„A kultúra nemesít és összeköt, közös értékrendet teremt”

Augusztus 10. és 20. között első alkalommal rendezik meg a Debreceni Ünnepi Játékokat Debrecen város felkérésére, a Coopera szervezésében. Vadász ­Dániel fesztiváligazgatóval, a Coopera alapítójával a rendezvény létrejöttéről, a színvonalas programokról és a jövőről is beszélgettünk.

2021. 08. 09. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Honnan jött az ötlet, hogy egy nagyszabású fesztivált rendezzenek Debrecenben?
– A Coopera évek óta szorosan együttműködik Debrecen vezetésével, kulturális intézményeivel, a Csokonai Színházzal, a Kodály Filharmóniával és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. Régóta formálódott egy nagyszabású nyári fesztivál gondolata, amely fókuszba állítja a kultúrát, ezáltal kifejezve, hogy mennyire fontosak az igényes művészeti produktumok, jelenős kulturális események ennek a csodálatos, nagy múltú városnak. Bár a Coopera elsősorban operákat állít színpadra, a Debreceni Ünnepi Játékokon kiszélesítjük a műfaji határokat: operett- és prózai előadások, valamint kisebb-nagyobb koncertek is helyet kapnak a programban.

– Kiket szeretnének megszólítani?
– Debrecen eddig is nagyon színes és izgalmas kulturális palettával bírt, a fesztivállal viszont az volt a célunk, hogy a helyieket és a látogatókat kevésbé elérhető, egyedi és egyszeri kulturális lehetőségekkel koncentráltan is megszólítsuk. Továbbá célunk, hogy hozzásegítsük a várost és a régiót ahhoz, hogy Debrecen a térség kulturális fővárosává váljon, illetve a későbbiekben a határon túli területekhez is szólni szeretnénk azáltal, hogy intézményeiket bevonjuk a kulturális együttműködésbe. Reményeink szerint a fesztivál alkalmas lesz arra, hogy esszenciálisan kifejezze: a kultúra nemesít és összeköt, közös értékrendet teremt.

– Felvidéki, kárpátaljai és erdélyi területek mellett további nemzetközi együttműködésekre is gondolnak?
– Igen, jövőre például koprodukció­ra készülünk a Kijevi Balett társulatával: a Csárdáskirálynő című operettet balettadaptációként állítjuk színpadra velük, valamint a Győri, a Pécsi és a Szegedi Balett közreműködésével. Világpremier lesz. De egy nyári operaakadémia megvalósításán is dolgozunk, külföldi művészek bevonásával.
– Visszatérve erre az évre, milyen opera-előadásokat láthat a közönség?
– Trianon 100. évfordulója alkalmából mutattuk volna be tavaly Csíksomlyón a Bánk bánt, mellyel a nemzeti összetartozás eszméjét akartuk kifejezni anyaországi és határon túli művészek közreműködésével, ám a pandémia miatt elmaradt az előadás. ­Augusztus ­17-én ezt a nagy történelmi operát nézheti meg a közönség Vidnyánszky Attila rendezésében. Emellett Bartóktól A kékszakállú herceg várát gondolta újra Zakariás Zalán rendező, aki Bocskor Lóránt művészeti vezetővel egy szcenírozott, vizuál-operakoncertet álmodott meg a zeneszerző születésének 140. évfordulójára. A Mester Viktória és Molnár Levente által előadott produkció arra tesz kísérletet, hogy a férfi és női lélek önállóan is érvényes sajátosságait, és azok komplex kapcsolatát feltárja és értelmezze.

– A színházi előadások és koncertek közül melyeket ajánlja?
– Igazán különleges élményben lehet részük azoknak, akik megnézik a Csíksomlyói passió című előadást. A komolyzene kedvelőinek a Cziffra György-emlékkoncertet ajánlom Balázs János zongoraművésszel, míg a száz közreműködőt felvonultató Hungarikum gálakoncerten az operettet, az operát, a klasszikus, cigány- és népzenét, valamint világzenét kedvelőket várjuk, sztárfellépőkkel a színpadon. Továbbá könnyed, nyáresti kamarakoncertet ígér a Virtuózok Kamaraegyüttes vagy a Jávorkai testvérpár.

A Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozata nemrég oklevéllel méltatta a kultúra területén végzett munkáját. Miként tekint az elismerésre?
– Hosszú éveken át színpadi művészként számos kitüntetésben volt részem, melyekre igyekeztem rászolgálni. Producerként azt gondoltam, a nyilvánosság is háttérbe szorul. Ezért nagyon jólesik, amikor a szakma kiemelt képviselői felfigyelnek a munkámra. Ez az oklevél visszajelzés, megerősítés számomra, hogy jó úton haladok, értékes mindaz, amit teszek, a magas szintű művészmenedzsment komoly érték. Ez pedig sokkal több, mint amiben az ember reménykedhet. A munkáim során mindig előttem van egy vízió és misszió, ezek nélkül a kulturális alkotómunka nem működik. Van dolgunk a jelennel, és úgy vélem, beszélnünk kell fontos közéleti kérdésekről. Büszke vagyok arra, hogy sok szövetségest tudhatunk magunk mellett, s hogy az opera-előadásain­kat külföldön is figyelemmel kísérik.

Munkája misszióját kifejtené bővebben?

– Nem beszélünk eleget arról, hogy milyen hatalmas jelentősége van a művészeteknek abban, hogy az emberek hogyan éreznek és gondolkodnak a hétköznapokban. Ha rajtam múlna, sokkal több művészeti oktatás szőné át a gyerekek életét, biztos vagyok abban, hogy aki már gyermekként sok időt tölt bármilyen művészeti ágban, az felnőtt korában igyekezni fog minden nap egy kicsit jobb és jobb emberré válni. Ha ebben a folytonos fejlődésben lehetősége van valakinek kulturális találkozásokhoz segíteni másokat, az egy kiváltságos helyzet, mi ennek szellemében igyekszünk a hétköznapokban is végezni a munkánkat, hivatásunkat.

 

(A borítóképen Vadász Dániel producer látható. Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.