Jó hírek, rossz hírek

Nem könnyű manapság rockzenésznek lenni, zenekart csinálni és felkapaszkodni az élvonalba. A mindössze néhány hónapja újjáalakult, amúgy harminc éve feloszlott Telegram zenekar sem vágyik efféle babérokra, Vedres Joe zenekarvezető-gitáros elmondása szerint – akár három évtizede – ma is a sikerért dolgoznak ugyan, ám tisztában vannak lehetőségeikkel, hiszen nem a mindenáron való érvényesülés vágya vezeti őket. Korabeli és vadonatúj dalaikat a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház szabadtéri színpadán ismerheti meg a közönség.

2021. 06. 22. 14:04
null
20210621 budapest vedres joe jozsef gitaros zenesz havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A koronavírus-járvány második és harmadik hulláma sokakat tétlenségre kényszerített – ecsetelte a mind­össze néhány hónapja feltámasztott Telegram zenekar újjáalakulásának a körülményeit Vedres Joe, aki már az első, harminc évvel korábbi formációban is gyötörte a húrokat. Hozzátette: – Noha nem panaszkodhatom, hiszen bőven elláttak stúdiómunkával, mégis úgy gondoltam, jó volna újra színpadra állni ezzel a formációval.

Hirleman Bertalan dobos és Makovics Dénes basszusgitáros, billentyűs, szaxofonos – mindketten 1987-ben léptek ki a Bikiniből – nem sokkal később Mr. Basary énekessel, valamint Balogh Mihály gitárossal életre hívták a Telegram zenekart. Később csatlakozott hozzájuk Ádok József billentyűs, valamint a rendszerváltozás évében Vedres Joe, aki ugyancsak a Bikiniből érkezett a csapatba. Miután Vedressel még egy ismert személy került a zenekarba, a hanglemezgyár kénytelen-kelletlen kiadta a Rossz hírek című bemutatkozó albumukat, amely legalább 50-60 ezer példányban kelt el. Fogadtatását figyelembe véve akár a többszörösét is eladhatták volna, ám az akkori kultúrpolitika, kézi vezérléssel manipulálva a terjesztést, személyes szimpátia alapján döntött a zeneanyagok sorsáról. Akkoriban – amit a mai fiatalok aligha értenek – komoly súllyal esett latba egy nagylemez megjelenése.

Az 1989-ben megjelent Rossz hírek című lemez borítója

– Billentyűsünk halála megpecsételte a zenekar sorsát – folytatta a visszaemlékezést a gitáros, hozzáfűzve, hogy a sorscsapás második nagylemezük előkészületei közben érte a sikerei csúcsát élő zenekart. – Harminc esztendő múltán úgy gondoltam, hogy a Telegram rövidre szabott életművében és egyetlen nagylemezében van annyi értékes hard rock darab, hogy ne menjen veszendőbe. Már akkor is szeretett bennünket a közönség, hát miért ne próbálnánk meg újra? – tette fel a kérdést.

Vedres elmondása szerint Mr. Basary, a régi-új énekes azonnal igent mondott a megkeresésre, ám az eredeti ritmusszekció – egyeztetési problémák miatt – szóba se jöhetett, hiszen Makovics ismét a Bikiniben szaxofonozik, Hirlemant pedig a munkája külföldre szólította. A két régi tag mellett Kalmár Géza billentyűs, Takács „Kanóc” Roland basszusgitáros és Sümeghi Tamás dobos alkotják az új formációt, amely a valaha szebb napokat megélt Telegram nimbuszának a visszaállítását tűzte ki céljául. A ­régebbiek mellett vadonatúj dalok is készültek a Joe’s Garage stúdióban.

Vedres Joe: Bőven elláttak stúdiómunkával, mégis úgy gondoltam, jó volna újra színpadra állni
Fotó: Havran Zoltán

Ma már rocktörténelem, hogy a nyolcvanas évek közepén néhány kivételtől eltekintve egymás után bomlottak fel az addig a népszerűségben lubickoló – vagy, hogy stílszerűek legyünk – dübörgő, nagynevű hard rock formációk, átadva helyüket az akkor már jóval népszerűbb metalzenének, rosszabb esetben a sekélyes, úgynevezett mulatós rocknak. Ebben a helyzetben kisebb csodának számított a Telegram sikertörténete. – Ma is a sikerért dolgozunk természetesen, ám tisztában vagyok a lehetőségeinkkel – emelte ki a gitáros, aki azt is elárulta, nem a mindenáron való érvényesülés a cél. – Nem azt a kort éljük, ennek nincsen realitása – tette hozzá. Éppen ezért olyan zenészeket választott maga mellé, akikkel a személyes barátságon túl az együttműködés is zavartalan. És persze egytől egyig kiváló, profi muzsikusok, akik már számos bandában bizonyították tehetségüket. – Magunkat szeretnénk szórakoztatni, s ha a közönségnek is tetszik, akkor nyert ügyünk van – hangsúlyozta Vedres Joe. Állítása szerint a mennyiség nem egyenlő a minőséggel, ők pedig elsősorban az utóbbira törekednek.

– Még nem tudom, milyen formában kerüljenek a közönség elé a frissen megírt és rögzített, valamint az ezután készülő új dalok – gondolkodott el a gitáros, hozzátéve, hogy fizikai hanghordozókról ma már aligha beszélhetünk. A mai világ a digitális technikáról szól, az emberek zöme a különböző, erre a célra létrehozott, ismert torrent oldalakon hallgatja a zenét. Mindazonáltal érdemes hagyományos kiadványban is gondolkodni, persze limitált példányszámban – jegyezte meg. Leszögezte: – Akármelyik változatról is beszélünk, lényeges, hogy az új nóták a harminc esztendővel korábbi darabok méltó folytatásaként, a zenei közösség minden egyes tagjának az ötleteit figyelembe véve öleljék át a mögöttünk hagyott három évtizedet.

Jó hír, hogy az újjáalakult ­Telegram zenekar június 27-én a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház szabadtéri színpadán ad először koncertet, festői környezetben, ahol a Rossz hírek album jól ismert dalai mellett vadonatúj szerzeményeik is elhangzanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.