairól tartott előadást. Sok példát hozott, melyek a karantén alatt születtek. Például a „karantéboly” szó.

Buglya Sándor Balázs Béla-díjas érdemes művész, filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja Az online oktatás hétköznapjai címmel tartott előadást. Úgy tapasztalta, hogy nem lehetett online az ő szakmájában hatékonyan tanítani.

Gulyás Gyula Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező Filmkészítés online térben?! című előadásában megerősítette a járvány negatív hatását. Mivel dokumentumfilmeket készít, úgy érezte, ez nem működött online igazán. Az élő közeg hiányzott neki. A közönséggel sem lehetett beszélni a filmekről.

Földiák András úgy látta, hogy jó hozzászólások voltak. Valaki felvetette az információbuborékot. Ez azt jelenti, hogy azt keresi az ember az interneten, ami őt megerősíti. Olyan tartalmakkal gyarapszik, amelyek igazolják a már kialakult nézeteit, álláspontjait, elkötelezettségét vagy éppen előítéleteit, s emiatt nagymértékben csökken az esély, hogy a meglévőknek ellentmondó információkkal is találkozhasson.

Zárszavában Földiák András többek között arról beszélt, hogy az internetnek vannak pozitív érdemei, hiszen hozzá lehet jutni az információkhoz. Viszont óriási kára is van. A hatalmas információrengetegben nem találjuk a lényeget. Ennek a konferenciának az volt a legfontosabb hozadéka, hogy a lényeghez próbáltak közeledni. A járvány és a kultúra összefüggésében a legfontosabbakat emelték ki.

Úgy látja, a Magyar Művelődési Társaság abban tud segíteni, hogy közösen találják meg a legfontosabb tényezőket, gondolatokat és ezeket érdemes megfogalmazni és közzétenni.

A konferencia a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával valósult meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.