Zöldülő lábnyom a kirakatban

Az Eleven Tavasz – melynek idei jelmondata: Ahol a művészet is zöldül! – alkalmával ismét kortárs művészet költözik a BBB (Bartók Béla Boulevard) üzleteinek kirakataiba. Az 1 művész 1 porta esemény a legközvetlenebb módon teszi elérhetővé a kortárs művészetet: kilépteti az utcára, a járókelők közé. A közterekre és a kirakatokba installált műveket ezúttal a környezetvédelem, a zöld életszemlélet és a természettel való harmonikus együttélés témája inspirálta.

Magyar Nemzet
2022. 05. 04. 11:00
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy gondolati tér létrehozása a célja a Bor- és Kézműves galériában Borbás-Tóth Marica és Tóth Annamária: Gondolatvivő című installációjának, amely szimbolikusan, egy fűzfa formájában jelenik meg az utcán. A járókelők leülhetnek a törzse körül, koronája pedig búraként borul rájuk, körbeveszi őket.

Lajkó Nóra gyakran hívja fel a figyelmet a természetben negatív irányba változó jelenségekre, műveiben hangsúlyos az ember és a természet szimbiózisa. Természetinstallációját kifejezetten a helyszínre, a BorSor üzletébe komponálta.

A Góbi Gábor Design tárgyait a Defo Laborban láthatjuk. Tervezőjük munkája során megment olyan, valaha más formában létező tárgyakat, amik egyébként eltűnnének vagy hulladékká válnának. Szintén a Defo Labor ad otthont a fesztivál három napjában Horn Enikő ENIHORN designbemutatójának. A magyar designer márka már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a környezettudatosságra, termékei a fenntartható divatot képviselik.

A DiVino Kele Juci legújabb festményeit mutatja be, amelyeken a zöld szemléletmód szintén szerepet kap. NŐJjÖN című installációja pedig már a Gárdonyi téren lesz látható. Az alkotással Leonardo da Vinci Vitruvius című tanulmányára reflektál, felhívja a figyelmet arra, hogy

az elmúlt évezredekben társadalmi szempontból a hangsúlyt a férfienergiák kapták, mára azonban már nincs helye térhódításnak, keresztbe-kasul összeértünk a bolygónkon.

A Szatyorban a Kalácska Gábor – A KALI című kirakatkiállítás lesz látható. A környezettudatosságra nagy hangsúlyt fektető kreatív műhely főleg filmes és színházi díszletek, jelmezek és kellékek tervezésével, kivitelezésével foglalkozik.

Nagyméretű festményeket láthatunk a Hélium Drink Bár és Pubban, Johnnie Hello Környezetünk – klímánk című pop up kiállításán. A képeken visszatérő fa modellfigura gesztusaival hívja fel a figyelmet a természeti értékek védelmére.

A KEG Sörművházban Szabó Csaba Civilizációs autogramok című kirakatkiállításának munkáin, a vászonalapra zománcfestékkel festett képeken preparált rovartestek láthatóak. A kompozíciók alapja a természet és az emberi természet közös tevékenységének eredménye. 

A BBB KultPont és Közösségi Térben Form/Transform címmel Besnyői Rita ékszereit állítják ki. Ugyanitt Fülöp Tünde Növényszövés installációja a szövés sokféleségét, az anyaghasználat természeti vonásait és sokféleségét mutatja be.

A műanyagszennyezés és a felelőtlen emberi, környezetet érintő beavatkozás problémáira hívja fel a figyelmet a Moha Cafeban kiállított Waste suprematism című sorozatával Csizik Balázs. A sorozat elemei az olasz és a görög tengerpartokon készültek, olyan erősen szennyezett partszakaszokon, ipari települések mentén, mint Thessaloniki és Bari. Az emberi lábnyom nemcsak pusztító, hanem zöldülő is lehet, erre hívja fel a figyelmet Bácsi Sztella Zöldülő nyom című installációja, amely szintén a Moha Caféban lesz látható.

Balázs Nikolett munkáin rendszeresen jelennek meg talált tárgyak. Hogy ezeket miként kapcsolja össze szobrászati eljárásokkal képzett felületekkel, megtudhatjuk, ha ellátogatunk az Ono Poké Bowl Bar-ba.

Mázsi Boglárka betonból készített ékszereinek és design tárgyainak bemutatója pedig a Pagony könyvesboltban lesz.

Borítókép: Kele Juci egy korábbi installációja (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.