Passiótörténetek a művészetben

Leonardo, Michelangelo, Raffaello, Caravaggio, Rubens, Tiziano, El Greco – néhány nagy művész, aki feldolgozta Jézus Krisztus keresztre feszítését az elmúlt évszázadokban. Mások mellett az ő műalkotásaikat mutatja be érzékletesen A húsvét a művészetben című dokumentumfilm, amely egyben összefoglalja keresztény kultúrkörünk alapjait.

2022. 04. 16. 7:35
bra05738
bra05738 Fotó: Leemage via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jézus Krisztus feltámadását ünnepeli húsvétkor a keresztény világ. A Bibliából tudjuk, hogy Jézust a zsidó főpapok és a tömeg nyomására Poncius Pilátus római helytartó ítélte halálra. Nagypénteken keresztre feszítették, ám vasárnap hajnalban feltámadott, megmutatkozott tanítványainak. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Jézus szenvedéstörténete az európai keresztény kultúrkörünk alapja, amely számtalan alkotás alapjául szolgált az irodalomban, a zenében és a képzőművészetben.

A művészet- és kultúrtörténeti szempontból is átfogó, érdekes dokumentumfilm a húsvét ünnepkörét járja körbe, azt vizsgálja, hogyan jelenik meg az ó-, kora kereszténységtől kezdve napjaink reform kereszténységéig a képzőművészetben. 

Phil Grabsky rendező azt térképezi fel a Jeruzsálemben, az Amerikai Egyesült Államokban és Európa-szerte felvett képkockák segítségével, hogy milyen különböző módokon ábrázolták Krisztus passiótörténetét több száz éven keresztül. Így a majdnem másfél órás filmben a legnagyobb művészek munkáiban gyönyörködhetünk. A világ híres múzeumaiban, galériáiban rögzített felvételeken mások mellett Leonardo, Raffaello, Rubens, Caravaggio, Bosch, Tiziano, El Greco és Dalí megkerülhetetlen alkotásait láthatjuk, amelyek valóban sokféleképpen ábrázolják mindazt, amit a bibliai történetekből jól ismerünk. A filmben elhangzik, hogy érdemes megfigyelni szó és kép kapcsolatát. Hiszen akármilyen stílusban születtek is e képzőművészeti műremekek, bármilyen felfogásúak is – győzedelmesként vagy kitaszítottként értelmezik-e Krisztust, éteri vagy kézzelfogható módon ábrázolják-e a körülményeket –, egyben közösek: mind ugyanarra a kritikus mozzanatra koncentrálnak.

 

Feltűnik például Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című remekműve, amely az itáliai reneszánsz kiemelkedő alkotása, Dalí Az utolsó vacsora című festménye a XX. századból, Andrea Mantegna Keresztre feszítés című munkája, Michelangelo Piétája, a velencei érett reneszánsz egyik legnagyobb festőjének, Tizianónak az Ecce homója. Raffaello korai Keresztre feszítése klasszikusan nyugodt kompozíció, olyan ideált állít elénk, amely messze eltávolodott a kereszt valóságától, és a szellemi tökélyt a testi szépséggel fejezi ki, míg egy évszázaddal később El Greco képén a kereszten függő Krisztus testi fájdalma szinte szellemi tűzzé lényegül át. Az alkotások közül kiemelkedik Rubens A kereszt felállítása című triptichonja, amely Krisztust valódi hősként állítja elénk, akinek kereszthalála egyben győzelem is: a megváltásé és a halálon aratott diadalé. A keresztre feszített Jézusban pedig az embert festette meg, s az is látszik, hogy mindannyian az ő képmására lettünk teremtve.
A festmények, freskók, szobrok tehát sok esetben sajátos módon értelmezik a Bibliában leírtakat. A művészettörténészek pedig izgalmasan tárják fel egy-egy remekmű hátterét, de kiderül az is, hogy Jézus feltámadásáról kevesebb műalkotás készült.
Mindnyájunknak, akik e filmet és így a műalkotásokat szemléljük, mindez közös történetünk: kultúrkörünk alapja. És ami a film legfontosabb üzenete: ahhoz, hogy tudjuk, hová tartunk, meg kell értenünk, honnan jöttünk.

A húsvét a művészetben című filmet áprilisi 15-től az Uránia Nemzeti Filmszínházban, április 21-től pedig országszerte számos art moziban, köztük Jászberényben, Cegléden, Miskolcon, Szegeden, Szolnokon, Pécsen, Visegrádon és Kecskeméten is vetítik.

Borítókép: Rubens: A kereszt felállítása

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.