Újra kinyitották a közönség elől eddig elzárt Széchényi-termet

Márciusban számos újdonsággal találkozhatnak a látogatók a Magyar Nemzeti Múzeumban. Újra kinyitották a múzeum körúti épület emblematikus Széchényi-termét, ahol megtekinthetőek a méltán híres Herczog-ezüstök. Megtekinthető az immár hagyománnyá vált hónap műtárgya részeként József főherceg rendkívül díszes vadászkése. Új arculata lett a múzeumnak, melynek központi eleme a magyar királyok koronázási palástja. Bemutatták a nemzeti múzeumi díszegyenruhát is, melyet ünnepi alkalmakon viselnek a kapusok.

2022. 03. 21. 17:00
null
Nemzeti Múzeum L Simon László igazgató és Semlyén Zsolt miniszterlnök helyettes Megnyitja a múzeum új kiállítóhelyeit. Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kamarakiállítás hétfői megnyitóján forradalminak nevezte, hogy a múzeum a közönség elől eddig elzárt helyeket nyit meg. Ilyen a csodálatosan felújított Széchényi-terem, amelyben a Herzog-gyűjtemény legszebb darabjait képező ezüstök láthatók. A Herczog-gyűjtemény az első világháború előtt Herczog Mór Lipót által létrehozott jelentős budapesti magángyűjtemény volt. 

A megnyitott Széchényi-terem a Magyar Nemzeti Múzeum egyik legszebb tere, nevét a múzeumalapító gróf Széchényi Ferencről kapta. A terem Ybl Miklós tervei alapján készült 1865-ben közadakozásból. 

Megújult formájában gyönyörű faburkolat borítja, falain körbe a vármegyék címerei sorakoznak, a terem központi dísze Széchényi Ferenc portréja. – A hónap kincseként megtekinthető díszkés József Ágost főhercegé volt, és műalkotásként is lélegzetelállító – mondta Semjén Zsolt. József Ágost a Habsburg-ház nádori, magyar ágának képviselője volt. A főherceg a 20. század elején ajándékba kapta a széles pengéjű vadászkést, amelynek részben aranyozott keresztvasa van, és drágakövekkel, valamint apró gyöngyökkel gazdagon kirakott. Az impozáns fegyver fél méter hosszú és 35 centiméter széles. Semjén Zsolt kiemelte, hogy az emberiség történetében mindig jelen volt a vadászat. 

L. Simon László és Semjén Zsolt a koronázási palásttal  Fotó: Teknős Miklós

– A vadászat megjelenik a művészetben, a művészet a vadászatban – mondta. 

Kovács Tibor, a kiállítás kurátora kitért arra, hogy József Ágost főherceg az első világháborúban magyar honvédjei élén védte a hazát, jelentős vadászati és katonai szakírói munkássága.

Új arculatot kapott a Magyar Nemzeti Múzeum, amelynek központi eleme a koronázási palást lett. A Múzeum célja az volt, hogy egy könnyen azonosítható és letisztult arculat szülessen, amely a vizuális trendektől függetlenül, hosszú távon, minden felületen alkalmazható, és az egész intézményrendszert fémjelzi. –Nem is találhattunk volna szebb és kifejezőbb jelképet az újjászülető Nemzeti Múzeumnak. 

 

Egy műtárgy, amely politikán, valláson és ideológiákon felülemelkedve testesíti meg az egész magyar nemzetet, jelentősége messze túlmutat az anyaország, sőt az egész magyar nemzeti közösség határain – mondta a főigazgató. Meglepő módon érkezett Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár a sajtóeseményre. 

Fotó: Teknős Miklós

Díszmenetben, az új kapus egyenruhát viselő hagyományőrzők kíséretében lépett a mikrofon elé és bemutatta a Magyar Nemzeti Múzeum ünnepi alkalmakra készült történeti kapus díszöltözetét. Beszédében emlékeztetett arra, a díszöltözet Kubinyi Ágoston igazgató szívügye volt. Mint elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum első portása Kovács Péter volt, őt 1845-ben vették fel, amikor a mai épület munkálatai már a végéhez közeledtek. 

– A kapus a látogatókat is megtisztelte díszes öltözetével, kifejezve az intézmény mély humánummal átitatott szellemiségét 

– mondta. Az államtitkár szólt arról is, hogy a múzeumkert rekonstrukciója 1,9 milliárd forintos, az Arany János-szobor 50 milliós kormányzati támogatással valósult meg, és felújították az épület közönségforgalmi tereit is.

Borítókép: (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.