időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Vallások és kultúrák találkozása Győrben

Magyar Nemzet
2022.05.08. 18:00 2022.05.09. 19:15
Vallások és kultúrák találkozása Győrben

A párbeszéd mellett az elfogadásról és a hitről szól a 17. Öt Templom Fesztivál, amely az európai kulturális sokszínűség értékeit, a kultúrák és vallások közötti másság elfogadását és megértését hirdeti. Győr-Újváros egyedülálló építészeti értéke, az egy utcában egymás után álló, öt különböző felekezet temploma vallási hovatartozástól függetlenül várja az érdeklődőket május 12. és 16. között.

A fesztivál középpontjában az öt vallást képviselő templomok, valamint a zsidó–keresztény kultúra áll. Az öt templom építészeti mementó, egyben példa arra, hogy Európa közepén évszázadok óta békében élnek együtt evangélikusok, katolikusok, reformátusok, szerb ortodoxok és zsidók. Az ötnapos rendezvény ennek a történeti és emberi értéknek a fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszéd erősítésére hívja fel a figyelmet.

A szervezők lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a programokban helyet kap a színház, az irodalom, a képzőművészet és különféle zenei műfajok. Székely Zoltán művészettörténész mindennap vezetett templomi túrákon mutatja be az európai zsidó–keresztény kultúra hagyományait és értékeit, megismertetve a résztvevőkkel az egyes vallások hitéleti sajátosságait, azok építészeti vetületeit.

A nyitónapon, május 12-én Beck Zoli és Vecsei H. Miklós játékra invitálja a közönséget, amely során versek, dalok, személyes élmények elevenednek meg a színpadon. A zsinagógában Hámori Gabriella lép fel Gyarmati Fanni naplója című előadásával. Május 13-án Csuja Imre és Czutor Zoltán sajátos irodalmi és zenei egymásra találásának lehetünk tanúi. Parvathy Baul, a Nyugat-Bengáliából származó énekesnő, festőművész és mesélő Ismeretlen madár című koncertjén Lálan, az egyik legjelentősebb bául énekes életét meséli el annak dalain keresztül. A napot Mező Misi zárja, aki ezúttal zenésztársak nélkül, egy szál gitárral érkezik Isten házába – és azzal az útravalóval, ami belőle fakad.

Mező Misi zenésztársak nélkül lép fel                  Fotó: Öt templom fesztivál

Május 14-én a templomok történetét bemutató, június végéig megtekinthető kiállítás nyílik, amely elsősorban az épületekről, azok építészeti értékeiről mesél, archív felvételek, régi képeslapok és fotók segítségével idézve meg azokat. A katolikus templomba a fesztivállal egyidős, tizenhét éve alakult Capella Theresiana olyan műsort állított össze, melyben Pilinszky János művészetekhez és főleg a zenéhez való kapcsolatát tárja elénk. Ám rendhagyó módon nem a költő verseiből, hanem inkább prózai szövegeiből (idézetek, cikkek, rádióriportok) válogatnak, így Pilinszky személyes gondolatain keresztül kapunk bepillantást a szívéhez közel álló zeneszerzők műveibe. A nap végén az etno-folk és a világzene egyik legrégibb hazai képviselője, a Makám együttes lép színpadra.

Nagy Katica és Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője nyitja az előadások sorát május 15-én. Zenés-irodalmi műsorukban Térey János, a magyar kortárs irodalom meghatározó alakjának költői hangját és üzenetét vonják meglepő, mégis szakrális kompozíciós mezőbe – az imádság, a szépirodalom, a kortárs elektronika és a biblikus motívumok segítségével. Gregorián énekek, népénekek, barokk áriák és hangszeres improvizációk csendülnek fel Sebestyén Márta és a Mizsei Quartet produkciójában. A győri zsinagógában pedig Kamarás Iván mutatja be első saját albumát Félúton címmel.

A fesztivál utolsó napján a Simplicissimus Kamaraegyüttes ad koncertet Kovács Bálint furulyaművész közreműködésével, akivel Vivaldi, Mancini, Caldara, Telemann és Blavet barokk zeneszerzők műveit szólaltatják meg. Az evangélikus Öregtemplomban a tízéves Barcelona Gipsy balKan Orchestra lép fel Margherita Abita szicíliai énekesnő kíséretében. A nemzetközi formáció egyedi hangzását spanyol, olasz, francia és szerb tagjainak változatos művészi hatásai adják, valamint azok a görög és ukrán zenei hatások, amelyek finoman keresik meg helyüket ebben a nemzetközi összhangban, ahol minden hangszernek saját tere és helye van, ahol a textúrák és hangszínek finoman keverednek.

A részletes programról az Öt templom fesztivál honlapján tájékozódhatnak.

Borítókép: Makám együttes (Fotó: Krulik Marcell)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.