időjárás 9°C Árpád 2023. március 31.
logo

Harag György-emlékkiállítás nyílik a bukaresti Nemzeti Színházban

Forrás: MTI
2021.10.16. 12:20 2021.10.18. 14:45
Harag György-emlékkiállítás nyílik a bukaresti Nemzeti Színházban

A tárlat a román országos színházi fesztivál részeként nyílik meg kedden, és november 14-ig látogatható. A rendező életművét feldolgozó vándorkiállítás 45 tablóból áll, csaknem kétszáz fotót jelenít meg pályatársak, színháztörténészek, kritikusok szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival.

 

Harag György rendező    Fotó: MMA

 

A tárlat részeként három olyan Harag-rendezést is levetítenek, amelyeket a román közszolgálati televíziónak köszönhetően mutatnak be a közönségnek. Így látható lesz az 1985-ben készült Cseresznyéskert, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román nyelvű előadása, Harag György utolsó rendezése. Levetítik a Csillag a máglyán című produkciót, amely a kolozsvári Állami Színház előadásának felvétele 1977-ből, illetve Csehovnak a Medve című művéből rendezett tévészínházi 1975-ös előadást Csorba András, Széles Anna és Tarr László szereplésével.

Harag György (1925–1985), a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, a magyarországi és a román színházművészet korszakos, teremtő művészének emlékére a Magyar Művészeti Akadémia emlékévet szervezett 2020-ban.

Borítókép: Jelenet a Cseresznyéskertből. Fotó forrása: Budapesti Román Kulturális Intézet

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.