Ocskay László, az embermentő magyar

A tel-avivi magyar nagykövetség Benkő Levente nagykövet vezetésével minden évben az izraeli országos médiát elérő kulturális események megszervezésével segíti a két ország diplomáciai kapcsolatainak erősítését. Idén a magyar nagykövetség Ocskay László százados, az elfelejtett hős című, nagy sikereket elért dokumentumfilm köré építette fel a holokauszt emléknapja köré szervezett programját. Április 28-án, a Soá emléknapján a legnagyobb tel-avivi moziban telt házzal vetítették az alkotást.

Magyar Nemzet
2022. 04. 29. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jom HaSoá, vagyis a holokauszt emléknapja az a nap, amikor egész Izraelben megemlékeznek a vészkorszak áldozatairól és azokról, akik saját életüket is kockára téve mentettek emberéleteket a Soá idején. Ezen a napon a hírek, a tv- és rádióprogramok mind ezen emlékezet köré szerveződnek, és szinte minden intézményben, iskolában emlékprogramokat szerveznek. A délelőtt folyamán egyperces sziréna jelzi Izraelben, hogy ez a nap az emlékezésé.

Idén a magyar nagykövetség Ocskay László százados, az elfelejtett hős című, nagy sikereket elért dokumentumfilm köré építette fel a holokauszt emléknapja köré szervezett programját. A film a világ számos országában, Kanadától Ausztráliáig, sőt Gyürk András európai parlamenti képviselőnek köszönhetően már Brüsszelben, az Európai Parlamentben is bemutatkozott.

A film bemutatása egy szerencsés találkozásnak köszönhető. Az Efraim Kishon Magyar Oktatási és Kulturális Központ vezetője, West Judit a 2019-ben megrendezett Magyar Filmhéten ismerkedett meg Kollarik Tamással, aki előadója és részbeni szervezője volt az eseménynek, egyben az Ocskay századosról készült film forgatókönyvíró producere. West Judit Kollarik Tamáson keresztül ismerte meg Ocskay László lenyűgöző történetét, és döbbenten konstatálta, hogy a remek film ellenére Ocskay László százados nevét mennyire nem ismerik se Izraelben, se Magyarországon.

Benkő Levente nagykövet vezetésével született meg az az elképzelés, hogy egy komoly, többlépcsős projektet építsen fel Magyarország tel-avivi nagykövetsége az Efraim Kishon Központtal együttműködve Ocskay László tetteinek megismertetésére. Az eseményre meghívták Ocskay Erzsébetet, az embermentő unokáját is, aki az Egyesült Államokból érkezett Tel-Avivba.

Kerekasztal-beszélgetés a nagykövetségen    Fotó: Berényi László


Az esemény felkeltette az izraeli média figyelmét is. A hős unokájáról riportfilmet készített a TV13, a legrangosabb izraeli tv-csatorna, míg Slomo Beckkel, az egyik túlélő fiával és Kollarik Tamással beszélgetett az Y-Net, az egyik legnagyobb elérésű helyi online média. A nagykövetségen pedig kerekasztal-beszélgetést rendeztek az esemény tiszteletére, neves hazai és izraeli történészek részvételével. A meghívottak között volt Ron Barabás, Moshé Golan, Zvi Hartmann, Bar Sela Ági, Szita Szabolcs professzor és Chava Baruch, a Yad Vasem kutatója is.

Csütörtök este, a Soá emléknapján a legnagyobb tel-avivi moziban telt házzal vetítették az Ocskayról készült dokumentumfilmet.

Raoul Wallenberg vagy Oskar Schindler nevét világszerte ismerik. Vannak azonban méltatlanul elfeledett hősök, ilyen Ocskay László, aki pedig több mint kétezer zsidó honfitársunk életét mentette meg Budapesten, a pokoli 1944-es év őszén

– emelte ki a bemutató előtt beszédében Benkő Levente nagykövet.

A film végén hosszan szólt a taps a teljesen megtelt moziteremben az embermentő magyarnak. A filmet követő rövid pódiumbeszélgetésen az előadók egyetértettek abban, hogy Ocskay tette kiemelkedik a vészkorszak sötétségéből. Novák Tamás megköszönte West Judit és a magyar nagykövetség szervezőmunkáját, és nagyon hálás volt, hogy mint filmkészítő része lehetett ennek a történetnek, amely több mint hetvenhét után is ilyen visszhangot ver Budapesttől Tel-Avivig.

Kollarik Tamás és Benkő Levente       Fotó: Berényi László

    

Kollarik Tamás mint jogtulajdonos a filmet ingyenesen felajánlotta az izraeli oktatási minisztérium és a közszolgálati televízió számára,

 majd kiemelte, hogy többéves kutatómunkát végeztek a film elkészülése előtt, könyvet adtak ki Ocskay életéről.

A producer szerint nagyon megtisztelő és egyben felemelő munka, nemzeti kötelesség is egy igazi hőst visszaadni, bemutatni Magyarországnak. Ocskay tettei méltóak arra, hogy az egész világ megismerje a nevét.

Kollarik és munkatársai tizennyolc éve dolgoznak a történettel, a filmből nagyjátékfilmet terveznek készíteni, a forgatókönyvírás, a film előkészítésének munkái már zajlanak.

Borítókép: A moziteremben Grösser Tamás tolmács, Novák Tamás koproducer, Szita Szabolcs történész, Kollarik Tamás producer, Dombi Gábor történész és Berényi László kulturális attasé (Fotó: Kallos Bar Bea)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.