Lovász Irén Gyökerek és szárnyak koncertje

A V4-es elnökségünk tiszteletére ad koncertet a Lovász Irén V4 Groove & Voice zenekar június 14-én a ljubljanai Szlovén Filharmónia nagytermében a diplomáciai és a politikai élet magas rangú képviselői előtt. A műsorról, a népzene összetartó erejéről, egymásra hatásáról, valamint emlékezetes fellépésekről beszélgettünk Lovász Irén Kossuth-díjas népdalénekessel.

2022. 06. 13. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyökerek és szárnyak metafora jegyé­ben született meg a Lovász Irén V4 Groove & Voice együttesnek a visegrádi csoport magyar elnöksége ünnepségein adott koncertje, amely minden alkalommal magával ragadja a közönséget, hiszen a közép-európai népek dallamkincsei különös fúziójának lehetnek tanúi.

A régióban közös kulturális örökségünket igazi világzenei formáció adja elő: Lovász Irén Kossuth-díjas népdalénekes mellett Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, Mizsei Zoltán billentyűs, énekes, Stanislav Palúch szlovák hegedűművész, Martin Krajicek cseh mandolinművész, Szczepan Pospieszalski lengyel trombitaművész áll színpadra.

– Nagy megtiszteltetés, hogy Ku­vait, Zágráb és Berlin után ezúttal Ljubljanában, a V4-es elnökségünk átadásának tiszteletére rendezett ünnepségen mutathatjuk be műsorunkat a magyar nagykövetség meghívására. Bár Szlovénia nem tagja a V4-nek, de sok szempontból tiszteletre méltó a kapcsolata hazánkkal – mondta lapunknak Lovász Irén, hozzátéve: olyan műsort állítottak össze, amely mindegyik V4-es ünnepi koncertjük alapja. Ám minden közös fellépésük alkalmával elhangzanak aktuális dalok.

A Gyökerek és szárnyak cím négy nyelven és a fogadó ország nyelvén is megjelenik.

Lovász Irén érdeklődésünkre kifejtette: a repertoár anyaga úgy épül fel, hogy mindenki a saját népzenéjéből két-három dalt kiválasztott, amiket közösen dolgoznak fel és együtt adnak elő. – Bár mindannyian a saját nemzeti gyökereinkből, néphagyományunkból merítünk, a zene által mégis együtt szárnyalunk és egymás dalait zengjük négy nyelven – avatott be a műsor részleteibe a népdalénekes. A Gyökerek és szárnyak cím – amit Lovász Irén egyik elhangzó dala ihletett – szép metaforája a nemzeti hagyományoknak, a közös történelmi múltnak, egymásra utaltságnak, ami a jelenre és a jövőre vonatkozóan is komoly összefogást és erőt ad.

A címadó metafora épp azt üzeni: annak ellenére, hogy a gyöke­reink mások, a küldetésünk ugyanaz. És a szárnyainkkal összekapaszkodva minden probléma fölé tudunk emelkedni. Mindez pedig példa lehet Európa számára a háború idején is. Hiszen a zene nyelvén sok esetben érzékletesebben tudjuk kifejezni magunkat, mint a tárgyalóasztalnál

– természetesen nem lebecsülve a diplomácia eredmé­nyeit – mutatott rá az énekes-kutató, aki továbbra is azt vallja, hogy ha megtanuljuk egymás zenéjét, sokkal közelebb tudunk kerülni a másik néplélekhez.

Bartók Béla is azt hangsúlyozta, hogy ismerjük meg, értékeljük és tiszteljük egymás népzenéjét. A június 14-i koncerten morva–magyar népdalpárhuzam is elhangzik, amelynek kapcsán Lovász Irén úgy fogalmazott: nem az a fontos, hogy melyik népé volt előbb ez a dal, ugyanis lehet, hogy néhány száz év múlva a sajátjának érzi egyik nép a másikét. Ebben az esetben pedig kulturális egymásra hatásról beszélünk.

Lovász Irén örömmel osztotta meg velünk két korábbi koncertjének élményeit is. Húsvétkor a Szent Efrém Férfikar jubileumi koncertjén lépett fel a Kálvin téri Református Templomban, ahol a magyar, ukrán és orosz szenténekeket együtt énekelték békefohászként. Mint megtudtuk, a tematika Lovász Irén kutatási területét, a szakrális magyar népköltészetet is érintette, ami szépen kiegészítette a férfikar repertoárját.

Másik katartikus zenei élménye az anyák napi koncert volt a Várkert Bazárban, ahol a fiatal énekesnővel, Devával állt színpadra. Az Alma, fája című koncert azért volt egyedi és emlékezetes számára, mert két generáció tagjaként idézték meg a folytonosságot, az anya és lánya kapcsolatot, a női teremtő erőt.

A koncepció alapja itt is a közös gyökér volt, az almafa gyökere, ami a közös népzenei hagyományunkra utal. A generációk és a népek esetében ugyanis nem az számít, hogy mi választ el, hanem hogy mi köt össze minket.

És ezt valamennyi koncerten sikerült megtalálnunk, hiszem, így lesz ez Ljubljanában is – összegezte Lovász Irén.

Borítókép: Lovász Irén és a V4 Groove & Voice (Forrás:Magyarország Zágrábi Nagykövetsége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.