Rajzfilmes élet

Portré-dokumentumfilm készül a Pityke őrmestert és Dr. Bubót is megalkotó Maros Zoltán animációs rendező munkásságáról, egy szolgasorba kényszerített erdélyi testvérpár küzdelmeit pedig megrendítő film dolgozza fel.

Magyar Nemzet
2022. 08. 05. 18:12
null
Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) a mozgóképipar magyar csúcsszervezeteként az egész hazai filmes szakmára fókuszál, szerteágazó tevékenységeinek közös célja az ágazat átfogó fejlesztése és versenyképességének biztosítása hosszú távon a régióban. A televíziós bemutatásra és streamingszolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton több mint két éve nyújt támogatást a művészeknek. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Televíziós Döntőbizottság júliusi ülésén két dokumentumfilmnek szavazott meg gyártási támogatást.

A támogatást elnyert tervek egyike az idén hetvenkét éves alkotó, Maros Zoltán rendkívül gazdag munkásságát mutatja be Ballai András rendezésében. Az elismert rajzfilmes szakember keze alatt a magyar animáció olyan legendás figurái keltek életre, mint Pityke őrmester, a Mézga család, a La Fontaine-mesék, vagy a Dr. Bubó szereplői, később pedig a párizsi Gaumont, majd a Disney vezető munkatársaként dolgozott. A magyar animáció számkivetettjei című portréfilm gyártását tizenkilencmillió forinttal támogatja a filmintézet.

A Fülöp testvéreknek, Leventének és Csabának, a gyermekcselédek szolgasorsa jutott a XXI. században, az ő tragikus történetüket dolgozza fel a Szolgának születtek című dokumentumfilm. A szolgaság Erdély-szerte elterjedt intézményét bemutató megrendítő alkotást Moharos Attila rendezi az NFI huszonötmillió forintos támogatásával.

A júliusi ülésen további támogatásokról is döntött a Televíziós Döntőbizottság: A fehér páva (televíziófilm), illetve a 13 nap (televíziófilm-sorozat) alkotói forgatókönyv fejlesztésére, míg a Memento Mori (televíziófilm) stábja a filmgyártásra kapott pótlólagos forrást.

Borítókép: Maros Zoltán animációs rendező a Macskafogó című filmhez készült vázlatokkal (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.