Harag György-emlékkiállítás nyílik a bukaresti Nemzeti Színházban

A tárlat részeként három olyan Harag-rendezést is levetítenek, amelyeket a román közszolgálati televíziónak köszönhetően mutatnak be a közönségnek.

Forrás: MTI2021. 10. 16. 12:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat a román országos színházi fesztivál részeként nyílik meg kedden, és november 14-ig látogatható. A rendező életművét feldolgozó vándorkiállítás 45 tablóból áll, csaknem kétszáz fotót jelenít meg pályatársak, színháztörténészek, kritikusok szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival.

 

Harag György rendező    Fotó: MMA

 

A tárlat részeként három olyan Harag-rendezést is levetítenek, amelyeket a román közszolgálati televíziónak köszönhetően mutatnak be a közönségnek. Így látható lesz az 1985-ben készült Cseresznyéskert, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román nyelvű előadása, Harag György utolsó rendezése. Levetítik a Csillag a máglyán című produkciót, amely a kolozsvári Állami Színház előadásának felvétele 1977-ből, illetve Csehovnak a Medve című művéből rendezett tévészínházi 1975-ös előadást Csorba András, Széles Anna és Tarr László szereplésével.

Harag György (1925–1985), a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, a magyarországi és a román színházművészet korszakos, teremtő művészének emlékére a Magyar Művészeti Akadémia emlékévet szervezett 2020-ban.

Borítókép: Jelenet a Cseresznyéskertből. Fotó forrása: Budapesti Román Kulturális Intézet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.