Teljes és kikacsintásmentes gyermeki észjárás

Zágoni Balázs – akinek korábbi, A Gömb című ifjúsági sci-fi regényéről írtunk már lapunkban – egészen különleges hangulatú, kedves, egyszerű, némileg az amerikai „családi filmek” narrációs technikáit, happy end-igényét és történetvezetési ívét idéző, mégis ízig-vérig magyar és mindannyiunk számára ismerős történetet írt Karácsonyi kitérő címmel.

Nagy Koppány Zsolt
2021. 12. 21. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A regény egy öttagú család életét követi a szenteste előtti napoktól kezdve, és főszereplője a középső gyerek, az ötödik osztályba járó Emma, aki a többiekkel együtt nagyon szeretné, ha az idei karácsony jól sikerülne (legalábbis jobban, mint az egy évvel korábbi), ezért mindent gondosan megtervez, ám egy apró malőr – pénzt ad egy koldusnak, de amikor figyelmeztetik, hogy úgyis italra költi, visszakéri tőle, majd emiatt lelkiismeret-furdalása lesz, és a csorba kiköszörülésére tett kísérletei eléggé kizökkentik a gondosan megtervezett utolsó hét és utolsó napok történéseit, de a végén minden jóra fordul, ahogy egy karácsonyi történethez illik – kisiklatja, pontosabban másik vágányra tereli a megtervezett napokat. 

Ami a történetet igazán különlegessé teszi, az nem más, mint – maradván az amerikai és filmes párhuzamnál – az olvasók számára kedvesen ismerős közeg: „Ebben az évben szenteste péntekre esett. Anya és Apa morogtak is, hogy így hivatalosan semmi pluszszabadnap nem jár. Szerencsére Anyának megengedte a főnöke, hogy kivegyen pár napot a két ünnep között, így a rokonlátogatásra is jut majd idő. Apa pedig még advent első vasárnapján megígérte, hogy huszadikától már nem jár kliensekhez, csak a készülődésben segít.” Valamint a gyermeki észjárás teljes és kikacsintásmentes, tökéletesen hiteles ábrázolása (ez leginkább a pénzt visszakérő, majd lelkiismereti válságba jutó Emma tépelődésében érhető tetten, de az ilyen részletek is jól illusztrálják): „Bencének (az ötéves kisöcsnek) tátva maradt a szája. Emma pedig lelki szemeivel látta, ahogy öccse képzeletében megjelenik a Hatalmas Angyali Ajándékraktár, végtelen hosszú polcaival, ezerszer ezernyi csodálatos játékkal, amelyek között ajándékokat cipelő, sietős angyalok röpködnek oda-vissza. Egy pillanatra szeretett volna ő is ötéves lenni, és mindezt elhinni.” 

Őszinte, hiteles és – a szó jó értelmében véve – egyszerű gyerekkönyv ez, amit jó olvasni; egyedül talán ott bicsaklik meg kicsit a hazai irodalmi hagyományhoz képest (és itt lesz a legamerikaibb), amikor a szegény kolduscsalád egymással való, családon belüli viszonyait éppolyan kedélyes keretek között ábrázolja, mint a polgári családi viszonyokat, éppen csak a díszlet más – viszont ezt is nyomban kelet-európaisítja a szerző, amikor már-már groteszk tökéllyel mutatja be a koldus kunyhójába bevonuló polgári család idegenkedését, óvatoskodását, kosztól és fertőzésektől való félelmét: „– Én csak azt nem értem, hogyan lehet ilyen bűzben élni? – kérdezte Lili. – Biztos nem így akarják… – mondta Apa. – Hallottad, hogy volt rendes lakásuk, de a hitel és a válság elvitte. Azt hitték, csak ideiglenesen jönnek ide. – És már négy éve itt vannak – mondta Anya, miközben elkapta Bence kitárt kezét, és gyorsan lefertőtlenítette.” 

Kedves, szép és megindító történet a Karácsonyi kitérő, amit jó végigolvasni, akár egy szuszra is: a hibátlan mondatok, a kerek történet, a tanulság, az emelkedettség és az ünnepi átitatódás egyaránt garantált. 

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő. Szabó-Nyulász Melinda illusztrációival. Móra Kiadó, Budapest, 2021.  

Borítókép: Zágoni Balázs író, filmkritikus, szerkesztő (Fotó: Mészáros Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.