Zenekarával ünnepli ötvenedik születésnapját Galambos Nándor

A rivaldafény helyett az alázatos háttérmunkát szeretem – szögezte le az Ismerős Arcok basszusgitárosa, akit másfél esztendeje a Nemzeti Kulturális Alap könnyűzenei kollégiuma kuratóriumi tagjának is megválasztottak. A rockzenész elemezte a nemzeti hagyományain­kat, értékeinket megőrző és közvetítő csapat huszonkét esztendejének legfontosabb mozzanatait, mindemellett szó esett a Nélküled című rockhimnusz születésének a körülményeiről, küldetéséről is. Galambos Nándorral beszélgettünk.

2021. 12. 20. 6:30
20211215 Budapest Galambos Nándor Ismerős Arcok Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rögtön leszögezhetjük, hogy az Ismerős Arcok rockzenekar – jelentette ki Galambos Nándor, a huszonkét esztendeje alakult csapat basszusgitárosa, megjegyezve, hogy nem csupán a nagy elődöknek, de nemzeti hagyományainknak, értékeinknek, ilyen módon az összmagyar kultúrának is tisztelettel adóznak.

A nemzeti érzelmek, a hazaszeretet, a határainkon kívül rekedt honfitársaink sorsa sem közömbös az Ismerős Arcok hatos fogatának, amelyet jól és félreérthetetlenül példáz a 2003-ban megjelent debütáló albumuk címe: Egy a hazánk. – Mi, a Kárpát-medencében élő magyarok összetartozunk. Ez az album üzenete – hangsúlyozta a basszusgitáros, majd hozzátette:

Ezzel leraktuk az alapokat, egyszersmind kijelöltünk egy utat, amelyet azóta is kitartóan járunk. Ezen az úton olykor jobban hangsúlyozzuk az aktuális történéseket, máskor meg elengedjük és átadjuk magunkat a zenélés örömének.

Galambos Nándor szerint annak ellenére, hogy az elmúlt több mint két évtizedben a zenekar szinte semmit sem változott, őket is magukkal sodorták a politika, illetve a kultúrpolitika változó hullámai. A közönségből áradó szeretet, ragaszkodás azonban átsegítette őket a nehézségeken, hiszen koncertjeik látogatottsága vagy a lemezeladási statisztika folyamatosan növekedett. – Történetünk során megéltük az „elhallgatásokat” is, amelyek persze nem estek jól; most éppen a napfényesebb oldalon vagyunk, közelebb ahhoz, amit bármely hasonló kvalitású magyar rockzenekar méltán elvárhat – konstatálta a zenész. – Szerencsére a nehéz idők mélypontjait sem éltük meg tragédiaként – tette hozzá, kifejtve, hogy a negligálás inkább megerősítette őket abban, hogy jó úton járnak. Úgy gondolták, ha a kétezres évek második felében a hatalomnak megérte „elhallgatni” a zenekart, annál inkább tovább kell csinálni.

A basszusgitáros inkább a háttérmunkát szereti Forrás: Facebook

Nem csupán az egykori baloldali kurzus okozott komoly nehézséget az Ismerős Arcok közösségének. Nyerges Attila korábbi balesete miatt a lekötött koncerteket akkoriban frontember-énekes nélkül kellett lejátszaniuk. A közönség nagy része kitartott ugyan mellettük, ám hosszabb távon ez az állapot tarthatatlan lett volna. – Ugyanez vonatkozik a többiekre is: ha valaki kiválna közülünk, bizony megrengetné a zenekart, de a rajongókat is – vélekedett Galambos, megállapítva, hogy más formációkhoz viszonyítva náluk nem csupán egy bizonyos frontember köré gyűlt zenészcsapat áll színpadra, hanem a hat ember összességében adja a zenekar arculatát.

Mindazonáltal a hat zenekari tag más és más egyéniség, amivel a rajongók is tisztában vannak

 – magyarázta a muzsikus, kifejtve, hogy Práder Vilmos gitáros igazi rocker, jó értelemben vett csibész, aki a legközvetlenebb a rajongókkal. Viszont Kovacsik Tamás, aki a dobok mögött ül, koránál fogva a Face­book-generáció megtestesítője, így ő ezen keresztül vonzza be a közönséget – kiváltképp a fiatalokat. Rajtuk kívül Leczó Szilveszter billentyűshöz, Tánczos István „Stevie” szaxofonoshoz és persze a frontember Nyerges Attilához is utat találnak a rajongók.

