Elhunyt Molnár Sándor, a festőjóga-elmélet megalkotója

Életének 86. évében elhunyt Molnár Sándor Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, a kortárs magyar képzőművészet kimagasló alkotója, aki festői életművével együtt filozófiai és művészettörténeti megalapozottságú elméleti és pedagógiai rendszert hozott létre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 19. 13:45
Forrás: Mma.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Sándor 1936. január 19-én született a Borsod megyei Sajóládon. A Képzőművészeti Főiskolát Budapesten végezte el 1955 és 1961 között, 1958-ban vezetésével alakult meg a szellemi és művészeti kérdésekkel foglalkozó, progresszív képzőművészeket tömörítő önképző csoport, a Zuglói Kör, amely közel tíz éven át működött, szellemi otthont nyújtva a haladó szellemiségű művészeknek.

Hamvas Béla filozófussal 1962-ben ismerkedett meg, a vele kialakult mester–tanítványi viszony volt életének egyik legmeghatározóbb kapcsolata. A hamvasi szellemiség bázisán alkotta meg 1966-ban a saját, festőjógának nevezett elméletét, amelynek korszakait a művészi és egzisztenciális mellőzöttség évei után monumentális kiállításokon mutatta be többek között a Műcsarnokban, az Ernst Múzeumban, a régi és az új Vigadóban. A tradicionális világnézetből, filozófiákból táplálkozó elmélet az öt elem fázisára bomlik: a föld elem az anyagi világ félig-meddig figuratív ábrázolása; a víz elem az érzelmek kavargó örvénylése; a tűz elem a tomboló szenvedélyek lángolása; a kristály elem a szellem szilárd, geometrikus világa; és végül az üresség – vagy levegő elem – a kitisztuló, lecsillapodó visszahúzódás, a visszavezető út Istenhez. Erre a művészetfilozófiai keretrendszerre építette fel munkásságát, minden korszaknak körülbelül egy évtizednyi időt szánva.

Párizsban ismerkedett meg Jean Bazaine-nel és a tradicionális fiatal francia festők csoportjával 1965-ben, majd 1982-ben Claude Viallat-val és a Supports/Surfaces csoporttal.

Legutolsó korszakának sugárzóan fehér képeit, Üresség címmel, a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében, 2016 őszén, egy nagy hatású kiállításon láthatta a közönség a Pesti Vigadóban.

Molnár Sándor 1986-ban vendégtanár volt a nimes-i Képzőművészeti Főiskolán, 1990 és 2005 között a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanított, pedagógia elveit A festészet tanítása, művészetfilozófiai rendszerét pedig A festészet útja című könyveiben foglalta össze.
Pályája során Munkácsy-díjjal (1992) és Kossuth-díjjal (2005) tüntették ki, 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja volt.

Borítókép: Molnár Sándor Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész (Fotó: Mma.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.