Szuperhősök, akik tollat ragadtak + videó

A kistelepülések fiataljait segítő Tanítsunk Magyarországért (TM) program és a SuliLife.hu közreműködésében meghirdetett novellaíró pályázat nyertes alkotóinak díjakat adtak át szerdán, a Fővárosi Állat- és Növénykertben. – Eszembe se jutott, hogy megnyerhetem ezt a pályázatot – mondta lapunknak Orsós Bálint, aki a laptopon, amelyet megnyert nemcsak az új novelláját írja majd meg, hanem hiphop beat zenét is fog keverni.

2021. 06. 16. 19:01
null
Orsós Bálint magyarszéki diák, miután átvette a kistelepülések fiataljait segítő Tanítsunk Magyarországért (TM) program és a SuliLife.hu közreműködésében meghirdetett novellaíró pályázat fődíját György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkártól, a TM program alapítójától (b) a Fővárosi Állat- és Növénykertben Forrás: ITM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Liget, ahol lakom egy nagyon szép kis falu, teli van gyümölcsfákkal, édesapámmal élünk ott ketten – mondta lapunknak a szerdai díjkiosztó rendezvényen Orsós Bálint, aki a Tanítsunk Magyarországért (TM) program és a SuliLife.hu közreműködésében meghirdetett novellaíró pályázaton megnyerte a fődíjat, egy laptopot, amelyet a szerdai díjátadó rendezvényen vehetett át a többi díjazottal egyetemben a Fővárosi Állat- és Növénykertben. – Én nagyon remélem, hogy Bálintot felveszik a gimnáziumba, tehetséges, okos gyerek – magyarázza a díjátadó után Turi Dávid, aki egyetemista mentorként dolgozik együtt a fiúval már egy éve, a novellaíró pályázatra is ő hívta fel a figyelmét és támogatta abban, hogy mentoráltja jelentkezzen. A Tanítsunk Magyarországért program két és fél éve működik. Ennyi idő alatt 554 mentor 2326 diákkal foglalkozott, a programban eddig 69 település vett részt és kilenc egyetem diákjai dolgoztak mentorként. Ez a gyakorlatban három pillérből áll. Az első, hogy a 7. és 8. osztályos általános iskolásokkal mentorként az egyetemisták együtt tanulnak, ha valamiben korrepetálásra szorulnak, a második pillér, hogy segítik őket a pályaválasztásban, abban, hogy ne vesszenek el, hogy a megfelelő iskolában tanuljanak tovább, a harmadik pillér pedig az, hogy élményeket szerezzenek a falu határain túli világból, ami jelenthet kirándulást, mozizást vagy színházba járást is.

Orsós Bálint magyarszéki diák átvette a kistelepülések fiataljait segítő Tanítsunk Magyarországért (TM) program és a SuliLife.hu közreműködésében meghirdetett novellaíró pályázat fődíját György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkártól, a TM program alapítójától
Fotó: ITM

Orsós Bálint, aki a fődíjat, egy laptopot vihetett haza szerény, tizennégy éves fiú, elmondása szerint ez az első alkalom, hogy nyert egy pályázaton.

Orsós Bálint a mentorával
Fotó: Kurucz Árpád

– Szuperhős apáról szól a novellád.

– Az írást a saját élethelyzetemről mintáztam, csak ott lány a főszereplő, nem fiú. Az apafigura is az életemből van, ő sokat megtesz azért, hogy minden jó legyen. Szerintem minden rendes apa szuperhős. Az apák megérdemlik ezt a jelzőt.

– A novelládban az anya a mennyországban van.

– Ez nem az életemből vett motívum. Az anyukámmal már régóta nem tartom a kapcsolatot, mert hét éve, hétéves koromban elment Svájcba, valami gazdag férfihez, azóta nem láttam. Apámmal viszont mindent meg tudunk beszélni, ő foglalkozik velem, nagyon jó a viszonyunk.

– Mire volt jó neked eddig ez a mentor program?

– Magabiztosabb lettem, az irodalomból a négyest ötösre javítottam. Meg arra is jó volt, hogy megírjam ezt a novellát.

– Írsz még a jövőben is?

– Azt nem tudom, de verseket szeretek mondani.

