Harminckét helyszín és száz program a VI. Bőköz Fesztiválon

Műfaji sokszínűség, minőség és igényesség – így jellemezhető az idei Bőköz Fesztivál, amely az Ormánság kulturális értékeit és hagyományait tárja a látogatók elé augusztus 26-tól 29-ig.

Zana Diána
2021. 08. 18. 9:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Jó földbe hullott a mag, amelyet hat évvel ezelőtt elvetettünk” – fogalmazott Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos a VI. Bőköz Fesztivállal kapcsolatban, amely négy ormánsági település bevonásával, idén minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja vendégeit. 

Műfaji sokszínűség, minőség és igényesség – így jellemezhető az idei Bőköz Fesztivál, amely az Ormánság kulturális értékeit és hagyományait immár harminckét helyszínen és száz összművészeti programon keresztül tárja a látogatók elé augusztus 26-tól 29-ig. 

Nemcsak a négy Baranya megyei falu – Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi – és az ott élők járulnak hozzá egyre nagyobb elánnal a rendezvény sikeréhez saját kapuik megnyitásával és portékáik, népművészetük, hagyományaik, gasztrokulúrájuk bemutatásával, hanem a tavaly felkért új programmenedzsment is, amely a kulturális alapellátás szemléletét teljes mértékben magáévá téve, egy éve az idei fesztivál sikeréért dolgozik – fejtette ki Hoppál Péter.  

Ezt mutatja a széles programkínálat is; a színházi előadások, könyvbemutatók, kiállítások, kirakodóvásár, lovasbemutató, helyiérték- és mesterségtárlat, templomi hangversenyek mellett többek között olyan neves fellépők adnak koncertet, mint Rúzsa Magdolna, Szarka Gyula, Tóth Vera, Vastag Tamás vagy Horányi Juli.

Az Ormánság épített öröksége mellett, a természeti táj, a kultúrtáj bemutatásában is jelentős fejlődés történt, köszönhetően a Duna–Dráva Nemzeti Parknak. A fesztivál programjának összeállítása során az elsődleges szempont mégsem az volt, hogy minél több turistát vonzzon, sokkal inkább egyfajta helyi társadalomépítő szándék vezérelte a szervezőket, hogy létrejöjjön egy közösségformáló erő, amely hozzájárulhat az ott élők szellemi, lelki gazdagodásához, valamint hagyományaik megőrzéséhez – fejtette ki Pataki András fesztiváligazgató. 

A Jászai Mari-díjas rendező bemutatta továbbá az Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutatóról – aki a fesztivál örökös tiszteletbeli fővédnöke is – elnevezett mintaprogramot, amelynek csak egy részét képezi a négynapos fesztivál.

A cél, hogy az Ormánság keleti részének összefogásával, társadalomformáló együttműködésével az egész évet kitöltő eseménysort hozzanak létre kulturális, közművelődési és turisztikai téren egyaránt. 

A fesztiválnak helyet adó falvak polgármesterei úgy vélik, a térség természeti kincsei, gasztronómiája és néphagyományai mind érdemesek a bemutatásra, emellett a helyiek nemcsak nyitott szívvel, de nyitott kapukkal várják a vendégeket, hogy betekintést engedjenek az általuk képviselt értékekbe. Újdonságnak számít a Tésenfán nyíló roma udvar, amely a roma közösségeknek is teret ad a bemutatkozásra a kulturális nyitottság, az önazonosság erősítése, valamint a népi folklór jegyében. Először rendezik meg Szaporcán a bőközi kovácstalálkozót is, amelyen az ország különböző tájegységeit tíz mester képviseli majd.  

(A borítókép egy korábbi fesztiválon készült. Fotó: Bőköz Fesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.