„Bayreuthban az a Liszt Ferenc él, akit mi ismerünk”

A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar október 23-án Bayreuthban lép fel Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából. A neves zeneszerző jelentőségéről és természetesen az emlékhangversenyről is beszélgettünk Kóczán Péter karmesterrel, az együttes művészeti vezetőjével.

2021. 10. 22. 21:22
null
Fotó: csiger@copyright
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liszt Ferenc az egykori Sopron vármegyében, a ma Ausztriához tartozó Doborján faluban született 210 évvel ezelőtt, 1811. október 22-én. A világutazó zeneszerző élete során többször visszatért szülőföldjére, ahol mindig szeretettel fogadták, ünnepelték. – Sopron a Liszt-városok vérkeringésében évtizedek óta jelen van. Az 1829-ben alapított Soproni Szimfonikus Zenekar az 1929-es jubileum alkalmából vette fel Liszt Ferenc nevét, és több alkalommal képviselte a zeneszerző szülőföldjét Németországban is – idézte fel Kóczán Péter karmester, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője.

Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar       Fotó: Csigó Gergely

Október 23-án, a zeneszerző születésének évfordulója apropóján a németországi Bayreuthban ad koncertet a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar. Liszt Ferenc lánya, Cosima Wagner alapítványa minden évben megemlékezik a művészről. Az ünnepi játékok ideje alatt megrendezett bayreuthi Liszt-napokat idén a pandémia miatt októberre, Liszt Ferenc 210. születésnapjára halasztották. Mint megtudtuk, a soproni együttes néhány évvel ezelőtt már koncertezett Bayreuthban, most ismét az alapítvány meghívására érkeznek a városba. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott emlékhangverseny helyszíne a bayreuthi Schlosskirche, itt tartották Liszt Ferenc gyászmiséjét 1886-ban.

– Liszt muzsikáját kevés helyen élik meg olyan széles spektrumban és mélységben, mint mi, magyarok. De Bayreuthban az a Liszt Ferenc „él”, akit mi ismerünk és szeretünk. Liszt a XIX. század egyik legjelentősebb zeneszerzője és egyben humánus gondolkodója volt, generációkat és nemzeteket köt össze a mai napig. Jó az ő ügyében járni a világot – mesélte lelkesen Kóczán Péter, hozzáfűzve: minden magyar muzsikus és zenekar számára Liszt Ferenc az a művészegyéniség, aki hazánkat az európai zene élvonalába emelte. Mivel Lisztnek csak néhány művét játsszák rendszeresen a világ nagy koncerttermeiben, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar folyamatosan bővíti Liszt-repertoárját. Így a zongoraestek, dalestek mellett például oratorikus műveit is előadják.

Kóczán Pétertől megtudtuk, hogy az október 23-i emlékkoncert középpontjában a magyar vonatkozású művek állnak. Elhangzanak Liszt Ferenc és Goldmark Károly művei, továbbá Francis Poulenc- és Bach-darabok is felcsendülnek. Az est szólistája Sebastian Ruf orgonaművész, karmestere Kóczán Péter. Goldmark Károly élete is sok szállal kötődik Sopronhoz. Édesapja a sopronkeresztúri zsinagóga kántoraként nevelte gyermekeit, így Goldmark Károly Sopronban tanult hegedülni, majd rövid ideig a soproni színháznál dolgozott hegedűsként az 1848–49-es szabadságharc idején. A zenekar nagyívű, komoly, bensőséges vonós kamarazenéjét tűzte műsorra.

– A zenén keresztül oda is elvisszük a magyar kultúra jóhírét, ahol a nyelvünket nem értik. Örülünk, hogy híres zeneszerzőinkkel képviselhetjük régiónkat. Nagy küldetést örököltünk Liszt Ferenctől, ám örömmel és büszkén visszük tovább szellemiségét – szögezte le Kóczán Péter, aki beszélgetésünk végén megjegyezte, hogy idén a soproni népszavazás századik évfordulójára is emlékeznek. Emellett Sopronhoz kötődő zeneszerzők, köztük Soproni József, Szokolay Sándor műveit is beépítik koncertjeik programjába.

Borítókép: Kóczán Péter karmester, művészeti vezető. Fotó forrása: Kóczán Péter weboldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.