időjárás °C Miklós 2021. December 6.
logo

Sebestyén Márta és Sebő Ferenc volt a Librettó vendége

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA
2021.11.23. 15:32
Sebestyén Márta és Sebő Ferenc volt a Librettó vendége

„A magyar népdal az egész magyar lélek tükre” – így fogalmazott Kodály Zoltán. Ehhez a gondolathoz csatlakozott a Librettó műsorában két Kossuth-díjas művész, Sebestyén Márta népdalénekes és Sebő Ferenc népzenekutató, akik arról beszéltek, vajon milyen értékeket őrzünk a népzene által.

Sebestyén Márta és Sebő Ferenc volt a Librettó vendége. Sebestyén Márta édesanyja az utolsó Kodály-növendékek egyike volt népzene főtanszakos hallgatóként, amikor az énekesnő  már ott növekedett a szíve alatt. Így már magzatkorában is kapott a népdalokból.

Családunk életében fontos helye és értéke volt a népzenének, és engem is mindig boldoggá tett éneklésük

 – fogalmazott Sebestyén Márta, aki édesapja tanítását is megosztotta a Librettó nézőivel.

Még egészen kicsi gyerek voltam, amikor azt mondta édesapám, hogy a népmesékből kell kiindulni, abban ugyanis benne van egy nép bölcsessége, lelki világa és minden, amit megfogalmaznak, egy népdalban is időtálló módon szerepel, hiszen ezek a dalok a mai napig aktuálisak.

Sebő Ferenc szintén a népzene és a néptánc fontosságát emelte ki. Szerinte a népzene a múltba visszamenő mindenkori populáris zene, amellyel a közösségek tudtak egymásnak üzenni, és századokon keresztül csiszolódott, mint nyelvünk. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy manapság az emberek már nem tudnak ezen a módon kommunikálni, hiszen nemcsak a néptánc, hanem általában a tánc is háttérbe szorult.

Hogy miért gondolják, hogy a magyarság lelke kicsit „önbizalom-hiányos” és jónak tartják-e a népdalok újrafelfedezése terén megfigyelhető tendenciát, kiderül a Librettó beszélgetéséből, amelyet IDE kattintva lehet újranézni.

Borítókép: Sebestyén Márta népdalénekes (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)