Kortársunkká kell tenni Liszt Ferencet!

– Régi adóssága a magyar kultúrának, hogy Liszt Ferencről egy nagyszabású eseményt nevezzen el, így a zeneszerző születésének 210. évfordulója csupán olyan apropó, amivel elkezdhettük a fesztiválsorozatot – mondta lapunknak Káel Csaba az első alkalommal megrendezett Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kapcsán. A Müpa vezérigazgatójával a zeneszerző pályájáról, identitásáról, valamint a gazdag programkínálatról beszélgettünk.

2021. 10. 07. 21:02
null
Káel Csaba Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az idén épp 210 éve született Liszt Ferenc, az egyetemes zenetörténet egyik legfényesebb csillaga, a XIX. század olyan kivételes tehetségű és hatású művésze, akit több nemzet vall magáénak, ő azonban következetesen magyar alkotóként határozta meg önmagát. 

Sokan korának „popsztárjaként” tekintenek rá, mások szakrális műveit tartják alkotói pályája csúcsának. Egy biztos: az életművét jellemző lenyűgöző minőség, műfaji és formai gazdagság olyan érték, amely számunkra is mértékadó, meghatározó iránytű. Fontos, hogy ne megközelíthetetlen, köztéri szoborként láttassuk Lisztet, hanem közel hozzuk őt a ma emberéhez, méghozzá úgy, hogy a művészi sors mellett az emberi sors is kirajzolódjon – vallja Káel Csaba, a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivált életre hívó Müpa vezérigazgatója.

Mint ismert, Liszt bejárta egész Európát, több mint százezer kilométert utazott, igazi kozmopolita volt, de az 1838-as nagy pesti árvíz miatt hazautazott, hogy hangversenyeinek jövedelmével segítse a károsultakat. Erdélyben koncertkörútra indult, belekóstolt a népi ízekbe, amire korábban nem volt alkalma. 

Bár élt még Németországban és Olaszországban is, mégis Magyarországon alapította meg a róla elnevezett Zeneakadémiát Erkel Ferenccel. 

– Itt hagyott nekünk egy rendkívüli örökséget, és a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválnak az a feladata, hogy ezt elkezdje feldolgozni, kezelni, s a ránk hagyott értékeket a mai korhoz is kapcsolja. Éppen ezért kortársunkká kell tenni Liszt Ferencet! – szögezte le Káel Csaba.

Az október 8. és 24. között megrendezett fesztiválon a klasszikus zenei koncertek mellett több opera- és táncelőadás, szakmai konferencia, orgonakoncert, kortárs zenei est, dzsessz, világzenei és könnyűzenei csemegék, irodalmi, képzőművészeti programok, valamint rendhagyó köztéri események várják az érdeklődőket nem csupán Budapest legjelentősebb intézményeinek színpadán, de számtalan különleges helyszínen az esztergomi bazilikától a Svábhegyi Csillagvizsgálón keresztül a Párizsi Nagyáruházig.

A fesztivál nyitókoncertjén, október 8-án a Magyar koronázási mise a Mátyás-templom falai közt, míg az Esztergomi mise az esztergomi bazilikában csendül fel a Magyar Rádió Énekkara és a Pannon Filharmonikusok előadásában október 22-én, katartikus pillanatokat ígérve. Káel Csaba elárulta, hogy kivételes koncertsorozatra készül Klukon Edit és Ránki Dezső, Liszt orgonára komponált műveit fővárosi templomokban hallhatjuk mások mellett Martin Sturm, Kecskés Mónika és Deák László előadásában. Kelemen Barnabás és Berecz Mihály a komponista karakteres kamaraműveit szólaltatja meg, míg Fassang László és Szokolay Dongó Balázs koncertjén orgonaművek, improvizált tételek, népzeművészet és vallásos népénekek reflektálnak egymásra. Liszt születésnapján, október 22-én zárul a Zeneakadémián az a négynapos zenetudományi és zenetörténeti konferencia, amelyre a nemzetközi Liszt-kutatás kiválóságai érkeznek előadóként. Így a legfrissebb kutatások eredményeiről értesülhetnek az érdeklődők.

Igazi különlegességnek ígérkezik október 9-én Gyöngyösi Levente operamusicalje, A Mester és Margarita, de a fesztivál a dzsesszkülönlegességekre, a világzenei és könnyűzenei újdonságokra nyitott nézőket is megörvendezteti: érkezik a Grammy-díjas brazil legenda, Gilberto Gil, a Keller András vezette Concerto Budapest Roby Lakatos hegedűvirtuózzal és Snétberger Ferenc gitárművésszel karöltve a klasszikus szimfonikus zene és a világzene izgalmas fúzióját teremti meg. Október 23-án, A szabadság hangja című esten Bartók és Liszt egy-egy műve mellett a Müpa zeneműpályázatának egyik győztes kompozíciójával, Szentpáli Roland A magyarokhoz című művének ősbemutatójával ünnepelhetünk. Továbbá a néptánc szerelmeseinek is tartogat meglepetést a Liszt-ünnep: október 24-én Szépséges Mezőség címmel készül bemutatóra a Duna Művészegyüttes.

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál gazdag programkínálata a www.lisztunnep.hu oldalon érhető el.

A borítóképen Káel Csaba. Fotó: Kurucz Árpád



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.