Matl Péter, aki magyar szívvel akarja láttatni a láthatatlant

Matl Péter magyar szívvel akarja láttatni a láthatatlant, mert tudja, hogy jól csak a szívével lát az ember – fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Munkácsy Mihály-díjas kárpátaljai szobrászművész munkásságát feldolgozó kötet bemutatóján csütörtökön Budapesten.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 31. 16:20
Matl Péter szobrászművész életmű albumának bemutatója Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László Matl Péter kiapadhatatlan erőforrásainak nevezte az elmélyült imát, az önzetlen szeretetet és az alázatos munkát. Ezekből az erőforrásokból merít erőt a művészete – tette hozzá.
Mint mondta, a modern világban két nagy értelmezési módja van a művészetnek: vannak, akik számára az a művészet, ha alkotásaikkal az emberek számára láthatatlanná teszik a láthatót; és vannak, akik a művészetben annak lehetőségét látják, hogy a láthatatlant tegyék láthatóvá az embertársaik számára.
Kövér László a szobrászművész munkái közül egyebek mellett kiemelte a Vereckei-hágón látható honfoglalási emlékművet, amelyről úgy fogalmazott:

Ha Péter barátunk csak ezzel az egyetlen művével ajándékozott volna meg bennünket, akkor is beírta volna magát a magyar művészetbe és a magyar emberek szívébe.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben tartott eseményen felidézte: amikor a kötetet kiadás alá rendezték, még minden békés volt, senki sem gondolta, hogy háborús körülmények alakulnak ki a kiadás idejére.
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke arról beszélt, hogy a művész több alkotását is gyorsan, sietve kellett megcsinálni, mert az évek alatt egyre nehezedtek és tragikusabbá váltak a körülmények Kárpátalján.
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szólt arról, hogy Matl Péter, a legkiszolgáltatottabb magyarok lakta helyről érkezett.
A csaknem háromszázoldalas kötet előszavát Orbán Viktor miniszterelnök írta, szerkesztője Sárba Katalin volt. A kötet a Kisebbségekért–Pro Minoritate Alapítvány támogatásával, a Méry Ratio Kiadó gondozásában jelent meg.

Borítókép: Kövér László házelnök Matl Péter szobrászművésszel (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.