Mi is a fotóimpresszionizmus?

Megnyílt a szezon utolsó kiállítása a július közepi nyári szünet előtt az Artphoto Galériában. Az Ihlető világ című csoportos tárlaton három természetfotográfus: Géczy Dorottya, Barbalics Nándor és Zsila Sándor munkáival találkozhatunk. Azt azonban már a meghívón hangsúlyozták a rendezők, hogy nem hagyományos természetfotókat láthatunk.

Pásztor D. Attila
2022. 06. 24. 10:00
null
Ihlető világ című kiállításmegnyitó 20220621 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borbély László, az Artphoto Galéria egyik alapítója köszöntőjében megjegyezte: az egyéni kiállítások mellett időnként rendeznek csoportos tárlatokat is.
Tavaly kezdtünk el gondolkodni Zsila Sándorral, s ebből született a tárlat koncepciója, ami nem más, mint a természetre különleges módon tekintő fotográfiák bemutatása. Jelen művészek képein megjelenik mindaz, ami a természethez köt bennünket, az ihlető világ

– fogalmazott Borbély László.
A fotográfiák tartalmának elmélyítését irodalmi idézetek segítik. A galerista fontosnak érzi, hogy az alkotók szűk körével, akik követik a galéria munkásságát, együtt dolgozzanak, ezért kérte fel jelen kiállítás megnyitására Haris László fotóművészt, az MMA rendes tagját.
A fotográfus megnyitója bevezetőjében Lao Ce ihletről szóló 33. versét idézte, Weöres Sándor fordításában:

Okos, aki érti az embereket; / aki önmagát érti: ihletett. / Hatalmas, aki másokat legyőz; / aki önmagát legyőzi: erős.– A művészi alkotás legfőbb anyaga kívülről éri a művészt mint isteni sugallat. Az ember, a művész azonban csak akkor lesz ihletett, ha érti és legyőzi, feláldozza önmaga önző céljait az alkotás érdekében – hangsúlyozta Haris László, hozzáfűzve: három természetfotós képeit látjuk, s rögtön felolvasott a meghívó szövegéből:

nem egyszerű természetfotók, hanem a természet sugallta művészi fotográfiák. Haris László a folytatásban kitért a természetfotósokra, aki nemegyszer megszállottan, a természet erőivel szembeszállva várják a megörökítendő jelenetet.
– Képeikről kiderül, mennyire alkalmasak a természet jelenetei általános emberi érzések, fogalmak hiteles megjelenítésére – mutatott rá a fotóművész, majd megjegyezte: így alakult ki a tudományosból a kreatív természetfotó.
A kiállító alkotókról elmondta: Barbalics Nándor hosszú expozíciós idővel dolgozik, e módon születnek bemozdult képei. Miként maga mondta: érdeklődése idővel a fotóimpresszionizmus felé fordult. Csakúgy, mint Géczy Dorottyáé, aki évtizednyi természetfotózást követően váltott. Zsila Sándor mesteri módon alkalmazza a számítógépes módosításokat, minden esetben a lelkében élő cél érdekében.– Két évvel ezelőtt kezdődött a magvetés, amikor Borbély László felkért erre a kalandra, ekkor azonnal barátaimra gondoltam, hogy végre együtt állítsunk ki – árulta el az érdeklődő közönségének Zsila Sándor, aki kurátorként rendezte a tárlatot.
A megnyitó befejezéseként, a szokásokhoz híven, a művészek kézjegyükkel látták el a galéria boltívét.

Borítókép: Géczy Dorottya saját művei előtt (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.