időjárás 17°C Orbán 2022. május 25.
logo

Jean Cocteau-regény nyomán mutat be balett-operát az Eiffel Műhelyház

Magyar Nemzet
2021.11.03. 16:15 2021.11.04. 21:50
Jean Cocteau-regény nyomán mutat be balett-operát az Eiffel Műhelyház

Énekesek és táncosok felváltva formálják meg Philip Glass Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című darabjának hőseit, amit Barta Dóra koreográfus-rendező vitt színre a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában. A különleges alkotás Rálik Szilvia, Kósa Lőrinc, Furuhashi-Huber Inès és Taravillo Mahillo Carlos főszereplésével, Dobszay Péter vezényletével 2021. november 13-tól látható.

Paul és Elisabeth különös fiatal testvérpár, akik lakásukban saját fantáziavilágot teremtenek. Mikor Paul egy sérülésből adódóan otthon lábadozik, összezártságukban a testvérek egyre jobban elszakadnak a külvilágtól, és az egymástól való függésben élik ki vad fantáziáikat. Bár az általuk csak Játéknak nevezett időtöltés ártatlanul indul, ahogy az évek során egyre inkább gúzsba köti életüket, az események tragédiába torkollnak.

Jean Cocteau 1929-ben megjelent regénye – ami magyar fordításban Vásott kölykök, Veszedelmes éden és Rettenetes gyerekek címen is ismert – egyike a magát csak költőként aposztrofáló francia író-rendező-képzőművész azon három alkotásának, melyekből Philip Glass az 1990-esek években operát írt.

Az alig több mint másfél órás, három zongorára, énekesekre és táncosokra írt darabot az Opera Eiffel Műhelyházában Barta Dóra, a Kecskemét City Balett művészeti vezetője és a Kecskeméti Katona József Színház balett-tagozatának vezetője vitte színpadra. 

Az eredeti tervek szerint 2020 novemberében, A francia múzsa szezonjában műsorra tűzött darabot a járvány második hulláma miatt egy évvel később, 2021. november 13-án mutatja be a Magyar Állami Operaház. A bemutatót követően az előadás november 20-án és 27-én, valamint december 4-én és 11-én tekinthető meg az Eiffel Műhelyházban.

Borítókép: Jelenet a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című darab tavalyi próbafolyamatából (Fotó: Magyar Állami Operaház/Nagy Attila)