Történelmet írni a mában a múlt tiszteletére

A címadó gondolat Mónus Józseftől származik, de nyugodtan elmondhatjuk a Magyarságkutató Intézet munkásságáról is, amely jószolgálati nagykövetévé választotta a világbajnok tradicionális távlövő íjászt.

Zana Diána
2022. 06. 04. 14:01
Mónus József
Füzér, 2016. szeptember 30. Mónus József többszörös világbajnok hagyományőrző távlövő íjász céloz Guinness-rekordkísérlete során a füzéri várban 2016. szeptember 30-án. Az íjász egy 350 méterre lévő céltáblára lőtt, majd távolsági lövéseket is leadott. MTI Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sokáig legendáink lerombolása zajlott, a Magyarságkutató Intézet ezzel szemben a történelmi értékeink felkutatására, bemutatására helyezi a hangsúlyt, és tudományos eszközökkel bizonyítja mindazt, amit a magyarság évszázadokon keresztül a lelkében érzett – nyilatkozta lapunknak a távlövő íjász, aki 

a magyar küldetéstudat lobogó zászlójaként jellemezte az intézmény munkáját, 

mellyel már korábban elkezdődött az együttműködésük egy gyermekrajzpályázattal, valamint egy íjászversennyel.

Mónus József, avagy a Fehér Farkas tavaly nyáron mintegy nyolcszáz gyermeknek tartott előadás-sorozatot a Berettyóújfalui Tankerületi Központ iskoláiban a IX–XI. századi magyar harci íjászatról. 

A diákok történelmi ismereteire építve, filmvetítéssel egybekötve mutatta be a korabeli magyar szarus íj jelentőségét, az akkoriban vívott csatáinkat, és az azok során alkalmazott harcmodorokat – különös tekintettel a 907-es pozsonyi ütközetre.

Az idei év elején pedig rajzpályázatot hirdetett az előadásokon részt vett intézmények diákjainak, hogy a tanultakat a képzőművészet eszköztárán keresztül fogalmazzák meg. Mint mondja, 

ez nem más, mint a haza szeretetének játékos formában történő átadása. 

A rajzpályázat fővédnöke a Magyarságkutató Intézet, amely könyvcsomagokat ajánlott fel a helyezést elért tanulóknak. Eredményhirdetés a hónap közepén lesz.

Április 30-án szintén az MKI fővédnöksége alatt rendeztek Hajdúnánáson íjászversenyt, ahol különböző kategóriákban csaptak össze a harcosok, akik között szerepelt több világ-, Európa- és országos bajnok íjász is. Hagyományőrző csoportok érkeztek hazánk különböző területeiről, valamint Erélyből is, és megalakult a Székely Íjfeszítők Szövetsége. 

– Ezen a napon volt a kihajtási ünnep is, amely még látványosabbá tette a hagyományőrzők, a harcosok, a zászlók és jurták forgatagának képét 

– tájékoztatott Mónus József, akivel legközelebb pünkösd vasárnapján találkozhatunk a tatai patarán, ahol bástyalövést hajt végre a várból.

A huszonnyolcszoros világrekorder és hatszoros világbajnok távlövő íjász már évek óta háromféleképp igyekszik hirdetni – ahogy ő fogalmaz – a magyar zászló becsületéért: a világversenyeken, a dobogó legfelső fokáról; a földrajzi lövései által, 

melyek során a legszebb természeti helyeken repítette ki nyílvesszejét, mint a Vereckei-hágó, a Tordai-hasadék, a Niagara-vízesés vagy a Grand Canyon; végül pedig a magyar várakból történő bástyalövéseivel. 

 

– Kiállok az egykori harcaink helyszínére, egy-egy bástyafokra, és az onnan kilőtt nyílvesszővel írok történelmet a mában a múlt tiszteletére – fogalmaz Mónus József, akinek egyedülálló teljesítménye előtt – Horváth-Lugossy Gábor szerint – Amerikától Dél-Koreáig meghajol a világ. 

A Magyarságkutató Intézet főigazgatója megtisztelőnek nevezte, hogy Magyarország legjobb távlövő íjásza is együttműködik velük, és terjeszti az intézet jó hírét szerte a Kárpát-medencében és a világban.

Borítókép: Mónus József (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.