időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

Magyar Golgota színpadon és filmvásznon

Magyar Nemzet
Forrás: Présház
2021.10.03. 18:15 2021.10.05. 10:56
Magyar Golgota színpadon és filmvásznon

Október 6-án, az aradi vértanúk napján mutatja be 21 órakor az M5 csatorna Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című filmjét. A díszbemutatót egy nappal korábban az aradi nagyszínházban tartják. A Balázs Béla-díjas rendezőt kérdezte a Présház főszerkesztője.

Pozsgai Zsolt és stábja a Magyar Golgotával, amelyben Török Ignác aradi vértanú alakját idézik fel, eddig 28 nemzetközi fesztiváldíjat nyertek.

– Adott egy történet, ami mindenhol érvényes. Miről van szó? Egy fiatal tiszt beleszeretett a császári bálon egy férjes asszonyba. Kapcsolatukból gyermek lett. A kislányt a nő szintén szerelmes férje felvállalta, vagyis eltűntek egy időre, míg megszületik. Hogy aztán a kor szokásainak megfelelően az ilyen nem kívánt gyermekeket intézetekbe adják és soha ne ismerjék meg valódi szüleiket – szólt az író-rendező arról, mi a film nemzetközi sikerének titka, mint kifejtette: Török Ignác hitt a szabadság, a nemzeti függetlenség eszméjében, ezért még a császári seregtől is a forradalmárokhoz csatlakozott, eleve vállalta ennek következményeit.

– Megkértem Pásztor Sámuelt, az Anna & The Barbies együttes frontemberét, írjon érvényes, mai hangzású, gondolatokkal teli zenét. Megtette, nem is akárhogy. Pásztor Anna pedig énekel benne, egy 1849-es történetben. És ez így természetes együtt. Hiszen történelmi filmet a ma és a holnap közönségének készítünk, nem szeretem az olyanokat, amelyekkel megpróbálják elhitetni, hogy a török időben játszódó filmet akkor is forgatták – magyarázta Pozsgai Zsolt, aki úgy gondolja: ha van egy épkézláb, átélhető történet és fantasztikus színészi alakítások, érzékeny operatőri munka, remek zene, az meghozza a gyümölcsét.

Az Újszínház most lezárult igazgatói pályázatáról, amelyen a jelenlegi direktor, Dörner György kapott újabb öt évre bizalmat, Pozsgai Zsolt úgy fogalmazott:

– Nagyon sok örömteli munkát végezhettem el ott, mint művészeti vezető. Hálás vagyok Dörnernek, hogy ezeket engedte és szerette. Kodolányi, Márai, Móricz, Tamási Áron, Kocsis István és még ki tudja, hány szerző remek drámáit vihettem színpadra, valamint a sajátjaimat is. Nem kellett szégyellni őket. Egy idő után nem értettünk egyet alapkérdésekben az igazgatóval, és eljöttem. Most, látva, hogy a színház beleszürkül az alkonyatba, jelentkeztem, ha kell, felfrissítem ezt a programot. Nem tartottak rá igényt. Tudomásul vettem. 

A borítókép Kurucz Árpád munkája