A lélek és a keresztény szellem szószólója

A dualizmus idejében Kassa városa számos nagy formátumú egyéniséget indított útjára. Közülük itt született 1884. szeptember 18-án az országgyűlés első női képviselője, Slachta Margit, akinek összegyűjtött parlamenti beszédei nemrég láttak napvilágot a Barankovics Alapítvány és a Gondolat Kiadó gondozásában.

Forrás: Magyarságkutató Intézet2022. 09. 18. 10:30
RÉTVÁRI Bence; KÕVÁRI Magdolna
Budapest, 2022. február 9. Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Kõvári Magdolna, a Szociális Testvérek Társaságának általános elöljárója Slachta Margit szerzetes nõvér, az elsõ nõi országgyûlési képviselõ életét bemutató kiállítás megnyitóján a budapesti Terror Háza Múzeumban 2022. február 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fordulatos és küzdelmes életútból fennmaradt megnyilatkozásokból egy időtálló gondolkodású közéleti női személyiség bontakozik ki.

A lengyel nemesi felmenőkre büszke családfő, Slachta Kálmán (1857–1936) a XIX. század végére már polgári állású tisztviselőként dolgozott a helyi takarékpénztár igazgatójaként, azonban az 1900-as évek első évtizedének végére nem tudta megtartani hivatalát, s utolsó esélyként a család egy részével Amerikába költözött, ahol a megpróbáltatások csak súlyosbodtak, ezért végül hazatért.

Az itthon maradt Slachta Margit tanári pályára lépett, hiszen 1906-ban a Kalocsai Iskolanővérek vezetése alá tartozó tanárképzőben történelem, német és francia nyelvszakos végzettséget szerzett.

Slachta Margit 1946-ban készült fényképe (Forrás: Wikipédia)

Az eltelt századok során a történelmi múltú család státusvesztése egyre súlyosabb következményekkel járt, annak ellenére, hogy Slachta Kálmán világosan látta a dualizmus korát átalakító liberalizmus versenyszellemének árnyoldalait, és fogékony volt az új eszmékre, könnyen lelkesedett értük. Az apa nyitott és biztos eszmét kereső szellemisége, valamint az anya családszeretete a cseperedő Margitnak meghatározó példát jelentett, aki a vallásosságban – a keresztény világképben találta meg a számára kijelölt utat. A fiatal tanárnő egy rövid ideig a győri Orsolyitáknál tanított, ám miután megismerkedett Farkas Edith (1877–1942) mozgalmával és a Szociális Missziótársulat alapításának tervével, az Országos Katolikus Nővédő Egyesületnél kötelezte el magát, majd 1908-ban a Misszióstársulat egyik alapítótagja lett.

Az első magyar női szerzetesi közösség célja a krisztusi szellemiségű szociális és karitatív tevékenység a kor igényei szerint az egyház és a haza szolgálatában. 

Az adott korban ez főként a társadalom kiszolgáltatottabb részének – a nőknek megsegítését jelentette, de rajtuk keresztül elértek a szegényekhez, a fogvatartottakhoz és egyéb peremlétre szorultakhoz. Az ezt megelőző időszakban a – különösen a vezető szerepében megingatott katolikus – egyházi körök próbáltak rávilágítani a liberalizmussal terjedő (érdekvezérelt) materializmus veszélyeire és kíméletlenségére, de csekély sikerrel, ugyanis a hitélettől való elfordulást sem tudták megfékezni. Azonban a XIX. század végére, a XX. század elejére a keresztény közösségekben mégis beérett az önszerveződés igénye a társadalmi gondok orvoslására. Slachta Margit és társai nemcsak azt ismerték fel, hogy a nők helyzetének javításához felvilágosító munkára, oktatásra és nevelésre van szükség, hanem azt is, hogy nyílt közéleti – akár politikai – szerepet is kell vállalni ahhoz, hogy a jogalkotást kedvezőbb irányba tereljék a nők választójogáért, s megszületett a keresztény feminista mozgalom. 

Az Országos Katolikus Nővédő Egyesület lapja, az Értesítő 1915 márciusától Keresztény Nőre, majd 1918 márciusától Magyar Nőre változtatott címmel, Slachta Margit szerkesztésében jelent meg. Az újságban a szerkesztőnő pontosan kifejtette a keresztény feminizmus és a radikális feminizmus lényegét, és a két irányzat közti különbséget, továbbá maga is sorozatosan közölte írásait. Mindemellett Margit nővér járta az országot, előadásokat tartott, ahol tudásának, lebilincselő stílusának és magával ragadó egyéniségének köszönhetően kivívta többek között Prohászka Ottokár (1858–1927) és Apor Vilmos (1892–1945) elismerését.

