Kohézió – a nemzeti összetartozás emlékműve Örkényben

Az üveget sokféleképpen látó és megmunkáló magyar művészek nagyon keresettek, Európa számos galériájában jelen vannak. Balogh Eleonórának is több munkája látható külföldön. A Feren­czy Noémi-díjas üvegművész Tria­non századik évfordulójára készítette el Kohézió című alkotását. A színeit folyamatosan változtató üveg-krómacél térplasztika Örkény főterén kapott helyet. Ott találkoztunk a művésznővel.

Ozsda Erika
2021. 06. 04. 6:57
null
20210531 Örkény Rendhagyó, jövőt idéző, üveg-fém térplasztikával tiszteleg Örkény városa a Nemzeti Összetartozás Napja és a Trianoni Békediktátum jubileumi évfordulója előtt. Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi-díjas üvegművész alkotása a város főterén kapott helyet. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körbejárjuk és megcsodáljuk az alkotást. A Kohézió talapzatán Babits Mihály Áldás a magyarra című versének részletét, valamint azoknak az elcsatolt településeknek a nevét olvashatjuk, amelyekkel Örkény jó kapcsolatot ápol. A sztereotip formai-tartalmi megoldások helyett a város a tragikus esemény rendhagyó megörökítését vállalta. A köztéri plasztikával nemcsak emlékezni akartak, a jövőt is szerették volna megidézni.

– Az emlékmű alapformája, a gömb a természetben megtalálható legerősebb geometriai alakzat. A krómacélból készült mag az anyaországot, Hunor és Magor népét szimbolizálja. A körülötte lebegő színes sáv a körülöttünk élő rokon nemzetek kulturális sokszínűségét, vetített fényeik pedig a kölcsönös egymásra hatásukat jelképezik – magyarázza Balogh Eleonóra.

Trianon jubileumi évfordulójára emlékezve a város önkormányzata szoborpályázatot hirdetett. A díjnyertes emlékmű – a Kohézió – munkálatai tavaly januárban kezdődtek. A száztíz üveglapból álló héjszerkezetet, amely szintén tökéletes gömbformát képez, milliméteres méret- és szögváltozásokkal kellett megtervezni. Az acélszerkezet egy része a pandémia kellős közepén, speciális technológiával Svájcban készült, ahonnan kalandos úton került haza. A mag és a héj együttes kompozíciója is gömb formát alkot, azt a kohéziós erőt szimbolizálva, amely a Kárpát-medencében élő népeket évezredek óta összetartja.

Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi-díjas üvegművész alkotása a város főterén kapott helyet.
Fotó: Havran Zoltán

Az emlékmű a magyar kisváros egyik közlekedési csomópontjánál épült fel. Tavaly a munkát még elhanyagolt területen kezdték el, azóta az emlékmű és környéke formás térré változott. Bokrokat, fasort ültettek, s már fű is zöldell. A Kohézió körül térköveket raktak le, a közelében országzászlót emeltek. Az emlékművel az egyik cél az volt, hogy Örkénynek legyen egy semmihez sem hasonlítható köztéri műtárgya, a másik, hogy az emberek kapjanak egy olyan teret, közeget, ahová szívesen ellátogatnak, leülnek és beszélgetnek egymással.

– Mivel az emlékmű nagy része üvegből készült, kíváncsian vártuk, hogyan fogadják majd a város lakói. Legnagyobb örömömre a védelmükbe vették és őrzik a Kohézió épségét – mondja a művésznő.

– A Magyar Iparművészeti Egyetem üveg szakán 1989-ben vettem át a mesterdiplomámat – idézi fel Balogh Elenóra a kezdeteket. – Még az egyetemen összeállítottam egy lámpakollekciót, s amikor az ország nagy része Gorenje hűtőkkel megrakodva érkezett haza, én az egyedi üvegeimmel az ellenkező irányba igyekeztem.

Balogh Eleonóra számos külföldi kiállításon vett részt. 1995-ben meghívták az üveg-, kerámia- és a porcelánszakma legnagyobb nemzetközi seregszemléjének számító Ambiente Frankfurt állandó kiállítójának. Közel hetven egyedi lámpát készített, majd a rendszerváltás után újra az építészeti üveggel kezdett el foglalkozni. Többek között a Gresham-palota térelválasztó falait, a „szöcskés” bárpultot, a Művészetek Palotája panorámaliftjeinek üvegbetéteit, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara báltermének felülvilágítóját, ablakait és lépcsőházi üvegeit tervezte és kivitelezte.

Zselickislaki Katolikus Idősek Otthona kápolna – Corpus
Fotó: Balogh Eleonóra

A művésznő előadásokat is tart. A Műtárgyak éjszakáján a kortárs magyar üvegművészet kiemelkedő alakjait és a történeti üvegek restaurátorait mutatja be, a magyar szecesszió napján pedig a gyönyörű Sonnenberg-ház felújítása kapcsán mesél Róth Miksa munkásságáról. Az üvegrestaurálás embert próbáló feladat, hiszen az alkotó eredeti szándékát kell a lehető leghatékonyabb, egyben legkíméletesebb technológiákkal visszaállítani. Minden eszközzel megpróbálják menteni azokat az üvegeket, amelyek szerencsések voltak, kibírták a világháborúk, a szocializmus megpróbáltatásait, és nem nyúltak hozzájuk a hatvanas–hetvenes években. A hiányzó részeket kiegészítik, archív felvételek alapján rekonstruálják. Balogh Eleonóra részt vett a New York-palota lépcsőházi üvegablakainak, a kaposvári városháza festett, ólmozott díszüvegei­nek rekonstrukciós munkáiban Jelenleg a Huba utcai Kármelhegyi Boldogasszony-templom ablakegyüttesén, valamint a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház színes üvegein dolgozik.

Corpus Juris Hungarici – Ceglédi Járásbíróság
Fotó: Balogh Eleonóra

A Kohézión kívül a másik ikonikus munkája Biatorbágyon a Tópark lakópark C épületének homlokzata. Építészeti üvegnél négy évvel ezelőtt alkalmazta először azt a technológiát, amelyet a Kohéziónál is: a különböző fémrétegek eltérő fényvisszaverő tulajdonságaiban rejlő lehetőségeket aknázta ki az építészeti üvegben. Ennek hatására a közel kilencven különleges üveglamella a nap járásával együtt, folyamatos mozgásban vetít színes fényeket a környezetére.

Beszélgetés közben a mögöttünk lévő templomból egy fiatal pár sétál a tér felé. Az esküvői fotók közül néhányat a plasztika előtt készítenek el. Jó helyen teszik: a jövőt idéző Kohézió arra emlékeztet, hogy nincs más út, mint előre tekinteni és együtt tovább menni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.