Az öt legjobb Clint Eastwood-film – Piszkos Harry

Callahan nyomozó a régi, normális világ utolsó hírmondója.

2022. 06. 03. 20:00
Forrás: YouTube - képernyőkép
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Clint Eastwood filmjeiből összeállított mini toplistánk második részéhez értünk, ahol ezúttal a negyedik helyezett alkotást mutatjuk be önöknek.

Ez a film igazi nagyágyú, egy valódi kultuszfilm, illetve kultuszsorozat, hiszen összesen öt rész készült el belőle. Igen, kitalálták a Piszkos Harry nyerte el a negyedik pozíciót a listánkon. A nagy sikerű sorozatból az első epizódot az 1971-es Piszkos Harry (Dirty Harry) címűt választottuk, de szinte valamennyi rész idekerülhetett volna helyette. Azért esett végül a választás az első részre, mert ez az epizód adta meg az alaphangot, indította el Harry Callahan felügyelőt és rajta keresztül megjelenített jóképű, laza, bevállalós, de ugyanakkor sziklakemény nyomozó karaktert világhódító útjára.

4. Piszkos Harry (1971)

Callahan nyomozó, azaz Piszkos Harry nem csak a karaktert tette meg követendő és nem mellékesen nagyon jól jövedelmező példának, hanem Clint Eastwoodot is végleg beemelte az elismert hollywoodi színészek sorába.  A filmet az a Don Siegel rendezte, aki a sorozatunk előző részében tárgyalt Szökés Alcatrazból című mozit is. Clint Eastwood játssza Harry Callahant, a San Franciscó-i rendőrt, aki időnként figyelmen kívül hagyva a törvény passzusait saját, meglehetősen kemény módszereivel száll szembe a bűnözőkkel. Annak ellenére, hogy eredetileg nem Eastwoodot szerették volna a producerek főszereplőnek – Frank Sinatra, John Wayne, Steve McQueen és Paul Newman neve is felmerült – olyan, mintha ráöntötték volna ezt a szerepet. Az a hűvös, de ugyanakkor bátor, vagány karakter nagyon szerencsésen találkozott Clint Eastwood stílusával. Ma már el sem tudnánk képzelni a Piszkos Harry szerepében más színészt. 

Callahan nyomozó, azaz Piszkos Harry és az ő 44-es Magnumja Fotó: Mafab.hu

A film egy klasszikus krimi lenne, ha csak önmagában néznénk a történetet. De ez a film karakterisztikája, a szokatlanul kemény jelenetei, az erős párbeszédek, na és természetesen Eastwood színészi játéka miatt sokkal több, mint egy krimi. A Piszkos Harry a krimi műfajon belül, mondhatjuk azt, hogy külön műfajt teremtett. 

A zsaru mint főhős ezúttal sokkal intenzívebb, keményebb, sokkolóbb formában jelent meg a filmvásznon, mint azelőtt bármikor. 

Maga a bűnözés is keményebb lett a 70-es évekre fordulva Amerikában, ezért tudott ilyen elementáris erővel berobbanni Callahan felügyelő sokszor nagyon kemény, megalkuvást nem tűrő alakja. 

A film nagy siker volt, négy folytatást is megélt. Az 1973-as Magnum ereje, az 1976-os Az igazságosztó, az 1983-as Igazság útja és az 1988-as Holtbiztos tipp is egyaránt nagyon jól sikerült. Ezért az úgynevezett Dirty Harry-filmeknek hatalmas rajongótábora van. Ugyan a sorozat kapott hideget-meleget, legfőképpen a liberálisok hőbörögtek miatta, mondván túl erőszakos, rasszista, a deviáns elemek jogait lábbal tiporja, macsós, tárgyiasítja a nőket, s a többi s a többi, de ez a nemtelen támadás, ha lehet még nagyobb népszerűséget hozott a Piszkos Harry epizódoknak. Az 1971-es Piszkos Harry egyik legemlékezetesebb jelenete, amikor a felügyelő pillanatok alatt megakadályoz némi tűzpárbaj után egy bankrablást, majd a földön fekvő meglőtt bankrablóhoz odamegy és a következőket mondja:

„Most biztos arra gondolsz hogy hatot lőttem-e vagy csak ötöt. Bevallom, ebben a zűrzavarban már én magam se tudom. De tedd fel magadnak a kérdést, mert ha ebben a 44-es Magnumban még van egy töltény, akkor öcsém, az garantáltan leviszi a fejedet.”

Majd ráfogja a pisztolyát a rablóra és a fejére célozva elsüti. Természetesen Callahan pontosan tudja, hogy már már nincs a fegyverében töltény, de a mozinézőkre sokkolóan hatott ez a jelenet. A várt hatás nem maradt el: az American Film Insitute szerint ez a kis párbeszéd az egyik legtöbbet idézett filmes szöveg. 

A film hallatlan népszerűséget hozott  Piszkos Harry  fegyverének is. A 44-es Magnumnak, amit ő használt a bűnözők leterítésére a film után jelentősen megnövekedtek az eladásai és sok-sok évvel a film után is népszerű fegyvertípusnak számít. Még egy érdekesség a moziról: állítólag a Fülöp-szigeteki rendőrség tréningfilmként használja a filmet rendőrei mentális kiképzéséhez. Eastwood Callahan szerepében új stílust teremtett a zsarufilmek történetében, számos hasonló karakterű nyomozó került a filmvászonra miatta, elég ha a Bruce Willis Die Hard-sorozatára gondolunk, de Mel Gibson-féle Halálos fegyver is hasonló karakterű zsaru stílust vonultatott fel, természetesen a kornak megfelelően. A Piszkos Harry a hetvenes évek hihetetlen népszerűségnek örvendő krimisorozatainak, úgy mint a San Francisco utáin vagy a Starsky és Hutch, szintén mintául szolgált. A Piszkos Harry kitörölhetetlen a kultfilmek sorából, vitathatatlanul stílust teremtett. Ma már egészen biztos, hogy nem jöhetett volna létre, hiszen a kemény képi világa és a szókimondó szövegei nem férnek bele a mai kor pc-őrületébe, de nálunk a negyedik helye megkérdőjelezhetetlen.

Idővonal: A Piszkos Harry-sorozat első epizódja 1971-ben került a mozikba, abban az évben, amikor az Amerikai Egyesült Államokban betiltják a cigaretta reklámozását a televíziós adásokban, életének 79. évében – szovjet száműzetésben – meghalt Rákosi Mátyás, a Magyar Dolgozók Pártja korábbi első titkára, a Vatikán és a magyar kormány közötti megállapodás értelmében Mindszenty József hercegprímás amnesztiában részesült és elhagyta Magyarországot, elindították az első űrállomást, a Szaljut–1-et, az Egyesült Arab Emírségek pedig elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától. (Ez a nap azóta is az állam nemzeti ünnepe.)

Sorozatunk következő részében megmutatjuk, hogy melyik Clint Eastwood-film végzett a toplistánk harmadik helyén.

Borítókép: Clint Eastwood a Piszkos Harry legikonikusabb jelenetében (Forrás: YouTube-képernyőkép)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.