Dobj egy lájkot a karácsony ünnepére

Kultúrkörünk temérdek értéke, művészete, felhalmozott ősi tudása és rítusa megmarad.

2021. 12. 26. 16:00
Wayne Eagling –Solymosi Tamás – Pjotr Iljics Csajkovszkij: A diótörő (Erkel Színház) Forrás: Magyar Állami Operaház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró nem szereti azt a mondatot, hogy „van még egy második esély”. Pedig sokszor hallani ilyet. Van még egy második esélyed, hogy jobb munkaerő legyél, jobb apa, jobb férj, jobb szerető, jobb barát vagy jobb ember. Van még egy esélyed, mert nagylelkű a világ, de ha azzal nem tudsz élni, bár megpróbálod, de még nem megy igazán jól, akkor baj van. A tárcaíró azért nem szereti ezt a gondolatmenetet, mert a keresztény kultúrkörünk teljes félreértelmezése. 

A keresztény gondolkodásmód lényegéhez tartozik ugyanis a megbocsátás képessége. Nincsen második esély, mert sok esély van még. Temérdek. A kereszténység, Jézus tanítása az, hogy tudnunk kell megbocsátani. Esélyt adni, de nem még egy esélyt, hanem sokat. 

A tárcaíró tudja jól, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem kell törekedni arra, hogy az ember a hibáival szembenézzen. Törekedni kell rá, de az is igaz, hogy nem megy mindig minden másodszorra tökéletesen. Sok dolog van, ami harmadszorra vagy tizedszerre megy igazán jól, próbálkozni kell, de nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltozni. A tárcaíró szerint kultúrkörünkkel ez az egyik legnagyobb baj. Hogy nem értjük a lényeget. Ezért van például temérdek válás. Mert a házasság során nem azt fogadja meg az ember, hogy adok a páromnak – ha nehéz az élet, ha sok a baj, ha hibázik – még egy esélyt, hanem azt fogadja meg, hogy sok esélyt kell adni, meg kell tudni, temérdek nekifutással megoldani a dolgokat.

És az nem megy mindig a második próbálkozásra. Az néha tizedszerre megy, és temérdek türelem kell persze hozzá a másik fél részéről, de a kitartó közös munka mindig meghozza a gyümölcsét.

Aztán az adventi csend időszakában, amikor a tárcaíró gyermekeivel meggyújtotta hétről hétre a hit, remény, öröm és szeretet gyertyáit, azt látta, hogy az európai kultúrkör nem fog elpusztulni. Az európai ember erkölcse, kultúrkörünk temérdek értéke, művészete, felhalmozott ősi tudása és rítusa megmarad. A tárcaírót ugyanis nagyon boldoggá tette, hogy Ferenc pápa teszi a dolgát. Olvasta néhány hete, hogy Ferenc pápa nagyon kemény hangvételű nyilatkozatban bírálta az Európai Uniót, miután annak irányadó szerve, az Európai Bizottság kitiltotta volna a hivatali kommunikációból a karácsony kifejezést. A katolikus egyházfő ciprusi és görögországi látogatása után újságíróknak azt mondta:

A történelemben már annyi diktatúra próbált így cselekedni. Gondoljunk csak Napóleonra. Gondoljunk a náci diktatúrára, valamint a kommunistákra.

Ferenc pápa tehát cselekedett, de a tárcaíró szerint mi is tehetünk mindannyian még valamit azon felül, hogy megünnepeljük a karácsonyt, Jézus születésének napját. A közösségi oldalakat – amely modern korunk gondolkodásának egyik tükre – eláraszthatjuk a karácsony megünneplésének képeivel. És akkor tényleg látni fogja a világ, hogy Európa egyik legfontosabb ünnepe a karácsony. Aztán kedvelhetjük is egymás családi ünnepének képeit. 

Dobj egy lájkot a karácsony ünnepére, hogy kultúrkörünk örökre megmaradjon.

Borítókép: Wayne Eagling–Solymosi Tamás–Pjotr Iljics Csajkovszkij: A diótörő (Erkel Színház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.