Globális válságjelenségre fókuszál az idei kortárs keresztény ikonográfiai biennálé

Állatok és növények témában várják az alkotásokat a XI. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléra.

Magyar Nemzet
2022. 04. 06. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyergyádesz László, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője elmondta: csak a Bibliában 121 állatfajt és 80 növényt lehet összeszámolni, és nem csupán a teremtésükről vagy éppen a megmentésükről lehet olvasni az özönvíz története kapcsán, hanem gyakran szerepelnek hasonlatokban, példabeszédekben is.
A művészettörténész szerint a növények és az állatok a Szentírástól, illetve az apokrif irodalomtól függetlenül is a keresztény művészet kihagyhatatlan részeivé váltak. A keresztény ikonográfiában különösen fontosak együtt és külön is a szimbolikus megjelenítéseik, a szentek legendáihoz kapcsolódva akár attribútumként is, továbbá a fantázialények vagy éppen az állatövi jegyek ábrázolásai – sorolta.
Hangsúlyozta:

a rendkívül gazdag terület napjaink egyik legnagyobb globális válságjelenségére, a klímaváltozásra és ahhoz kapcsolódóan a növény- és állatfajok kihalására is felhívja a figyelmet

– tette hozzá.
 

Kertészfi Ágnes: A mennyek országa hasonlít a mustármagra (arannyal festett, hajlított síküveg, 2008)       Fotó: Kecskeméti Katona József Múzeum

A műfaji és technikai megkötések nélküli kiállításra július 3-ig elsősorban kortárs képző- és iparművészek, valamint a művészeti egyetemek hallgatóinak jelentkezését várják. A biennálé részletes felhívása az aktuális tematikával, a művek beadásának helyével, idejével, továbbá a letölthető átvételi elismervénnyel, a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapján a Biennálé menüpont alatt található.
A XI. országos kortárs képző- és iparművészeti tárlat augusztus 6.–október 16. között a kecskeméti Cifrapalota földszinti termeiben lesz látogatható.

 A sárkány megfojt egy elefántot, 13. század eleje    Forrás: Aberdeen University Library

Visszatekintés

A kortárs keresztény ikonográfiai biennálé első tíz tárlata során összesen 1274 alkotást állítottak ki a kecskeméti Cifrapalotában. A tárlat jelentős űrt tölt/töltött be a magyarországi kiállítási palettán belül, s az évek során az egyik legnagyobb országos sorozattá nőtte ki magát. Ráadásul a hozzá kapcsolódó módszeres gyűjtői tevékenység eredményeként létrejött – a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető – a keresztény témakört előtérbe helyező, több mint félezer alkotást számláló, speciális gyűjteményi egység is. A 2000. évi „próbatárlatot” követően 2002-ben, az első alkalommal a keresztre feszítés jelenetét és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választották fő témának, majd 2005 tavaszán a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első 11 fejezetét. A harmadik biennálén, 2006-ban az oltár volt a téma, míg a negyediken Krisztus példázatait választották. Az ötödiken az Apokalipszis, a Jelenések könyve volt az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program, 2013 tavaszán az angyalok, míg 2015-ben, a hetediken a gyermekek. A nyolcadik alkalommal, 2016-ban a magyar és a magyarországi szentekre, míg a kilencediken, 2018-ban a hét főbűnre esett a választásuk. A tizedik, jubileumi biennálét a szent vendégség (eucharisztia/úrvacsora) témában rendezték meg.

Borítókép: Tóth Menyhért Gonosz című olajfestménye (Forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.