Önmagát elemezve kiderült, hogy ötvenévesen, háta mögött műszaki mérnöki, menedzseri, szervezői múltjával, megfontoltságával talán ő áll legközelebb az idősebb koncertlátogató nemzedékhez. 

A rivaldafény helyett az alázatos háttérmunkát szeretem

 – emelte ki a muzsikus. A csapat valamely tagjához kötődve a közönség magáénak érzi, amit a zenekar közvetít, ezáltal rajtuk keresztül egymással is tudnak kapcsolatot teremteni. Ez a banda egyik erőssége – jelentette ki Galambos Nándor, megjegyezve, hogy az Ismerős Arcok, valamint a köréjük csoportosuló, rajongókból álló közösség a mai napig kitartó nagycsaládot alkot.

– Másfél évvel ezelőtt, 2020 májusában kerültem az NKA-hoz négy esztendőre szóló mandátummal, ugyanakkor, amikor a zenekar átvehette a Máté Péter-díjat – emlékeztetett a basszusgitáros, aki maximálisan magáénak érzi a feladatot. Hozzátette, hogy kuratóriumi tevékenységük a teljes könnyűzenei szakmát felöleli, a mulatós zenétől kezdve a legelvontabb dzsesszmuzsikán keresztül a modern könnyűzenei műfajig terjed. – Sokrétű munkáról van szó, hisz egyszerre vagy szervező, projektmenedzser és persze zenész, mert ebben a pozícióban kötelességed ellátni a zenészek érdekképviseletét is. Ugyanakkor felelősségteljes munka is, hiszen a pályázatok elbírálását követően nem lehet mindenki elégedett.

És ha már Ismerős Arcok, nem maradhat ki a zenekar eddigi legzajosabb sikere, a Nélküled rockhimnusza sem.

Nyerges Attila kitartó rajongóinknak szóló köszönetnyilvánításként írta meg a dalszöveget annak kifejezésére, hogy mi a színpadon állunk ugyan, ám attól függetlenül együtt lélegzünk, együvé tartozunk a közönségünkkel

 – magyarázta Galambos Nándor, rámutatva, hogy az „ötmillió magyar” említése és az eléggé erős szövegi áthallások lehetővé tették, hogy a Nélküled az egész Kárpát-medencei magyarság, az összetartozás szimbólumává váljon. A basszusgitáros szerint nem véletlen tehát, hogy a dal a futballstadionokban, azok közül is elsősorban a határon túliak köré­ben lett rendkívül népszerű, olyannyira, hogy a dunaszerdahelyiek a csapathimnuszukká választották. Miképpen az sem véletlen, hogy hazánkban egy-egy nemzeti ünnepen vagy éppen magyar állampolgársági eskütétel alkalmával veszik elő. Azóta sokan feldolgozták, többek között egy szombathelyi roma zenekar is saját arculatára formálva játssza; a zenekar pedig büszke arra, hogy ők is magukénak érzik a dal üzenetét. Persze nem mindenki gondolkodik így, a közelmúltban erre is akadt példa.

Budapesten, a Barba Negrában december 28-án nagyszabású születésnapi, illetve évzáró koncertre készül az Ismerős Arcok, ahol a fellépő vendégek – Papp Gyula billentyűs és Peck László énekes-zenész – mellett egy négytagú fúvósszekció színesíti a hangzást. Galambos Nándor elárulta: 

Az Arcoknál immár hagyomány, hogy ha kerek születésnapot ünnepelünk – közülünk ketten már korábban elérték az ötvenet –, az ünnepelt oly módon kerül jobban előtérbe, hogy a zenekar az ő elképzeléseit valósítja meg. Miután én harmadik vagyok az ötvenesek sorában, most az én kívánságom teljesül.

Borítókép: Galambos Nándor portréja (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.