Elhunyt James Lovelock, a Gaia-elmélet megalkotója

Családja tájékoztatása szerint kedden, 103. születésnapján otthonában halt meg James Lovelock angol klímakutató. A sajtóban megjelentek szerint a családi közlemény így fogalmaz: „A világ leginkább tudományos úttörőként, klímaprófétaként és a Gaia-elmélet megalkotójaként ismerte. Számunkra szerető férj és csodálatos apa volt, határtalan kíváncsisággal, huncut humorérzékkel és a természet iránti szenvedéllyel.”

Magyar Nemzet
2022. 07. 27. 20:36
null
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudós fél évvel ezelőttig még képes volt végigsétálni a tengerparton dorseti otthona közelében, és tekintélyes kora ellenére interjúkat is adott, de az utóbbi hónapokban egészsége megromlott, majd az év elején elesett, s június 26-án, este 21.55-kor elhunyt az eséssel kapcsolatos szövődmények következtében. 

A nagyszerű kutató egyik utolsó munkatársa, Jonathan Watts, a Guardian környezetvédelemmel foglalkozó szerkesztője, aki Lovelock életrajzán dolgozott, így nyilatkozott: A hír rendkívül szomorú, de micsoda élet és micsoda örökség!

James Lovelock valóban rendkívüli örökséget hagyott ránk. Az 1960-as években az általa megalkotott ultraérzékeny detektor először mutatta meg, hogy az ipar és az ipari mezőgazdaság által használt különböző vegyszerek hogyan szennyezik el a levegőt, a vizeket és a termőtalajt. Ugyancsak neki köszönhetjük, hogy felismertük az ózonréteget romboló fluor-szénhidrogének jelenlétét a sztratoszférában, és ő figyelmeztetett először arra, hogy a szénhidrogének ipari méretű használata destabilizálja az éghajlatot.

Tudományos felismerései mellett rendkívül eredeti elméletet is megfogalmazott a földi élővilággal kapcsolatban. A Gaia-elméletként elhíresült felfogás, amelyet a Pentagon tanácsadójával, Dian Hitchcockkal és Lynn Margulis amerikai biológussal együtt dolgozott ki, azt vázolta föl, hogy bolygónk élővilága egyetlen összefüggő, önszabályozó rendszert alkot, s szoros kölcsönhatásban áll az életet tápláló élettelen környezettel, a légkörrel, a vízrendszerrel és természetesen az égitest kőzet-alapjával. 

Elmélete nemcsak arra figyelmeztet, hogy a nagyszabású, de érzékeny rendszer igencsak sérülékeny, de arra is, hogy eleven hálózata a Földet egyedülállóvá teszi az univerzumban. Hipotézisét annak idején sokan kigúnyolták, ma azonban az éghajlattudomány alapját képezi.

Watts úgy fogalmazott munkásságáról: Lovelock nélkül a környezetvédelmi mozgalmak világszerte később indultak volna el, és egészen más utat jártak volna be.

Borítókép: James Lovelock a Gaia-elméletről beszél egy 2007-es filmben (Forrás: Youtube)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.