Hit ihlette műalkotások

Ma délután nyílik a XI. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé Kecskeméten, a Cifrapalotában, ahol összesen 127 alkotás várja a látogatókat. A kétévente változó tematikus felhívás nyomán ezúttal a Bibliában fellelhető állatokkal és növényekkel kapcsolatos alkotások érkeztek, ezekből válogatott a szakértő zsűri. Ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője nyilatkozott lapunknak a kiállítás hátteréről, a kiállító művészekről és a megnyitóról. A biennálé október 16-ig tekinthető meg.

2022. 08. 26. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XI. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléhoz számos terület, fogalom tartozik, köztük a keresztény, vallásos, szakrális, egyházi és liturgikus művészet, egyet emeltek azonban ki, mégpedig a keresztény tematikát mint az európai művészet egyik legfőbb összetevőjét, sőt a sorozat nevében is ezt jelezték.

Az első tíz tárlat során, 2002 és 2020 között összesen 1274 alkotást állítottak ki a kecskeméti Cifrapalotában, 

amelyekre 2316 mű érkezett be. A biennálé az évek alatt az egyik legnagyobb országos sorozattá nőtte ki magát. Műfaji és technikai megkötések nélküli kiállítás, ahol például animációs filmmel, ruhával, táblaképpel, képregénnyel, plasztikával, kerámiával, videóinstallációval, plakáttal, utcabútorral, díszlet- és jelmeztervvel, foto­gráfiával, textil-, üveg-, ötvös- vagy zománcművészeti alkotással egyaránt lehetett jelentkezni.

– Idén márciusban közzétett felhívásunkra ezúttal 178 művész adott be alkotást, amiből a biennálé zsűrije 128 alkotó művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni – árulta el ifj. Gyergyádesz László. Elmondta, hogy csak a Bibliában 121 állatfajról és nyolcvan-, bár mások szerint megközelítőleg kétszázféle növényről olvashatunk. Hozzátette, hogy nem csupán a teremtésükről vagy éppen a megmentésükről találunk történetet, hanem gyakran szerepelnek hasonlatokban, példabeszédekben is.

A növények és az állatok a Szentírástól, illetve az apokrif irodalomtól függetlenül is a keresztény művészet kihagyhatatlan részeivé váltak. – A keresztény ikonográfiában különösen fontosak ezek szimbolikus megjelenítései a szentek legendáihoz kapcsolódva, akár attribútumként is, továbbá a fantázia­lények vagy éppen az állatövi jegyek ábrázolásai – mutatott rá a művészettörténész.

– Az ókorban és a középkorban számos írás szolgált további forrásul a szimbolikus ábrázolásokhoz, így például a növények, virágok terén 1120 körül St-Omeri Lambert kanonok Liber floridus vagy éppen Konrad von Würzburg Die goldene Schmiede című, 1275 körül keletkezett műve, illetve valamivel később Franz von Retz Defensoriuma.

Az utóbbi kettő főleg Máriá­ra vonatkozóan, a Physio­logus pedig a bestiariumillusztrációk tekintetében sorolható ide. S hosszan folytathatjuk, így olyan témákkal is, mint az állatok és az emberek kapcsolata. Rendkívül gazdag területet választottunk ezúttal, mely napjaink egyik legnagyobb globális válságjelenségére, a klímaváltozásra s ahhoz ­kapcsolódóan a növényi és állati fajok kihalására is felhívja a figyelmet – összegezte koncepciójukat ifj. Gyergyádesz László.

A kiállítást Pataki András művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár nyitja meg.

 Átadják a Magyar Művészeti Akadémia iparművészeti és tervezőművészeti tagozat szakmai különdíját és a zsűri erkölcsi díjait. A rendezvényen közreműködik a Belfersingers kamarakórus Lengyelországból, vezényel ­Andrzej Sedzik és az Aurin Vegyeskar, vezényel Durányik László Kodály-, Csokonai- és Bács-Kiskun megyei Prima-díjas karnagy.

A művészettörténész elmondta, hogy a keresztény biennálékhoz kapcsolódik az a majd két évtizede folyó módszeres gyűjtői tevékenység, melynek eredményeként a múzeum képzőművészeti gyűjteményén belül létrehoztak egy – a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető – speciális gyűjteményi egységet, amelynek kollekciója folyamatosan gyarapodik a művészek múzeumnak felajánlott művein keresztül. Igyekeznek kihasználni a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt műtárgyvásárlási pályázatokat is.

Borítókép: Nemes Zsuzsa: Méhlegelő körbezárt kert című képe (Fotó: Kecskeméti Katona József Múzeum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.