Jövő héten nyitja meg kapuit az Art Market Budapest

– Liszt Ferenc művészetét minél több emberhez kell eljuttatnunk – mondta lapunknak Káel Csaba a tizenegyedik alkalommal megrendezett Art Market Budapest mai sajtótájékoztatóján. A kortárs képzőművészeti vásár október 7. és 10. között mintegy harminc ország százhúsz kiállítójának részvételével, új helyszínen, a Bálna Budapest épületében várja a látogatókat, többek között a Liszt-ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivállal együttműködve.

2021. 09. 29. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Art Market Budapest azon kevés kortárs képzőművészeti vásárok egyike, amely fizikai formában is létrejött 2020-ban – kezdte a mai sajtótájékoztatót Ledényi Attila alapító-igazgató. 

Mint mondta, az Art Market Budapest a világjárvány miatt kritikussá vált időszakban is a közönség rendelkezésére állt, sikerrel élt a különleges helyzet adta lehetőségekkel, így 2021 októberében rendkívül széles művészeti választékkal újra Európa egyik legvonzóbb művészeti találkozóhelyeként nyitja meg kapuit a közönség előtt. 

– Ez többek között annak köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben intenzív közösségi viszonyt alakítottunk ki – tette hozzá Ledényi Attila, aki arról is beszélt, hogy bizonyos elemeket újragondoltak, így idén a Liszt-ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál mellett a Magyar Divat & Design Ügynökséggel együttműködve rendezik meg az Art Market Budapestet.

Ennek kapcsán Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója kifejtette: nagyszabású városfesztivál kezdődik október 8-án, mellyel tovább erősítik Budapest kulturális, turisztikai erejét. 

– Liszt Ferenc neve világszerte ismert kulturális márka, szeretnénk azonban izgalmas egyéniségét átmenteni a XXI. századba. Liszt számos szállal kötődött a képzőművészethez, gondoljunk csak a Munkácsy Mihállyal való barátságára. Liszt Ferencet kortársunkká kell tenni! – mutatott rá Káel Csaba, aki lapunknak elmondta: Liszt Ferenc művészetét minél több emberhez kell eljuttatni, s erre kitűnő alkalom a Liszt-ünnep és az Art Market Budapest is.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője szerint nagy lépés az életükben, hogy egy ilyen nagyívű programhoz kapcsolódnak, mint az Art Market Budapest. Mint mondta, a képzőművészet és a formatervezés közel áll egymáshoz, mégis részben más közönséget szólít meg, ezért kölcsönösen előnyös az együttműködés az Art Market Budapesttel.

– Október 4. és 10. között rendezzük meg a Bálna földszintjén a 360 Design Budapest című kiállítását, amelyhez kerekasztal-beszélgetések, vezetett túrák és egyéb kísérőprogramok is kapcsolódnak – sorolta Bata-Jakab Zsófia.

Az idei programokról szólva Ledényi Attila elmondta: az Art Market Budapest részeként szervezik meg Art Photo Budapest néven Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárát, az Inside Art nemzetközi művészeti konferenciát, illetve a New Visegrad Photography fotó- és az imént már említett 360 Design Budapest kiállítást is. A V4-országok kiemelkedő friss diplomás fotográfusainak alkotásaiból válogató New Visegrad Photography tárlatot a földszinti kiállítóterekben tekintheti meg a közönség, amelynek anyagából a Várkapitányság jóvoltából látványos szabadtéri válogatás látható a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján. Szintén a fesztiválhoz kapcsolódóan Vladimir Birgus, a cseh fotóművészet emblematikus figurája So Much, So Little című kiállítása a Budapest Music Center kiállítóterében régiónk rendszerváltás előtti feszült légkörét idézi meg. Az Art Photo Budapest a színvonalas kiállítási anyag mellett több csemegével is szolgál a fotóművészet iránt érdeklődőknek. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai partnerként több esemény létrehozásával is hozzájárul a fotóművészeti seregszemle sikeréhez, amelyek közül kiemelkedik Brandei Estesnek, a Sotheby’s fotóművészeti igazgatójának szubjektív tárlatvezetése. Október 9-én az Inside Art nemzetközi műtárgypiaci konferencián a Liget Budapest tart szakmai napot.

Mint elhangzott, a Bálna Budapest különleges kiállítási tereiben mintegy hétezer négyzetméteren közel harminc ország százhúsz kiállítójának köszönhetően több mint ötszáz művész több ezer alkotása válik közvetlenül hozzáférhetővé az érdeklődő és vásárló közönség számára. A rendkívül széles nemzetközi választékban hazánk valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája képviselteti magát, és több új szereplő is bemutatkozik: jelentősnek ígérkezik például a latin-amerikai részvétel.

Az Art Market Budapest védettségi igazolvánnyal lesz látogatható. A részletes program a honlapjukon érhető el.

Borítókép: Hermán Fanni fotója



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.