Szent Korona az égbolton

Rengeteg csillogó szempárt és „magyarul dobbanó” szívet hagy maga mögött, amint az óriási Szent Korona-hőlégballon felemelkedik, majd a felhők szárnyán útra kel. Ez a hőlégballon jelkép, a magyar megmaradást és a Kárpát-medencei összetartozást hivatott hangsúlyozni. Megjelenése az égen a magyar Szent Korona fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, a mai rohanó és szakralitását vesztett ember mindennapjaiban. Megálmodójával és létrehozójával, Mede Ferenc felvidéki vállalkozóval beszélgettünk, aki az elmúlt években számtalan, a magyarsághoz és történelmünkhöz kapcsolódó jó ügyet szolgált támogatóként és létrehozóként egyaránt.

2022. 02. 02. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mede Ferenc 1998 óta rendszeresen hódol egyik kedvenc időtöltésének, a hőlégballonozásnak. Kezdetben utasként és kísérőként, mostanra végzett pilótaként. Másik érdeklődési területe hosszú évek óta a Szent Koronával összefüggő információk gyűjtése és azok megértése. A két érdeklődési kör találkozásából született meg végül az ötlet, egy saját hőlégballon megtervezése és elkészíttetése. 

A Szent Koronáról szerzett ismeretei olyan mély hatással voltak rá, hogy úgy gondolta, ez méltó megjelenítése lehet az „égből alászálló” magyar Szent Koronának, amely hűen tükrözi annak szakrális és felsőbb mivoltát, illetve eredetmítoszát. 

A hőlégballon elkészítése az ötlettől a kivitelezésig kilenc hónapot vett igénybe. A munkába festőket, művészettörténészeket, történészeket is bevontak, szakértőket, akik ismerik a Szent Korona misztériumát.

A hőlégballon láttán a himnuszt énekelték (Fotó: Mede Ferenc)

A Szent Korona-hőlégballon Európa egyik legkorszerűbb hőlégballongyártója, a morvaországi Berény városában székelő Kubicsek családi vállalkozás munkáját dicséri. Kupolája közel négy hónap alatt készült el, és mintegy öt hónapnyi grafikai és rekonstrukciós előkészítő munka előzte meg. Az előkészületek szakrális, lényegi munkájában Pap Gábor művészettörténész nyújtott teljes körű szaktanácsadást és segítséget. A kupola alsó részén Makoldi Sándor festőművész egyik csodálatos, mennyezeti, kazettás festményének kicsit módosított változata található, mely a magyar mitológia egyik ismert jelenetét hívja életre: Hunor és Magor találkozását Dul király lányaival, mindezt csillagmítoszi keretek között, azaz az évkör rendjének megfelelően. A ballon 2200 köbméteres kupolatérfogatával a sport-, illetve versenyballonok kategóriájába tartozik. Mede Ferenc szerint a hőlégballonozás több mint sport, illetve kedvtelés, hiszen amikor az ember a levegőbe emelkedik, és fentről nézi a tájat, látja az összefüggéseket, és sok mindenen elgondolkodik. A cél nem elsősorban az utaztatás, tudjuk meg a vállalkozótól, hanem a Szent Koronának, mint a mai korban is teljes körű útmutatásként szolgáló jelképnek a láttatása.

Terveik között szerepel a történelmi Magyarország körberepülése, valamint azon helyszínek felkeresése, ahol a történelem során a magyar Szent Korona tartózkodott.

Kikötötték, hogy a hőlégballon kizárólag arra méltó eseményeken jelenhet meg az éppen érvényes díjszabás ellenében. Ezen túlmenően hagyományos hőlégballonos sport-, illetve ünnepi rendezvényeken látható. Az utasok kilétéről és az események, rendezvények megfelelőségéről minden esetben az üzemeltető által megbízott ügyintézővel kell egyeztetni és jóváhagyatni bárminemű, a magyar Szent Koronához méltatlan esemény elkerülése érdekében.

– A Szent Korona-ballon kezdeményezés egyfajta küldetés számunkra – mondta Mede Ferenc.

Egy küldetés, amelynek célja nemzetünk legfontosabb jelképének és egyben valóságos szakrális tárgyának újbóli köztudatba emelése. Erősíteni kívánjuk a gyökereket, melyek nélkül a törzs és a lombozat elhalásra van ítélve. Célunk, hogy minél több ember által megélhetővé tehessük ezt a valóban lehengerlő élményt. Emberként és magyarként meggyőződése, hogy a Szent Korona a magyar nemzet legfontosabb és egyben legkülönlegesebb jelképe, ezáltal évezreden túlmutató létének, meglétének letéteményese.

Egyben egy felső, szakrális és lényegét tekintve kiegyensúlyozott hatalom megszemélyesítője és működtetője, melynek, mint mondta, jelen ismereteink szerint a világon nincsen párja. A Szent Korona hőlégballon általi megjelenítésével nem titkolt célja e jelkép láthatóvá tétele a magyar égbolton, a kapcsolódó legendával teljes összhangban.

Többször előfordult már, hogy amint a levegőbe emelkedett a ballon, a közönség önkéntelenül énekelni kezdte a Himnuszt

– osztotta meg velünk Mede Ferenc. – Felemelő érzés volt. Van egy élményem, amit mindig átélek, amikor felállítjuk. Miután a csapatom a földre teríti a ballont, és hideg levegővel megtölti, megkezdjük üzemi hőfokra melegíteni a levegőt nagy teljesítményű égőkkel. Ekkor szembesülök azzal a félelmetes erejű jelképvilággal, hogy a velem szemben lévő kép, a Pantokrátor az, aki felé én halandóként a „pokol tüzével támadok”, mégis az ég felé emelkedik. A Pantokrátor elfoglalja méltó helyét legfelül, s mi, magyarok ismételten felajánljuk Szent Koronánkat Nagyboldogasszonyunknak. Hatalmas tanulság ez nekem is, hogy bármilyen irányba próbáljam befolyásolni életemet, környezetemet, az isteni rendet nem tudom felborítani, az mindenképpen, előbb vagy utóbb, de helyreáll – vonta le a következtetést a pilóta.

Borítókép: Ballon a város felett (Fotó: Mede Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.