59. évadát hirdette meg a Gyulai Várszínház

Három színházi fesztivállal és öt bemutatóval várja a közönséget a Gyulai Várszínház a június 24-től augusztus 17-ig tartó 59. évadában a vár udvarán, a tószínpadon, a kamaraszínházban és a város más helyszínein. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezetője a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy július 11. és 14. között rendezik meg a Shakespeare Fesztivált, majd augusztus 1-7-ig az Erdélyi Hét - Erdélyi magyar színházak bemutatkozása című fesztivált, augusztus 12-14-ig pedig Tamási Áron Napokat rendeznek.

Magyar Nemzet
2022. 04. 28. 16:56
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem két hónapon keresztül idén is olyan összművészeti programsorozatot kínál a Gyulai Várszínház, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít a legkülönbözőbb műfajokban minőségi nyári művészeti élményeket.

A látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett az opera, a musical, az operett, a néptánc, a kortárs táncjáték, a bábszínház, a jazz, a népzene, a világzene legjobb előadásaival, színvonalas komolyzenei és irodalmi programokkal várják a látogatókat.

– Célunk a kortárs magyar színházi kultúra sokszínűségét, különböző értékeit megmutatni a gyulai közönségnek, illetve az idelátogató üdülővendégeknek és a kulturális turizmus híveinek. Jelmondatunk: Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít.

– hangsúlyozta Elek Tibor.

Az idei színes programkavalkádból kiemelkedik a három színházi fesztiváljuk és az öt új bemutatójuk.

Színházi fesztiválok

Az országban egyedülállóan, XVII. alkalommal rendezik meg a Shakespeare Fesztivál programsorozatát, július 11. és július 14. között, Shakespeare, kicsit másképp alcímmel. Idén különleges Shakespeare átiratokat és paródiákat hívtak meg. A Rómeó és Júlia a veszprémi Petőfi Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Kabóca Bábszínház különleges adaptációjában lesz látható. Az Ahogy tetszik táncszínházi továbbgondolását adja elő a GG Tánc Eger Kulcsár Noémi rendezésében, a Miskolci Nemzeti Színház Lear halála című kétszereplős adaptációját láthatja a közönség.  Két saját korábbi bemutatójuk is visszatér: az Aradi Kamaraszínházzal négy évvel ezelőtt létrehozott Rosencrantz és Guildenstern halott és a Bartók Kamaraszínházzal közösen létrehozott Hamlear. A fesztivált a horvát Filip Krenus Poor Player című, Shakespeare világát megidéző előadása zárja.

Jelenet a Hamlear című előadásból  Fotó: Bartók Kamaraszínház

Idén ötödik alkalommal szervezik meg augusztus 1-7. között az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása című színházi fesztivált. Az erdélyi magyar színjátszás rendkívüli gazdagságát és sokszínűségét szeretnék megmutatni a színházak legjobb előadásai közül válogatott, egyhetes programsorozattal. A gyergyói Figura Stúdió Színház a Káosz című előadásával érkezik Gyulára, a nagyváradi Szigligeti Színház pedig a Valahol Európában című musicallel. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában a BÁNK című előadást, a Szatmárnémeti Harag György Társulat előadásában az Illatszertárt láthatja a közönség. Aradi Kamaraszínház két darabbal is szerepel majd a Várszínpadon a Karnyónéval és a Vitéz Lászlóval. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Orwell Állatfarmjából készített musicaljét adja elő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Molnár Ferenc A doktor úr című darabját.

Az összművészeti fesztiválprogram szerves részeként már ötödik évben valósítják meg nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító színházi programsorozatot. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda munkássága után idén a Tamási Áron életműve következik az augusztus 12-14. közötti Tamási Áron Napokon  három nap alatt 5 előadással, egy tudományos konferenciával és középiskolás diákszínjátszók produkcióival. A Nemzeti Színházzal közös produkció, a Tündöklő Jeromos című előadás bemutatója is ekkor lesz. A Vitéz lélek (Békéscsabai Jókai Színház), a Boldog nyárfalevél (marosvásárhelyi Spektrum Színház), az Énekes madár (Hangjegy Színház) mellett láthatjuk majd a Tószínpadon az Ördögölő Józsiás (Soproni Petőfi Színház – Zentai Magyar Kamaraszínház) című mesejátékot is.

