A személyes találkozások ereje

Ma este kezdődött a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja, az Európai Hidak. Idén Amszterdam „érkezik” Budapestre: holland sztárzenekarokkal, fúziós koncertekkel, hangversenyekkel és filmvetítésekkel várják a szervezők az érdeklődőket. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója szerint kulcsfontosságú a kulturális hidak kialakítása, a párbeszéd megteremtése, s erre törekszik ez a fesztivál is.

2022. 09. 16. 21:00
null
Forrás: Művészetek Palotája
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Hidak fesztivált 2013-ban azért hívtuk életre, mert úgy éreztük, hogy bár Európában együtt élünk más nemzetekkel, mégsem ismerjük eléggé egymás kultúráját és hagyományait, miközben az Európai Unión belül a közös jövőt kell terveznünk. Azt gondoljuk, hogy a párbeszéd kialakítása a megismerés egyik meghatározó szintje lehet. Számunkra ez elsősorban azt jelenti, hogy ízelítőt adunk egy-egy európai ország kulturális és művészeti értékeiből egy általunk szervezett, közel kéthetes fesztiválon – mondta a programsorozat megalapításának hátteréről Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Az összművészeti kisfesztiválnak indult programsorozat mára koncepciót váltott, de fő célja és üzenete nem változott:

Sikeres összművészeti fesztiválként indult a program: különböző műfajokban, a klasszikus zenétől egészen a képzőművészetig kaptak bemutatkozási lehetőséget a művészek. Nagy örömünkre néhány év elteltével azt vettük észre, hogy a partnerországok is rendkívül lelkesen álltak az együttműködéshez, ám még tovább szerettük volna fejleszteni a fesztivált, hiszen a kétoldalú kapcsolatok létrehozását tűztük ki célul. Éppen ezért találtuk ki 2021-ben, hogy egy-egy ország helyett egy-egy városra fókuszálunk

– hangsúlyozta a vezérigazgató. Mint mondta, az első ilyen együttműködés Berlinnel valósult meg, és azzal a tanulsággal zárták a tavalyi fesztivált, hogy ez az új koncepció egy sokkal jobb, hatékonyabb forma: nálunk volt a Budapest–Berlin híd egyik hídfője, majd a kiemelt programjainkat bemutattuk a berlini közönségnek is, a másik hídfőnél. A német főváros abból a szempontból is különleges helyszín, hogy nagyon sok magyar vonatkozása van.

2022-ben az Amszterdam–Budapest híd megépítésére vállalkozik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar: – Fontos, hogy nyitottak legyünk egymás felé, és belekóstoljunk a másik kultúrájába. Magyarország nyugat-európai megítélése sajnos nem túl jó, éppen ezért lényegesnek tartom, hogy olyan produkciókat mutassunk be, amelyek az értékeinkre irányítják a figyelmet – hangsúlyozta Káel Csaba.

Ez egy viszonylag kis fesztivál, azonban szélesebb közönséget szólít meg, hiszen nemcsak magasművészeti programokkal, hanem a populárisabb produkciókkal is készülünk. E rövid betekintések jól rávilágítanak arra, hogy mennyi ponton kapcsolódunk a másikhoz – annak ellenére, hogy nem szomszédos országok vagyunk –, olyan területeken is, melyekről korábban nem gondoltuk volna

– tette hozzá.

A vezérigazgató a nemzetközi együttműködések hátteréről a következőket emelte ki: – A Müpa szerencsés helyzetben van, mert tagja az Európai Koncerttermek Szövetségének, ami – csak hogy egy hétköznapi példával érzékeltessem ennek jelentőségét – e szcénában körülbelül ahhoz fogható, mintha bejutottunk volna a Bajnokok Ligába fő táblájára. Európa-szerte a huszonkét legnagyobb koncertteremmel és előadó-művészeti központtal dolgozhatunk együtt; ilyen például a bécsi Musikverein, a párizsi Philharmonie de Paris vagy éppen a londoni Barbican Centre, s ilyen az amszterdami Concertgebouw is. Utóbbival komolyzenei téren rendkívül aktív kapcsolatot ápolunk, ami jelentősen megkönnyítette az idei fesztivál szervezését, és a kapcsolat elmélyítését – jegyezte meg.

Káel Csaba elmondta azt is, hogy arra biztatja a nézőket, látogassanak el minél több programra, mert nagyon jó személyesen megtapasztani azt, hogy egy másik városban mit éreznek, látnak, hallgatnak az emberek, miközben mi is lehetőséget kapunk a megszólalásra.

Habár egy kis lélekszámú nép vagyunk, mégis megannyi kulturális kinccsel büszkélkedhetünk, s ez a fesztivál ezeket is bemutatja. Idén Amszterdammal építjük a hidat, jövőre pedig Rómával működünk együtt

 – zárta gondolatait Káel Csaba.

Borítókép: Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója (Forrás: Művészetek Palotája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.