Gregorián és népénekes folkmise

Folkmisét tartanak május 30-án, államalapító István királyunk kézereklyéje, a Szent Jobb átvitelének, oltárra emelésének ünnepén a budapesti Szent István-bazilikában. Népzenészek és egyházzenészek közös zenei szolgálatával tartják meg a misét az ötletgazda, Halmos Béla elnevezése nyomán. Idén a misét az ukrajnai békéért ajánlják fel.

Magyar Nemzet
2022. 05. 28. 9:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén ötvenéves táncházmozgalom egyik alapítója, Halmos Béla az 1990-es években dolgozta ki a folkmise koncepcióját, melynek lényege, hogy a népzenegyűjtésekből származó énekek autentikus népi stílusban hangozzanak el a szentmisén. Elképzelése csak halála után valósulhatott meg. A mise a résztvevő népzenészek, népdalénekesek és a táncházas közönség számára a Halmos Bélára való emlékezés alkalma is.

 Juhász Katalin néprajzkutató szervezésében 2017 óta tartanak ezen a napon folkmisét. 

– Annak idején, az 1990-es évek vége felé az idén ötvenéves táncházmozgalom egyik alapító atyja, Halmos Béla találta ki, hogy a „beatmise” mintájára legyen folkmise is – mondta Juhász Katalin. 

– Sajnos, mire megvalósult, Béla már nem volt köztünk. Másfél évig voltam a munkatársa a Hagyományok Háza Táncház Archívumában. 2016-ban, véletlenül találtam meg a megsárgult lapokat, és – mintegy égi sugallatra – elhatároztam, hogy megszervezem a misét, ami várakozáson felül sikerült.

Idén már ötödik alkalommal szervezem a Szent István-bazilikában az eseményt, minden támogatás nélkül. Ez a bazilika „kisbúcsúja”. Aki nem tud részt venni a csíksomlyói búcsún, itt is megélheti kicsiben azt, amit ott: a nemzeti összetartozást, a magyarság keresztény gyökereit, a közös éneklés és ima rendkívüli erejét – ajánlja a néprajzkutató.

A főcelebráns Mohos Gábor esztergom–budapesti segédpüspök, a Szent Jobb Őre lesz. Az énekeseket a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium tanárai, Rudolf Krisztina és Szabó Ágnes vezetik. Közreműködik a Magyar Tekerőzenekar és a Virtus dudazenekar, valamint további népi hangszeresek (furulya, hegedű) és énekes csoportok. Orgonán kísér Faragó Ákos. A szentmise liturgikus énekei a sok száz éves hagyományokon nyugvó Szent István-mise rendjét adják gregorián dallamon énekelve. Az elhangzó népénekek a XVII–XVIII. század kincsestárából valók: korabeli nyomtatott és kéziratos katolikus énekeskönyvek Szent István-énekei szólalnak meg olyan dallamokon, ahogy a néphagyomány megőrizte őket. Kovács Andrea egyházzene-kutató (LFZE) és Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész (PPKE BTK) 2014-ben adta közre az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye által imprimált és Dr. Erdő Péter bíboros által Előszóval ellátott Énekek Szent István király tiszteletére című kötetet, amelyből az ünnepi mise összes énekét válogatták.

A Szent Jobb misén részt vevők felekezettől függetlenül követhetik a liturgiát és bekapcsolódhatnak a közös imádságba és éneklésbe a kiosztott éneklapok segítségével.

Borítókép: Az első folkmise (Fotó: Dusa Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.