A keresztény nőmozgalom növekvő erejére szép példa, amikor a Tanácsköztársaság bukása után, a román megszállás alatt az antanthatalmak Sir George Clerket (1874–1951) küldték Budapestre, hogy pártegyeztetéses úton alakítsa meg az új kormányt, a magyar hölgyek nevében méltányosságért folyamodtak Slachta Margit vezetésével: „Mi, egy maroknyi mártír nemzet asszonyai felemeljük szavunkat a szabad angol nemzethez: mi tudunk szenvedni és bűneinkért vezekelni, tudunk hazánkért meghalni, mint ahogy tudtak anyáink, a hős magyar asszonyok, de élni CSAK MINT KERESZTÉNYEK, MAGYAROK ÉS SZABADOK TUDUNK. Angliának szabad fia, a letiport magyar nemzet rab asszonyainak kiáltása hozzád: Megértést! Igazságot! Szabadságot! Több millió magyar nő nevében A »MAGYAR NŐ«.” A diplomata a 27 percig némán vonuló, 15-ös zárt soros menet láttán megüzente, hogy „ténylegesen nézi ezt a tüntetést, amilyet még nem látott, de még elképzelni sem tudott”.

Slachta Margit számára innen egyenes út vezetett a politikába, ahol elmondhatta, „hogy nincs külön női és férfi érdek, mert a kettő a családban egy. 

Nem lehet elhanyagolni a nő érdekét anélkül, hogy a férfi érdeke ne szenvedjen. […] Őrület nemzetboldogításról beszélni, őrület, farizeizmus államboldogításon dolgozni, ha elsősorban lelkünkben s családunkban nincs meg a boldogság, nincs meg a harmónia…” A Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártjának kötelékében 1920. március 25-én nemzetgyűlési képviselővé választották, s e tisztséget 1922. február 16-ig töltötte be. Ám Margit nővér további politikai pályafutását főnökasszonya nem támogatta, és a Misszióstársulatból is távozott.

1923 májusában létrehozta a Szociális Testvérek Társaságát, majd 1924 után két évet tölt Amerikában, ahol rendkívül sikeres előadó és szervező munkát végzett, és a nemzetközivé terebélyesedő szervezet irányítását 1963-ig látta el. Továbbá a munkásnők összefogásán is dolgozott, ezért 1933-ban megalapította a Szentlélek Szövetségét, 1934-ben pedig elindította a Lélek Szava című lapot, amelyben többször is elutasította a fajelméletet. 

Emellett szociálismunkás-képzésen fáradozott, valamint országszerte világnézeti felvilágosító tevékenységet folytatott. A II. világháború alatt részt vett az embermentésben.

1946-tól 1949 nyaráig ismét országgyűlési képviselő lett. Slachta Margitnak ekkor már a lélekért kellett szót emelnie, ezért, egyebek mellett, elvetette a csak materiális szükségleteken nyugvó „emberanyagban” számoló tervgazdálkodást, és figyelmeztette politikustársait az egymást kizáró világértelmezés tarthatatlanságára: „Egyszerűen egy új fogalom keletkezett; van jobboldali igazság és baloldali igazság. Ha baloldalon áll valaki, akkor minden elintéződik úgy, ahogyan ő akarja. […] Az igazság elvesztette abszolút mivoltát, abszolút parancsoló voltát”. Szembesülnie kellett a keresztény világkép háttérbe szorulásával, ezért tiltakozott az egyházi iskolák államosítása ellen, és elfogadhatatlannak tartotta a köztársasági államformát, mert ez egyenlő volt a Szent István-i fundamentum, a nemzet egységét kifejező Szent Korona-eszme, azaz a természetjogi alapok, Isten létének és felsőbbségének megtagadásával.

1949-ben el kellett hagynia az országot. Eleinte a könnyebb hazatérés reményében Ausztriában élt, de 1953-ban végleg Amerikában lelt otthonra. Az emigrációs lét kezdetén még hallható volt a Szabad Európa Rádióban, de később már csak levelezések útján kísérelt meg különböző támogatásokat elérni. 1974. január 6-án hunyt el a Szociális Testvérek Társaságának buffalói rendházában. 1969-ben Izrael a Világ Igaza kitüntetésben részesítette, majd 1995-ben megkapta a Magyar Köztársaság Bátorság Érdemjele elismerését. 

Utóbb Slachta Margit földi maradványait hazahozták, és ünnepélyes újratemetése 2021. december 7-én történt meg a Fiumei úti sírkertben.

Slachta Margit életnek és munkásságának méltó értékelését késleltette a XX. századot uraló kommunista hatalom materialista világértelmezése, amely azonban csak az ezredfordulóra gyengült meg annyira, hogy az életmű a szociális, közéleti és politikai tartalmában felszínre kerülhessen a lelkiség és a keresztény értékrend. Mindaz a szellemi és érzelmi egység, amelyért a szerzetesnő olyan következetesen kiállt, és amellyel pártok és érdekek feletti rendezőelvet, erkölcsi szempontot – Istentől eredeztetett tízparancsolatba foglalt a természetjogi alapvetést – tudott képviselni. A szakirodalom megállapításai szerint Margit nővér korát meghaladó útmutatást tudott adni, ezért gondolatai ma is érvényesek, s mindezen túl példaként szolgál kitartó helytállása, logikus érvelése, gazdag tudásához társuló széles látóköre.

A szerző Fabó Edit, a Magyarságkutató Intézet munkatársa

Az eredeti cikk a Magyarságkutató Intézet honlapján érhető el.

Borítókép: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Kővári Magdolna, a Szociális Testvérek Társaságának általános elöljárója Slachta Margit szerzetes nővér, az első női országgyűlési képviselő életét bemutató kiállítás megnyitóján a budapesti Terror Háza Múzeumban 2022. február 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.