Búcsúzik a közönségtől az Amadinda

November 9-én lép utoljára színpadra az Amadinda Ütőegyüttes. 37 esztendős pályafutásuk lezárásaként Steve Reich műveit játsszák. A világhírű komponista alkotásai kiemelt fontossággal bírtak az Amadinda életművében.

Magyar Nemzet
2021. 11. 08. 6:44
Holló Aurél
Budapest, 2012. március 18. Holló Aurél, az Amadinda Ütőegyüttes tagja (b3) Bali és Jáva szigeteki hangszereken játszik a Budapesti Tavaszi Fesztivál Ütős napján, A vadon szava című családi koncerten a Művészetek Palotájában. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amadinda egy ugandai hangszer, természetesen ütőhangszer, amelynél a különböző hangmagasságokat más és más méretű fadarabok adják. A zenekaralapító Rácz Zoltán 1982-ben Darmstadtba látogatott egy újzenei programra, ahol egy mesterkurzuson is részt vett. Ott hallott olyan ütőegyütteseket, amelyek azt a fajta muzsikát produkáltál, ami szíve szerinti volt. Ezekben a zenekarokban a dobok játszották a főszerepet, nem úgy, mint a hagyományos nagyzenekaroknál, ahol a timpanikra, cinekre meglehetősen alárendelt feladat hárul.

Noha nincsenek véletlenek, mégis annak tűnhet, hogy Rácz Zoltán két zeneakadémiai évfolyamtársa hasonló kurzuson vett részt Bayreuthban. Még abban az esztendőben elkezdték a próbákat, a közös munkát, majd 1984-ben hivatalosan megalapították az Ama­dinda Ütőegyüttest. Hosszú, ráadásul nemzetközileg elismert pályájuk, sikerük titka, hogy minden műfajban alkottak, a különféle népek zenéitől a világzenén át a kortárs komolyzenén keresztül a rockig. Természetesen számos művet át kellett írniuk, ugyanakkor számos szerző nekik dedikálta a kompozícióit. Köztük Steve Reich, John Cage, Ligeti György, Eötvös Péter, Keller András, Kurtág György, Márta István, Petrovics Emil, Vidovszky László és Presser Gábor.

Presserrel és az LGT-vel szoros és rendszeres munkakapcsolatot ápoltak. 1992-ben közös lemezt adtak ki, s attól fogva szilveszteréjszakai hangversenyeket tartottak Presser Gáborral. A Locomotiv GT mellett megannyi projektben működtek közre, ezeket harminc lemez őrzi. Népzenei, főleg afrikai gyűjtőútjaikon megtanultak a legkülönfélébb hátterű muzsikusokkal együttműködni.

A búcsúkoncerten, amelyen négy Steve Reich-művet adnak elő, az Amadinda (Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán) mellett a Zeneakadémia színpadára lép a TamBorEn trió, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ütőhangszeres hallgatói, valamint a Bartók konzervatórium növendékei.

Borítókép: Amadinda a Müpában 2012-ben (Fotó: Kallos Bea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.