 

Saját bemutatók

– A Győri Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Mindenkinek mindene (Apor Vilmos) című ősbemutatóval a Gyulai Várszínház azon legrégebbi hagyományát igyekszünk tovább éltetni, amely a nemzeti önazonosságunkat erősítő történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását, ősbemutatók létrehozását preferálta. A szerző, Dér András, a művét színházunk felkérésére írta, s ő maga rendezi is az előadást.

– ismertette Elek Tibor a sajtótájékoztatón.

 Az 1945-ben győri püspökként  vértanú halált halt Apor Vilmos 1919-1941 között előbb kápláni, majd plébánosi szolgálatát teljesítette Gyulán. A kiszolgáltatottak, az elesettek, a szegények, az üldözöttek, a gyermekek érdekében végzett tevékenysége miatt emlékét mindmáig nagy tisztelet övezi a városban.  Az előadással szeretnék példaértékű cselekedeteit és vértanú sorsát ország-világ számára felmutatni. 

– A már említett, a Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Tündöklő Jeromos, Márkó Eszter rendezésében a nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító színházi programsorozunk újabb bemutatójaként is fontos számunkra, és mert ezzel az előadással, illetve az egész háromnapos programsorozattal kapcsolódunk a Tamási Áron Emlékévhez. 

– emelte ki Elek Tibor.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötöttek, melynek közös bemutató és kölcsönös vendégjátékok a hozadéka. A közösen létrehoztott Az ifjú barbárok című előadás, amely Bartók és Kodály első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit mutatja meg, szintén kortárs szerző: Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója lesz, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. 

A teljes mértékig saját fejlesztésű bemutató a De mi lett a nővel? című előadás Kiss Csaba Csehov műveiből írott egyik sikerdarabjából készül. Az előadás különlegessége és egyedi értéke az lesz, hogy Béres László rendezésében három kiváló, idős erdélyi színész (Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc) játssza el a szerepeket. 

A nyári évad záró előadása Gozzi: A szarvaskirály című klasszikusának a Karinthy Színházzal közös bemutatója lesz. A darabot minőségi szórakoztatásnak szánják, mint Elek Tibor fogalmazott:

egy olyan igazi, nagybetűs komédiát szeretnék a lendületes, fiatal csapattal, Berettyán Nándor rendezésében bemutatni, amely szórakoztató formában feszegeti létezésünk alapkérdéseit.

Dér András, Elek Tibor és Berettyán Nándor a budapesti sajtótájékoztatón          Fotó: Kurucz Árpád

Fókuszban a fiatal korosztályok 

Elek Tibor a sajtótájékoztatón külön is kiemelte, hogy az utóbbi években kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok különböző korosztályainak a megszólítására és színházba csalogatására, s olyan előadások létrehozására, illetve meghívására, amelyek a család minden tagja számára emlékezetes élményt kínálnak.

Így idén is sor kerül majd rendhagyó bábszínházi előadásokra (Rómeó és Júlia, Miska, Vitéz László), illetve olyan gyerek és ifjúsági előadásokra mint A padlás, a Süsü, a sárkány kalandjai és a Valahol Európában. Az idősebb fiatal korosztály számára olyan klasszikusokkal készülnek, mint a már említett Rómeó és Júlia, a Bánk, A helység kalapácsa, a Karnyóné, vagy az Ahogy tetszik. Ezek mellett a zenés szórakozásra vágyó fiatalok megnézhetik még a Haverok, buli, Bon-Bon, az Állatfarm, az Ördögölő Józsiás, a Mulat a Monarchia, a Ramazuri című előadásokat is.
Részletes program és információk az előadásokról megtalálhatók a Gyulai Várszínház honlapján.

Borítókép: A Gyulai Várszínház évadbejelentő sajtótájékoztatója  a Karinthy Színházban (Fotó: Kurucz Árpád)
 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.