Magyarország szellemi felemelkedésének motorja

Kultúra és tudomány dolgában egyaránt helyes tájékozódásra tanít Eötvös Loránd és nemzedékének öröksége – vallják a Gesztenyés-kertben megjelent intézmények és civil szervezetek vezetői, akik a mai napon ünnepi körülmények között avatták fel a világhírű fizikus és kultúrpolitikus szobrát.

2021. 10. 05. 15:47
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eötvös Loránd közösségépítő tudós és államférfi volt, ahol csak megjelent, közösségek jöttek létre körülötte: szellemi műhelyek a tudományban és a közéletben, turistacsoportok a természetben – hangoztatta Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár ma délelőtt a Gesztenyés-kertben, Eötvös szobrának leleplezése alkalmából. Az Eötvös Loránd-emlékév zárásaként tavaly novemberben avatták volna fel Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alkotását, de a járvány miatt erre csak most volt lehetőség. 

Fürjes Balázs arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy noha Eötvös Loránd mindösszesen hét hónapig volt kultuszminiszter, ebbe mégis belefért nemcsak négyszáz új népiskola megnyitása és az izraelita vallás recepciójának előkészítése, hanem az Eötvös Collegium megalapítása is. Mint mondta, a báró részese és egyik motorja volt a Monarchiában az egyenjogúságát elnyerő Magyarország szellemi felemelkedésének. 

Ha egy ország előre akar jutni, a rendelkezésére álló minden eszközzel segítenie kell a tudomány fejlődését és azokat, akik tudományt művelnek

– hangsúlyozta, hozzátéve: olyan korban élünk, amikor a tudomány és a gazdaság, valamint az állam együttműködése még fontosabb, mint korábban, és amikor tudományos kérdésekben az erkölcs és etika jelentősége is nagyobb, mint valaha. – Meggyőződésünk, hogy báró Eötvös Loránd és nemzedéke által ránk hagyott nagyszerű örökség ma is segít bennünket helyesen tájékozódni – mondta az államtitkár, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik gondozzák és napjaink közgondolkozásának részévé teszik ezt az örökséget.

Pokorni Zoltán az új utcanévtáblával Fotó: Teknős Miklós

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester beszédében kiemelte: Eötvös Loránd a kerületben született, és az egykori Magyar Optikai Művek állította elő a nevét is viselő – és számára a világsikert meghozó – torziós inga műszereit.

A polgármester beszélt arról is, hogy ezentúl Eötvös Loránd nevét viseli majd az egykori Hotel Olimpia helyén létrejött új park a Svábhegyen.

Több intézmény és civil szervezet képviselői vettek részt a Gesztenyés-kerti avatón Fotó: Teknős Miklós

A szobornál számos intézmény és civil szervezet helyezett el koszorút. Tevelÿ Arató György, az Eötvös Collegium történelmi hagyományát képviselő Mika Sándor Egyesület elnöke lapunk kérdésére megkérdőjelezhetetlen üzenetű alkotásnak nevezte a szobrot. 

Történelmi tapasztalatunk, hogy országimázs dolgában kultúránk jobban teljesít politikánknál, politikai szereplőkről a nemzet egésze szempontjából érvényes emlékművet formázni nehéz feladat. Ezért fontos, hogy a szobor Eötvöst az elmélkedő, életerős kultúrember pózában ábrázolja. Eötvös József és Loránd nem tündökölni, hanem szolgálni akart, életművében a kulturális emelkedettség a meghatározó

– mutatott rá Tevelÿ Arató György.

Az Eötvös Collegium megalapításával kapcsolatban elmondta: bár az élő hagyomány ezt Eötvös nevéhez fűzi, éppen a nemzeti emlékezet iránti tudományos felelősség miatt fontos tisztázni, hogy az alapító nem Eötvös személye, hanem Ferenc József apostoli király és Wlassics Gyula kultuszminiszter. Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert az a magyar kultúrpolitika, amely Eötvös József és Loránd nevével fémjelezhető, egy évszázados struktúrát teremtett, amelyben az Eötvös Collegium megalapításához hasonló fegyvertények nem személyes vagy családi ügyek voltak csupán – tette hozzá.

Bojtos Anita, az egyesület alelnöke elárulta: Rieger Tibor szobrászművészt különleges lelki kapcsolat köti az Eötvös Collegiumhoz, hiszen a collegium másik kurátorának, Teleki Pál földrajztudósnak és miniszterelnöknek a szobrát is ő készítette.

(A borítóképen a szobor leleplezése Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.