Emlékkönyvet adtak ki a Zrínyi Miklós-emlékév alkalmából

A politikus, katona és költő-író Zrínyi Miklós alakjához és a neki szentelt emlékévhez méltó könyv díszbemutatóját tartották ma délután a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a kötet kiadójának székhelyén. Háromezer példányban jelent meg az emlékkönyv, melyet a külhoni oktatási intézmények, az anyaországi könyvtárak, tudományos és civil szervezetek részére ingyen juttatnak el. A tudományos igényű, reprezentatív kiadvány a könyvesboltokban is megvásárolható.

2022. 03. 25. 18:30
20220325 budapest Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. székháza Zrínyi Miklós Emlékkönyv díszbemutatója havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés a 2020-as esztendőt születésének 400. évfordulója alkalmából Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében kiemelte, hogy néhány éve emlékéveket hirdettek meg, amikor nemzeti történelmünk egy-egy nagy alakjával foglalkozhattunk.

– Célunk az volt, hogy az emlékévekben tartott rendezvények, konferenciák mellett maradandót is alkossunk – mondta a miniszterelnök-helyettes. – Azt szeretnénk, hogy nemzetünk nagyjainak olyan könyvek állítsanak emléket, amelyek tartalmasak, a legmagasabb tudományos igényeket is kielégítik, de a nem szaktörténészek számára is olvashatók. Emellett olyan kivitelben készülnek, amelyek a családok könyvespolcára kerülve generációkról generációkra öröklődnek

– mondta. 

Semjén Zsolt utalt rá, hogy emlékkönyvek jelentek meg néhány év alatt Szent Lászlóról, Mátyás királyról és II. Rákóczi Ferencről. Tudományos igényű munkák készültek az adott történelmi személyt és korát kutató kiváló szakemberek tanulmányaival. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezek az emlékkönyvek megjelennek angolul, illetve azon a nyelven is, amely valamely szomszéd ország számára fontos lehet. 

A Mátyás király kötetet kiadják románul, a Rákóczi-kötetet szlovákul, a Zrínyi Miklós-kötetet horvátul, a most készülő Mária Terézia-kötetet pedig németül. Beszélt továbbá Zrínyi Miklós kiemelkedő alakjáról, lojalitásairól és identitásairól, végül köszönetet mondott valamennyi szerzőnek, elsősorban a sorozat főszerkesztőjének, Bódvai Andrásnak.

Kiss Róbert Richárd kommunikációs szakértő mutatta be a közönségnek a kiadványt, amely tíz tanulmányt tartalmaz, valamennyi Zrínyi egy-egy új oldalára világít rá. Az emlékkönyv szerzői: B. Szabó János, Bene Sándor, G. Etényi Nóra, Hausner Gábor, Monoki István, Négyesi Lajos, Padányi József, Pálffy Géza, Szörényi László, Tüskés Gábor, Varga Szabolcs és Végh Ferenc.

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Bódvai András a könyvbemutatón (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.