Az egyetemes és nemzeti kultúra szolgálatában

A Magyar Művészeti Akadémia tagozatai évente két-két személy számára ítélhetnek oda díjat, mely lehetőséget biztosít az akadémia köztestületi tagságára is. A hétfői átadóünnepségen Vashegyi György MMA-elnök nyitóbeszédét követően rövid laudációk kíséretében adták át az elismeréseket a Pesti Vigadó Makovecz-termében.

2022. 09. 20. 7:05
null
Fotó: BACHPEKARYMATEQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) törekvése, hogy támogassa a művészeket, illetve az elméleti szakembereket, akik a művészetelmélet és szervezés, a művészetigazgatás szcénában tevékenykednek, s munkájukkal gyarapítják a magyar művészeti életet, illetve hozzájárulnak többek között a kulturális értékeink feltárásához.

Tagozati díjaink átadása mindig különleges alkalom, ilyenkor van alkalmunk találkozni és köszönteni többeket azon művészek és elméleti szakemberek közül is, akik jelenlegi országhatárainkon túl, másik kulturális környezetből érkeztek, ugyanakkor kiemelten értékes, sőt mondhatom, nélkülözhetetlen részei láthatóan az egyetemes magyar kultúrának

– hangsúlyozta nyitóbeszédében Vashegyi György, az MMA elnöke. Mint mondta, az MMA törekvése ezen vészterhes időkben különösen igaz és fontos: 

Meggyőződésem, hogy a fegyverek között nem némulhatnak el a múzsák. A művészetre és a művészetet befogadni képes értő közönségre most kiváltképpen nagy szükségünk van

– tette hozzá. Vashegyi György elmondása szerint e munkáról Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építész így vallott: „Az ember úgy dolgozzon, hogy szórakoztassa a Jóistent, és az pedig örökkévalóig fenntartja és kormányozza ezt a világot. Ha őt sikerül szórakoztatni, akkor az egész világ kapott valamit.” Mint kiemelte, a díj nem csupán elismerés, hanem bátorítás, remény az elkövetkezendő időkre nézve.

Nagyon köszönjük önöknek azt a munkát, amit önzetlenül, a legjobb képességeik kifejtésével, a választott művészeti ág egyetemes és nemzeti kultúránk iránti elkötelezettségből végeztek és végeznek, sokszor egyáltalán nem könnyű körülmények között

– köszöntette az MMA elnöke az idei díjazottakat, akiknek további szakmai sikereket és örömöt kívánt.

Kilenc tagozat két-két díjról döntött, amelyek közül az egyik elismerésben határon túli vagy diaszpórában élő művész vagy elméleti szakember részesül.

 Az MMA építőművészeti tagozata Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építésznek a magyar építészet terén kifejtett munkássága iránti nagyrabecsüléseként adományozott díjat. Szarvas Péter építész pedig a Kárpátalján folytatott szakmai tevékenységének elismeréseként kapott Építőművészeti-díjat. Az intézmény film- és fotóművészeti tagozata Szőts István-díjában Domokos János filmrendező, operatőr, vágó, valamint Zalka Imre fotóművész részesült. Bánk András belsőépítész és tervezőművész, továbbá Dormán László fotó- és tervezőművész tevékenységének elismeréséért a Magyar Művészeti Akadémia iparművészeti és tervezőművészeti díját nyerte el. Az irodalom területén maradandót alkotó Varga Imre költő, műfordító, szerkesztő és Kövesdi Károly költő, író, újságíró, szerkesztő, a felvidéki kulturális élet kimagasló egyénisége Illyés Gyula-díjat vehetett át. Sulyok Gabriella grafikusművész és Antik Sándor keramikus, szobrászművész munkássága előtt az MMA Képzőművészeti díjjal tiszteleg.
Ezenfelül Cs. Szabó László-díjban részesült Szinyei Merse Anna művészettörténész és Lőkös István irodalomtörténész. A népművészet területén kimagaslót alkotó Nyitrai Marianna népdalénekes és tanár, illetve B. Kovács István régész-muzeológus, néprajzkutató Erdélyi Zsuzsanna-díjat kapott. A színházművészeti tagozata Tatár Eszter színházi rendezőt és László Sándor színművészt ismerte el. A Szőnyi Erzsébet-díjat ezúttal Falvai Sándor zongoraművész és Buzás Pál zongoraművész, tanár, karnagy és népzenegyűjtő kapott.

Az MMA tagozatainak díjával kitüntetett művészek és elméleti szakemberek pályáját egytől egyig a magyarság, a magyar kultúra szolgálata jellemzi, az elismerés pedig kitűnő lehetőséget ad arra is, hogy a hitvallásukat, egyedülálló és figyelemre méltó munkásságukat közelebbről megismerjük.

Borítókép: Szinyei Merse Anna művészettörténész a Cs. Szabó László-díj átvételekor a Pesti Vigadóban (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.