Újra játsszák a Csíksomlyói passiót az Újszínházban

Egy év kihagyás után, holnap este játsszák először a Csíksomlyói passiót az Újszínházban. A darab Kerényi Imre emlékére került a színház repertoárjába. A kereszténység történetének legfontosabb állomásait bemutató színmű nagyszerűen ötvözi a magyar hagyományokat az európai vallástörténettel, Nagy Viktor monumentális rendezése pedig festői képekkel teszi látványossá és nagyon emberivé az előadást. Farkasházi Rékával, a darabban Mária Magdolnát alakító színésszel beszélgettünk.

2021. 10. 06. 19:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balogh Elemér és Kerényi Imre 1981-ben, a legendás Várszínház-béli előadáshoz készített egy szövegváltozatot „Csíksomlyói passió“ címmel, amelyet hosszú évekig hatalmas sikerrel játszottak itthon és külföldön. Azóta számtalan módon dolgozták fel az alapművet az ország különböző színházai. 

A darab alapjául a csíksomlyói ferences rendi kolostor misztériumjátékai szolgáltak, melyet a 18. században a ferences diákok adtak elő Nagypénteken és más vallási ünnepeken. Az eredeti csíksomlyói szövegeket a szerzőpáros régi imádságokkal és énektöredékekkel kiegészítve megalkotta a színdarabot, melyhez Rossa László írt zenét. A Lucifer Mennyből való kiűzésével induló, befejezésül pedig Jézus Krisztus keresztútjának állomásait bemutató mű felidézi a népi színjátszás hagyományait, miközben egy zenével, mozgáselemekkel gazdagított komplex színházi élményt nyújt. A Csíksomlyói passió tehát eltér a szokásos passiójátékoktól, hiszen nem csak Krisztus kálváriáját mutatja be. Apró felvillanások vezetik a nézőt a történeteken át, amelyek átható erejűek. A jelenetek során egymással váltakozva jelennek meg a kereszténység történetének fontosabb állomásai és az ördögök mesterkedései, hogy letérítsék az embert a helyes útról. A darab nagyszerűségét ez a kettősség is adja, amely a Rossa László által írt dalokban is megmutatkozik. Ennek köszönhetően az áhítatot időről időre megtöri az ördögök vaskos, gyakran illetlen tréfája. E két hangulat ütköztetése különös atmoszférát teremt az előadás során. Az erős színészi játékot a nagy létszámú tánckar mozgása teszi teljessé, lenyűgöző koreográfiával.

– Apró szerepekből áll össze a színmű, műfajából adódóan, hiszen ez egy passiójáték. Mindenki nagy gondot fordított arra, hogy tökéletes legyen az alakítása, ettől működik az egész, ettől született meg a végtelenül színvonalas és látványos előadás-avat be Farkasházi Réka. – Mária Magdolnát játszom, aki az első felvonás végétől a darab végéig ott van Mária mellett. Van egy gyönyörű dalom, amit egyetlen hegedűvel kísérnek. Itt fontosnak tartottam, hogy ez a dal úgy szakadjon ki belőlem, akár egy ima. Van valami varázsa a dalnak és a darabnak is. Vannak olyan színészek, akik több karaktert játszanak, ami nagyon bravúros váltást igényel a karakterek között. A próbafolyamat során azt tapasztaltam, hogy ez a darab mindenkinek a szívügye. Egy áldásos időszak volt, amikor próbáltunk. A társulat részéről nagyon alázatos munkafolyamat zajlott és nagyon szerettük. Most, ahogy újítjuk fel, újra átéljük és várjuk, hogy a közönség elé kerüljön. Ebben az előadásban meg tud mutatkozni, mennyire varázslatos a színház. A miénk egy kis méretű színház, mégis közel ötven ember mozog a színpadon. Fiataloknak is ajánlom, mert rengeteg humor van benne, ugyanakkor nagyon megrendítő. Szeretném kiemelni a Jézust alakító Bánföldi Szilárd játékát, akinek ez volt az első igazán nagy szerepe. Nagyszerű érzés volt tapasztalni, hogy mennyire beletette magát mindenki a próbafolyamatba, mekkora hittel viseltetik az előadás iránt. Ez egyértelműen a darab tartalmának és a rendezőnek, Nagy Viktornak köszönhető, aki tökéletesen kézben tartotta az előadást-összegezte Farkasházi Réka.

(Borítókép forrása: Újszínház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.