– A színészek mondanak verseket.

– Igen, színész szívesen lennék. Többen mondták is, hogy menjek színészképzőbe. A zenélés is érdekel, hiphop beat zenéket szoktam összerakni. De egyelőre csak magamnak, még nem olyan jók, hogy a közönség elé álljak velük.

Kántor Zsófia átveszi a kistelepülések fiataljait segítő Tanítsunk Magyarországért (TM) program és a SuliLife.hu közreműködésében meghirdetett novellaíró pályázat Életem legjobb napja kategóriájának első díját Paplanos Pétertől, a Mediaworks innovációs igazgatójától
Fotó: ITM

Orsós Bálinton kívül, aki a fődíjat nyerte, kategóriánként három helyezettet díjaztak. Kategóriájában első helyezést ért el Való Zsófia és Kántor Zsófia. „Tehát, ha reggelre kedves leszel, mint egy kiscica, vagy hűséges, mint egy kiskutya, vagy szorgos, mint egy hangya, esetleg szófogadó, akár egy ló, akkor tudd, hogy arra jártam” – olvasható a pályázat egyik legemlékezetesebb mondata Való Zsófia tollából. Kántor Zsófia pedig a családjával képzeli el élete legtökéletesebb napját: „Ahogy növekedem, változom, ez is még formálódni fog. Habár, azt nem tudom, hogy merre, milyen irányba, azonban egy dolog biztos: ha ott van a családom, akkor mindegyik napom tökéletes lesz.”

A díjátadó eseményen György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, a Tanítsunk Magyarországért! program alapítója elmondta, hogy az áprilisban meghirdetett novellaíró pályázatra összesen 98 alkotás érkezett. A pályázatot kifejezetten a TM programban részt vevő diákok számára írták ki két kategóriában: „Életem legjobb napja” és „Ha én miniszterelnök vagy szuperhős lennék”. – Volt, aki arról írt, hogy a hősöknek fontos feladatuk és felelősségük van, többen pedig miniszterelnöki ambícióikról számoltak be. A témák között sokszor szerepelt, hogy többet kellene tenni a szegények, a betegek védelme érdekében és a környezetvédelemért – tette hozzá.

Baranyi Viktor Máté átveszi a kistelepülések fiataljait segítő Tanítsunk Magyarországért (TM) program és a SuliLife.hu közreműködésében meghirdetett novellaíró pályázat különdíját Toót-Holló Tamástól, lapunk főszerkesztőjétől
Fotó: ITM

A novellaíró pályázat szakmai zsűrijének tagjai voltak többek között György László államtitkár, Paplanos Péter, a Mediaworks Zrt. innovációs igazgatója, Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet főszerkesztője, valamint Pintér Lívia, a SuliLife.hu és az UniLife.hu főszerkesztője. – Azzal, hogy papírt és tollat ragadtatok és kifejeztétek gondolataikat, már mind szuperhősök vagytok – zárta szavait a csaknem száz mentorált és mentor részvételével tartott ünnepélyes díjátadón az államtitkár.

A novellákból egyértelműen kiderült, hogy a fiatalok hisznek a hősökben. A hős pedig mindig másokért dolgozik, közösségi ember. Többen említették, hogy hősnek lenni felelősség és nehéz dolog. Új szuperhősök is születtek: a Favédő-man, a Hőskapitány, a Pillangó ruhás kisasszony, a Marianna-árok mélyén élő sellő. Miniszterelnökként a fiatalok szintén jobb hellyé szeretnék tenni a világot. Fő témájuk a zöldügyek voltak: az újrahasznosítás, a környezetvédelem, a műanyag hulladékok gyűjtése és a vizek megtisztítása. A szociális érzékenységük is példamutató volt a fiataloknak, mert szerintük fontos az idősek, a betegek, a rászorulók támogatása. A legjobb nap kapcsán pedig voltak, akik utazni akartak: Tokaj, Debrecen, Budapest és persze a Balaton, mellette USA, Olaszország, Törökország is szerepelt az írásokban. Sokan titkos álmaikat valósítanák meg, a legtöbben viszont a családdal lennének együtt, velük képzelik el életük legjobb napját.

A pályázat novellái ITT olvashatók el.

Borítókép: ITM

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.