Vallások és kultúrák találkozása Győrben

A párbeszéd mellett az elfogadásról és a hitről szól a 17. Öt Templom Fesztivál, amely az európai kulturális sokszínűség értékeit, a kultúrák és vallások közötti másság elfogadását és megértését hirdeti. Győr-Újváros egyedülálló építészeti értéke, az egy utcában egymás után álló, öt különböző felekezet temploma vallási hovatartozástól függetlenül várja az érdeklődőket május 12. és 16. között.

Magyar Nemzet
2022. 05. 08. 18:00
null
Fotó: KRULIK MARCELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivál középpontjában az öt vallást képviselő templomok, valamint a zsidó–keresztény kultúra áll. Az öt templom építészeti mementó, egyben példa arra, hogy Európa közepén évszázadok óta békében élnek együtt evangélikusok, katolikusok, reformátusok, szerb ortodoxok és zsidók. Az ötnapos rendezvény ennek a történeti és emberi értéknek a fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszéd erősítésére hívja fel a figyelmet.

A szervezők lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a programokban helyet kap a színház, az irodalom, a képzőművészet és különféle zenei műfajok. Székely Zoltán művészettörténész mindennap vezetett templomi túrákon mutatja be az európai zsidó–keresztény kultúra hagyományait és értékeit, megismertetve a résztvevőkkel az egyes vallások hitéleti sajátosságait, azok építészeti vetületeit.

A nyitónapon, május 12-én Beck Zoli és Vecsei H. Miklós játékra invitálja a közönséget, amely során versek, dalok, személyes élmények elevenednek meg a színpadon. A zsinagógában Hámori Gabriella lép fel Gyarmati Fanni naplója című előadásával. Május 13-án Csuja Imre és Czutor Zoltán sajátos irodalmi és zenei egymásra találásának lehetünk tanúi. Parvathy Baul, a Nyugat-Bengáliából származó énekesnő, festőművész és mesélő Ismeretlen madár című koncertjén Lálan, az egyik legjelentősebb bául énekes életét meséli el annak dalain keresztül. A napot Mező Misi zárja, aki ezúttal zenésztársak nélkül, egy szál gitárral érkezik Isten házába – és azzal az útravalóval, ami belőle fakad.

Mező Misi zenésztársak nélkül lép fel                  Fotó: Öt templom fesztivál

Május 14-én a templomok történetét bemutató, június végéig megtekinthető kiállítás nyílik, amely elsősorban az épületekről, azok építészeti értékeiről mesél, archív felvételek, régi képeslapok és fotók segítségével idézve meg azokat. A katolikus templomba a fesztivállal egyidős, tizenhét éve alakult Capella Theresiana olyan műsort állított össze, melyben Pilinszky János művészetekhez és főleg a zenéhez való kapcsolatát tárja elénk. Ám rendhagyó módon nem a költő verseiből, hanem inkább prózai szövegeiből (idézetek, cikkek, rádióriportok) válogatnak, így Pilinszky személyes gondolatain keresztül kapunk bepillantást a szívéhez közel álló zeneszerzők műveibe. A nap végén az etno-folk és a világzene egyik legrégibb hazai képviselője, a Makám együttes lép színpadra.

Nagy Katica és Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője nyitja az előadások sorát május 15-én. Zenés-irodalmi műsorukban Térey János, a magyar kortárs irodalom meghatározó alakjának költői hangját és üzenetét vonják meglepő, mégis szakrális kompozíciós mezőbe – az imádság, a szépirodalom, a kortárs elektronika és a biblikus motívumok segítségével. Gregorián énekek, népénekek, barokk áriák és hangszeres improvizációk csendülnek fel Sebestyén Márta és a Mizsei Quartet produkciójában. A győri zsinagógában pedig Kamarás Iván mutatja be első saját albumát Félúton címmel.

A fesztivál utolsó napján a Simplicissimus Kamaraegyüttes ad koncertet Kovács Bálint furulyaművész közreműködésével, akivel Vivaldi, Mancini, Caldara, Telemann és Blavet barokk zeneszerzők műveit szólaltatják meg. Az evangélikus Öregtemplomban a tízéves Barcelona Gipsy balKan Orchestra lép fel Margherita Abita szicíliai énekesnő kíséretében. A nemzetközi formáció egyedi hangzását spanyol, olasz, francia és szerb tagjainak változatos művészi hatásai adják, valamint azok a görög és ukrán zenei hatások, amelyek finoman keresik meg helyüket ebben a nemzetközi összhangban, ahol minden hangszernek saját tere és helye van, ahol a textúrák és hangszínek finoman keverednek.

A részletes programról az Öt templom fesztivál honlapján tájékozódhatnak.

Borítókép: Makám együttes (Fotó: Krulik Marcell)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.