Ókovács Szilveszter szerint röhejes orosz művészeken számon kérni Putyin döntéseit

A Magyar Állami Operaház igazgatóját a Mandiner kérdezte a kollektív bűnösségről, a cancel culture-ről, valamint az orosz kultúra jelentőségéről.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2022. 06. 04. 11:00
null
Fotó: ARPAD FOLDHAZI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem Magyarországon élő, nekünk dolgozó orosz és ukrán művészek háborúznak egymás ellen. Nálunk és köztük nemcsak béke van, de napi, sőt másodperc alapú együttműködés – hangsúlyozta a Mandiner interjújában Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója, aki felhívta a figyelmet, hogy egyes államokban megtűrt az antiszemitizmus vagy 

a Benes-dekrétumok is érvényben vannak, s saját szövetségeseink hisztérikusan reagálnak, ha valaki szóba meri hozni azokat.

–A BLM-woke irányzat operai értelemben a Porgy és Bess előadás tiltásában kapott előképet 1983-ban. Mi, egyedüliként mégis játsszuk a remekművet – egy orosz–ukrán zsidó operáját a feketékről. Most a tiltott fehér szereposztásunk ékességének elhívtunk egy lovaggá ütött afro-amerikai világsztárt, Sir Willard White-ot – elevenítette fel az igazgató, hogy a Gershwin-operát kizárólag néger énekesekkel szabad előadni, majd áttért Anna Nyetrebko énekes és Valerij Gergijev karmeter történetére, akiknek ellehetetlenítették a pályájukat, amiért oroszok.

– Őket turnékkal, lemezkiadásban támogatja az orosz állam, mert büszke rájuk, és »kulturális exportcikkeik« a hazájuknak. Rajtuk számon kérni Putyin döntéseit egyenesen röhejes

és teljesen másról szól: megszégyenítésről, ölbe hullott eltávolítási lehetőségről. a hangversenytermek orosz zene nélkül szürkülni kezdenek, a balett pedig egyenesen és azonnal elhervad – fejtette ki Ókovács Szilveszter, majd leszögezte:

Az orosz nagy nemzet, nagy kultúra, nagy hagyomány, a világ kultúrájának közkincse. És sosem azonos a politikai vezetőivel.

A Mandiner interjú itt olvasható.

Borítókép: Ókovács Szilveszter (Fotó: Mandiner/Földházi Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.