Karády Katalin hangja is hallható a Kemény Egon-kompaktlemezen

Karády Katalin jellegzetes hangja is felcsendül az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével kiadott Kemény Egon-kompaktlemezen. A Ma éjjel címet viselő korong az életmű-válogatás CD-sorozat negyedik kiadványa.

Magyar Nemzet
2021. 06. 03. 9:10
null
Kemény Egon CD borítója, amelynek címe:Ma éjjel Forrás: OSZK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény Egon kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző zenei és színpadi karrierjének első húsz évét eleveníti fel az a lemez, amely a zeneszerző születésének 115. évfordulója alkalmából készült el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közreműködésével. Az eredeti gramofonfelvételeket az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának szakemberei mentették meg, akik digitalizálták és restaurálták az alkotóművész hangfelvételeit. A korai magyar dzsessz egyik meghatározó zeneszerzője műveinek egy része a nemzeti könyvtár idén januárban indult Hangtár adatbázisában is meghallgatható. A Ma éjjel címet viselő korong az életmű-válogatás CD-sorozat negyedik kiadványa.

A Ma éjjel című Kemény Egon-CD borítója
Fotó: OSZK

Kemény Egon négy évtizeden át tartó pályafutása a magyar kabaré pódiumain színpadi szerzőként és a Fővárosi (ma Budapesti) Operettszínházban karmesterként indult. Az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának gramofonlemez-gyűjteménye egyedülálló forrása a komponista műveiből készült hangfelvételeknek, az ebből válogatott dalok a most kiadott CD-n jelennek meg először. A felvételeken a legkiválóbb énekessztárok – többek között Karády Katalin, Lantos Olivér, Kalmár Pál, Sebő Miklós – és zenekarok adják elő a szerző slágerré vált dzsesszes táncdalait. A melódiák közül kiemelkednek a Fővárosi Operettszínházban bemutatott operettrészletek gramofonfelvételei.

Karády Katalin a Fekete liliom című romantikus nagyoperett főszereplőjeként lépett színpadra 1946-ban. A darabból két duettet a díva részére gramofon-hangszereléssel komponált át a zeneszerző. A lemezen hallható huszonhat felvétel közül az alkotó egyik legnagyobb sikere a Ritka madár a szerelem, de a válogatásban meghallgathatók Kemény Egon más szerzeményei is, felelevenítve a korai magyar dzsessz világát, amelybe a komponista új színeket hozott.

A CD-sorozat negyedik albuma Kemény első sikerszámával, a Honolulu Lulu (1927) című charlestonnal kezdődik, és a Rákóczi-induló (1936) átiratával zárul. Kemény Egon zeneszerző magánarchívumából állították össze a táncszámok kottakiadványainak címlapválogatását. A lemezen hallható modern táncslágerek digitalizált felvételei, valamint a CD-füzetben szereplő lemezcímkekollázs az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtárában őrzött lemezekről készült. Az utolsó két szerzemény Kemény Egon zenei sokoldalúságának más irányaiba nyújt betekintést: megzenésített költeményt és nagyzenekari átiratot hallunk a ritka felvételeken. A korongon összegyűjtött művek a magyar dzsessz kezdetétől vezetnek el a zeneszerző komolyabb hangvételű alkotásaiig.

A lemezsorozat a zeneszerző lánya, Kemény Anna Mária produceri kezdeményezése. 2019-ben, Kemény Egon halálának 50. évfordulóján az MTVA támogatásával adta ki a Hatvani diákok (1955) és a Komáromi farsang (1957) című rádiódaljátékokat, amelyeket a Gyermekjátékok című CD, valamint zenekari és gyermekkari kórusművek rádiófelvételei (1952–1962) követtek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.