Nagykorú lett a lábatlani bluesfesztivál

Immár tizenkilencedik alkalommal ad otthont az élő blueszenének és a műfaj kedvelőinek a lábatlani bluesfesztivál. A tavaly nagykorúságát elérő, jövőre két évtizedes jubileumát ülő, elsősorban zenei, de társművészetekkel is kiegészülő rendezvény ez évtől újabb helyszínnel és színpaddal gyarapodik. Elkészült a Duna-parton kialakított sétány, amely színpadi lelátóval, büfével, mellékhelyiségekkel és zuhanyzóval várja látogatóit. A többnapos pihenésre, kikapcsolódásra vágyóknak sátorozási lehetőségük is van.

2021. 07. 13. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programok már délután háromkor elkezdődnek a Duna-parti színpadon, ahol a Grunting Pigs és a Pawnshop formációk követik egymást. A bluesshow aztán a Gerenday kert helyszínén folytatódik a Sonia és a Blues and Roll-lal, valamint soraiban Szász Ferenc vendég gitárossal, őket Suba Attila & The Soul Fool Band váltja Pribojszki Mátyás szájharmonika-virtuóz vendégszereplésével. A pénteki nap fergeteges rock and roll muzsikával zárul: az Ed Philips and Memphis Patrol amerikai katonai egyenruhába öltözött csapata erre az estére Elvis Presley muzsikáját hozza Lábatlanba.

Szombaton érdemes korábban kilátogatni a kies Duna-partra, ugyanis Zacher Gábor már fél kettőkor megkezdi előadását, amely nyilván ezúttal is megszívlelendő intelmekkel és jó tanácsokkal szolgál a fesztiválozóknak. A The Rolling Stones, akár a muzsikájuk, örök és elpusztíthatatlan; két magyarországi koncertjük után csekély a valószínűsége, hogy idehaza élőben még láthatjuk a csaknem hat évtizede működő rock-blues társaságot. Szerencsére akadnak hazai követői, mint a Stoned (100% Rolling Stones) névre hallgató tribute banda, amely most Stoned Acoustic néven – mi mással, mint – akusztikus műsorral lepi meg közönségét. Maradva a csendesebb vizeknél az Egyesült Államokban komoly hírnevet szerzett hazánkfia, a kiváló bluesgitáros Little G. Weevil – ezúttal ő is – Acoustic Bandje élén áll (vagy ül) színpadra.

Little G. Weevil
Fotó: Juhász Gábor

A Gerenday kert, péntekhez hasonlóan, este hét órától várja az érdeklődőket, méghozzá parádés rockzenés időutazással és egy „léghajóval”: vissza a hatvanas évek végére, hetvenes évek elejére, amikor is egy vérbeli brit rock-blues banda, a The Yardbirdsből alakult Led Zeppelin bolondította meg a világot különleges, újszerű muzsikájával. Az eredeti csapat régen nem koncertezik már, dobosuk is az égieknél üti a bőröket, de itt van nekünk a mi magyar Lead Zeppelinünk, amely megszólalásig hű interpretációval nyújtja át az egykori négyes fogat örökérvényű klasszikusait. Majd pihentetésül egy kis amerikai show-műsor (Made in Hungary) a Jambalayától a táncolni vágyóknak, de csak addig, amíg át nem veszi a színpadot a Muddy Shoes, hogy Szabó Tamás – a másik – virtuóz herflis vendégeskedésével, a szombati nap zárásaként ismét a blues muzsikáé legyen a főszerep.

Érdemes visszatekinteni a lábatlani bluesfesztivál történetére. A kétezres évek elején hagyományteremtő szándékkal, a Gerenday kertben felállított színpadon rendezték meg az elsőt, amelynek mottója sokat elárul: Élő környezetben, élő zenével. A rendezvény ötletgazdája s egyben fő rendezője Horváth Mihály lábatlani születésű szájharmonika-művész, aki a helyi önkormányzattal együttműködve vezette be és vitte sikerre a lassan két évtizede töretlenül működő, szinte egyedülálló tematikájú fesztivált. A páratlan környezeti adottságú eseményt igényes kulturális, képzőművészeti, gasztronómiai és idegenforgalmi programok teszik változatossá, célja a város kulturális rendezvényeinek színesítése, ismertségének elősegítése. Tavaly adták át a Duna-mente Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amely a Gerenday kert mellett a térség újabb színfoltját jelenti. Ugyancsak itt áll a Gerenday Közösségi Ház, betekintést engedve a Gerenday család múltjába, szomszédságában pedig megint csak érdekes látnivalót ígér a Holcim Emlékház és Tudásközpont két tárlata (az egykor szebb napokat látott lábatlani cementgyár emlékkiállítása, illetve a helyi pedagógus, Szántó József által gyűjtött néprajzi tárgyakból álló kiállítás) is.

A fesztivál több alkalommal jótékonysági célokat is szolgált, mint például az autizmussal élő gyermekeknek rendezett sikeres gyűjtés, amellyel az érintettek szülei által létrehozott Mozaik Egyesületet támogatták.

A XIX. Lábatlani Bluesfesztivál idén július 16-án és 17-én várja látogatóit, rossz idő esetén a fesztiválozók a Gerenday ház kertjében felállított sátorban élvezhetik a műsort. A szervezők kérése, hogy a járványhelyzetre tekintettel mindenki tartsa be az aktuális jogszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.