Sebestyén Márta és Sebő Ferenc volt a Librettó vendége

„A magyar népdal az egész magyar lélek tükre” – így fogalmazott Kodály Zoltán. Ehhez a gondolathoz csatlakozott a Librettó műsorában két Kossuth-díjas művész, Sebestyén Márta népdalénekes és Sebő Ferenc népzenekutató, akik arról beszéltek, vajon milyen értékeket őrzünk a népzene által.

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA2021. 11. 23. 15:32
Sebestyn Mrta
Kapolcs, 2015. július 25. Sebestyén Márta népdalénekes a 25. Mûvészetek Völgye összmûvészeti fesztiválon Kapolcson, a Muharay udvarban 2015. július 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebestyén Márta és Sebő Ferenc volt a Librettó vendége. Sebestyén Márta édesanyja az utolsó Kodály-növendékek egyike volt népzene főtanszakos hallgatóként, amikor az énekesnő  már ott növekedett a szíve alatt. Így már magzatkorában is kapott a népdalokból.

Családunk életében fontos helye és értéke volt a népzenének, és engem is mindig boldoggá tett éneklésük

 – fogalmazott Sebestyén Márta, aki édesapja tanítását is megosztotta a Librettó nézőivel.

Még egészen kicsi gyerek voltam, amikor azt mondta édesapám, hogy a népmesékből kell kiindulni, abban ugyanis benne van egy nép bölcsessége, lelki világa és minden, amit megfogalmaznak, egy népdalban is időtálló módon szerepel, hiszen ezek a dalok a mai napig aktuálisak.

Sebő Ferenc szintén a népzene és a néptánc fontosságát emelte ki. Szerinte a népzene a múltba visszamenő mindenkori populáris zene, amellyel a közösségek tudtak egymásnak üzenni, és századokon keresztül csiszolódott, mint nyelvünk. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy manapság az emberek már nem tudnak ezen a módon kommunikálni, hiszen nemcsak a néptánc, hanem általában a tánc is háttérbe szorult.

Hogy miért gondolják, hogy a magyarság lelke kicsit „önbizalom-hiányos” és jónak tartják-e a népdalok újrafelfedezése terén megfigyelhető tendenciát, kiderül a Librettó beszélgetéséből, amelyet IDE kattintva lehet újranézni.

Borítókép: Sebestyén Márta népdalénekes (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.